Kallocain - recension

20951 visningar
uppladdat: 2018-01-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

                                                   KARIN MARIA BOYE

Född: 26 oktober 1900, Göteborg Sverige

Död: 24 april 1941 (40 år), Alingsås Sverige

Yrke: Förtfattare

Nationalitet: svensk

Språk: svenska

Verksam: 1922-1940

Genrer: romaner, dikter, esseär

Framstående verk: "Ja visst gör det ont", Kris, Kallocain

                                               RECENSION AV "KALLOCAIN"

Kallocain av Karin Maria Boye är en rysare roman och kombinerat inslag med vetenskapforsknings fiktion och dystopi. Kallocain är mest berömd roman från 1940.

Dystopi även kallad anti utopi eller kackotopi är en negativ samhällskritik. Det är faktiskt diskussion i handlingen hur ser det ut diktaturer och totalitära samhällen etableras under 1920-1930 talen. Den tredje delen är en logisk resonemang och framställd förutsägelse till den nya samhällsordningen.

Romanen är skriven inför andra världskriget och i detta sammanhang uppfattar jag en parallell betydelse mellan Sovjetunion kommunismen och Tysklandsnazism. Kontrollerad världstaten är gemensam för totalitära systemen.

Handlingen börjar med Leo Kalls återblick i fängelse över tjugo år.  "Ty fast mina år här som fånge och kemist-de måste vara över tjugu, tänker jag mig-har varit fulla nog ändå av arbete och brådska, måste det finnas något som inte tycker det är tillräckligt och som har lett och överblickat ett annat arbete inom mig.... Det arbetet kommer att vara slutfört, när jag väl har skrivit ner min bok. Jag inser alltså, hur förnuftsvidriga mina skriverier måste te sig inför allt rationellt och praktiskt tänkande, men jag skriver ändå."

Eftersom romanen är skriven i jag form, är Leo Kall huvudperson. Han är hängiven medsoldat och kemist i Kemistaden nummer fyra. Genom hans arbetsliv och som familjens man, alltmer kommer jag fram till världstatens betydelse. Världstaten framställas makt över individens frihet och erövas privata liv. Hemliga öron och ögon finns det överallt.

I världstatens intresse för att försöka hitta statliga fiender och spioner påbörjar hans vetenskapsforskning. Leo Kall jobbar som uppfinare för att kunna neutralisera sprit biverkningar och skapa en ny sanningserum kallad Kallocain efter hans namn. Hans eftertanke börjar av inverkan på människo alkoholberusningen. Därefter tänker han att folken ska tala om sanningen och deras hemliga tankar emot staten efter en doserad spruta av den gråa vätskan. Hela processen består av kemisyntes, undersökning med inverkan in i människokroppen och bekräftelse att kallocainet är tillgängligt och ska nyttjas i polis föremål.

Leo Kall tas polis behörighet för att kunna genomföra undersökning i smarbete med hans chef Edo Rissen. Undersökningen utförs på anmällda frivilliga medsoldater samt olika folk grupper som berättar allt möjligt men inte något som ska vara intrigant och emot staten.

Hur verkar Leo Kall innerst inne är precis psykologisk beståndsdel. Han har svag personlighet och han är avundsjuk på hans fru Lisa. Han är trosviss att Rissen och Lisa är i kär varandra. Tanken att möjligtvis finnas något mittemot , oroa honom för mycket. Ur mitt perspektiv är Leo förfarligt eftersom han offras Rissen och Lisa med våld, och han sprutas dem med kallocainet först. Sedan anmäller han Rissen till polisen för förräderi.

Till slut hans forsknings resultat är helt obegripligt. Med noll resultat och efter Lisas bekännelse som inte passar ihop med hans egna tvivel, gör han brott oavsett han tjänar till staten. Hans livskrets rörelse är stängd i fängelse.

Budskapet som Karin Boye riktar är motståndet emot totalitära systemen. Det kommer som slutsats efter hennes biografi och andra källor för hennes liv.

Varför valde jag läsa Kallocain?

Jag var imponerad av författarens analytiska metoder när jag läste novellen "Min son blir inte snickare", utdrag av Bebådelse. Jag var fascinerad av Boyes socialistiska indoktrinering och hur hon utvecklades sig på en intellektuell nivå som kvinna på den tiden. Jag ville få veta hur en svensk kvinna vore frigjorda.

Om boken

Det var svårt att läsa eftersom jag hade haft känsla om en djup mörk tunnel där handlingen utspelades mestadels i natt eller under lampljuset på labet. Mitt intryck associera mig den kommunistiska tiden under Stalins makt i Sovjetunion och Mengeles medicinska nazistiska undersökningar . Å ena sidan anknyter jag Stalins makt med världstaten och individens tystnad. Det är samma Hitlers koncept å andra sidan. Leo Kall är liksom Mengeles förebild med hans underlig uppfinning.

<...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Boye Kris.- Kallocain.- Dikter Albert Bonniers Förlag AB 1967 Stockholm

Kommentera arbetet: Kallocain - recension

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Dilan Saleh 2020-03-05

    Huvudpersonens fru heter inte Lisa utan karaktären heter Linda!

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2018-01-22]   Kallocain - recension
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60227 [2024-04-19]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×