Spelens historia: Mycket äldre än man kan tro

2615 visningar
uppladdat: 2018-01-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

 

Vi har aldrig spelat så mycket spel som vi gör i dag. Oavsett var man befinner sig kan man se folk spela, vare sig det är på bussen eller en sommardag på stranden. Det finns mängder av olika spel, online som offline, och klassiska bordsspel och sällskapspel som Monopol och Cluedo säljs fortfarande i miljonexemplar varje år. Spelindustrins omsättningar fortsätter att öka och valmöjligheterna blir bara fler, men faktum är att några av våra mest omtyckta och fortfarande populära spel har en lång och spännande historia.

Äldre än man tror

Människan spelat olika slags spel i flera tusentals år. Man har hittat tärningar som är över 5000 år gamla och några av våra mest kända spel som t.ex. schack har sett likadant ut sedan det först kom till Europa från Indien på 1400-talet. Populära bordsspel som roulette och blackjack började att spelas under 1600-talet. Tack vare internet har dessa spel kommit ut i flera olika varianter, och på spelsajter som ninjacasino kan de spelas både live och mot en dator. Trots att det har kommit ut mängder av nya spel, från tv-spel till dataspel,  är det helt enkelt fortfarande många som föredrar de gamla klassikerna. 

Lek och lär

Varför människan genom alla tider har tyckt om att spela spel rådet det delade meningar om. Några hävdar att det är utmaningen som lockar, medan andra säger att det är för sällskapet. Några forskare hävdar att det ligger i våra gener att spela och leka, och att det hjälper oss att utvecklas.

Att spela spel kan vara ett mycket bra sätt att lära sig nya saker på, och det användas ofta inom skolväsendet. Att spela t.ex. memory kan hjälpa till vid inlärningen av nya ord och att spela kort kan förbättra huvudräkningen hos de som har svårt för att lära sig endast genom att läsa sig till informationen.

AI spelar bättre

Trots att det fortfarande säljs mycket traditionella bords- och brädspel är det ändå på datorn eller i mobilen som de flesta spelen spelas. Däremot är det inte människan som står som vinnare när man låter en dator möta en mänsklig spelare i spel som schack, poker eller go. Redan på 90-talet vann datorn Deep Blue mot en rysk stormästare i schack, och nu har en dator både vunnit i No Limit Texas Poker samt i det kinesiska spelet go.Googles datorprogram Deepmind AI AlphaGo lyckades under loppet av ett år att slå ut hela världseliten i vad som anses vara världens mest avancerade spel, nämligen go. Ingen av mästarna trodde att datorn skulle kunna vinna mot dem, men så blev det inte. AI, med andra ord artific...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Spelens historia: Mycket äldre än man kan tro

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2018-01-30]   Spelens historia: Mycket äldre än man kan tro
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60232 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×