Nigeria (SO)

13 röster
24576 visningar
uppladdat: 2006-04-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Afrikas oslipade diamant:

Väster om det centrala Afrika, mellan Tchad, Niger, Kamerun och Benin, finner man ett u-land med en yta på 923 768km2, och en befolkning som överskrider 128 miljoner.
Större delen av landet befolkning är mellan 15 och 60 år gamla, men av dem är det bara en liten grupp som får uppleva sin 70års dag.
Det är förstås Nigeria jag pratar om!
Länge var den största staden Lagos huvudstad, men sedan den 12 september 1991 är det Abuja. Nigeria är en republik med en folkvald president som styrt landet sedan den 29 maj 1999, Olusegun Obasanjo.
Presidenten är 68 år gammal, och har under sin livstid bland annat varit verksam som nigeriansk militär, men senare även en självklar politiker.
På tal om militär, omfattar Nigerias försvar över 80 000 man, varav c:a 10 000 tillhör flygvapnet och strax under 6000 marinen.
Det finns c:a 70 flygplatser i Nigeria, och landet tillhör världseliten inom fotbollen.
Trots att ungefär 58 % av landets befolkning är analfabeter, satsar nigerianerna otroligt mycket på utbildning för att skapa ett förenat ”nationellt medvetande”.
För det högst begåvade eleverna finns det på senare år även speciella statliga utbildningar.


De hårda sociala förhållandena:

Nigeria är ett av världens fattigaste länder (detta avspeglas bland annat i stadsbudgeten), men om man reser tillbaka till början av
80-talet såg det väldigt annorlunda ut.
Då tillhörde Nigeria världens medelinkomstländer.
Just nu är förhållandena så hårda att en del av befolkningen är kraftigt undernärd, men trots detta föds c:a 45 barn per 1000 invånare och år, samtidigt som 15 dör enligt samma mått och tabell.
I Nigeria föder kvinnorna i genomsnitt 6,5 barn vardera under sin livstid och av dessa beräknas vart femte dö innan det hunnit fylla 6 år.
Det beror bland annat på olika former av sjukdomar (så som AIDS), men och på att hela 28 % saknar arbete.
Å andra sidan har en väldigt liten grupp nigerianer tjänat en ofattbar summa pengar på otroligt kort tid genom oljan. Oljan är också ett ämne som jag eventuellt får återkomma till.



För de fattiga nigerianerna är livet en oändlig kamp, och eftersom läkartätheten är så låg som 1 läkare per 4800 inv. ,dör en stor summa människor som i ett land som Sverige lätt skulle kunnat få den vård de behöver för att överleva.
Strax under 8 % invånare beräknas vara bärare av HIV-viruset, och fler och fler smittas dagligen för att i slutändan dö av AIDS.
Många människorättsorganisationer kämpar för att de smittade människorna, inte bara i Nigeria utan hela Afrika ska kunna få vård innan det går för långt, och vi får hoppas att alla som kan räddas räddas, för det finns så mycket annat som drabbar länderna som också måste förhindras.


Religion och Kultur:

Bostadsformen är densamma på de flesta håll och kanter i Nigeria.
I städerna ses de moderna husen byggda av stöttåligt material.
Men om du vill bort från stadskänslan bör du istället ge dig ut på landsbygden där materialen är lera och halm, och husen mycket enkla på 1-2 rum, och väldigt ofta grupperade 3-5 tillsammans och omringade av en mur.
Husgrupperna delar ofta också på en gemensam brunn.
Fasaderna och murarna är vackert och stilfullt målade och representerar en uråldrig kultur.
Större delen av det nigerianska folket tillhör den muslimska tron (50 %), och följer därför vissa regler inom hushållet.
Bland annat innebär detta att männen måste sova närmast utgången för att skydda ”sina kvinnor” från främmande insyn.
Och så ber de, 5 ggr om dagen, och de som har möjlighet till det gör som varje ”god muslim” bör göra, och besöker den heliga staden Mecka minst en gång i livet.
Näst störst är kristendomen, och även de kristna tar så klart sin religion på allra högsta allvar.
Och på delad tredjeplats kommer alla de inhemska naturreligionerna.



Naturresurser:

De flesta pengar som Nigeria får in kommer ifrån oljan, och oljan är därför Nigerias främsta exportvara. Men inte bara det utan även Nigerias största hopp om att en gång få bli ett I-land.
Tyvärr så är det inte Nigeria som bestämmer priset på oljan, utan världsmarknaden, och så fort det finns lite extra olja på marknaden sjunker priset, och Nigeria tjänar mindre på sin olja.
Men det är inte bara oljan som Nigeria exporterar.
Det är också saker som bly, järn och zink. Bland andra köper biltillverkare som Peugeot dessa varor. Också den kakao och gummi man odlar i Nigerias regnskogar är vida känd.
Så om man skulle ta alla arbetslösa, och skapa fabriker som producerar varor av just dessa råvaror, skulle inte bara Nigeria tjäna mer pengar, utan även en mindre del av befolkningen skulle bli arbetslös. Det skulle vara mitt tips till de nigerianska myndigheterna.!
Ur den nigerianska oljan utvinns bland annat fotogen och bensin.

Nigeria och Sverige:

På ett sätt liknar Nigeria Sverige.
De båda länderna har god tillgång till järn och zink.
Och ändå har Sverige inte ens i närheten av de jordbruksmöjligheter som Nigeria har. Den absolut störst skillnaden mellan Sverige och Nigeria är ändå BNP/capita. Nigeria har bara 310 US dollar, medan Sverige har strax under 25000 US dollar.
Den största anledningen till Nigerias låga BNP/capita är nog att Nigeria är så beroende av oljepriserna.
Så, så länge oljepriset sjunker kommer Nigeria att förbli ett u-land.
Det är stora skillnader gällande bland annat spädbarnsdödligheten också. I Sverige dör bara 3,5 av 1000 barn som föds, och i Nigeria 98 barn per 1000.
Jag tycker att vi alla bör vara tacksamma för att vi får bo i ett så bra land som Svergie.
Visst ibland kan man klaga på att skatten är hög, eller det är dyrt att gå till tandläkaren.
Men tänk på att i vissa länder finns det inte så många tandläkare att gå till, och om man nu går till en tandläkare så är det inte lika rent och hygieniskt som här i Sverige.


Och föresten så går en mycket stor del av skatten till att ge barn gratis tandvård, och ge alla en chans till gratis skola. Så vi bör verkligen vara tacksamma för vårt land även om det inte heller är perfekt.


Urbanisering:

Nästan alla människor som bor i Nigeria vill flytta till städerna.
Många för att söka jobb, andra för att de inte har råd till mat och ordentligt boende.
Detta leder till att städerna så småningom överbefolkas, och till att man inte hinner bygga hus till alla som flyttar dit.
Detta är en av anledningarna till att man bytte huvudstad.
Man ville helt enkelt att människorna skulle sluta flytta till Lagos som redan hade över 5 miljoner invånare, och börja dra sig mot Abuja istället.
Abuja blev så gott som uppbyggd från grunden, eftersom det inte funnits någon stad där innan.
Man byggde snabbt hus, och år 1992 började människor flytta in, och urbaniseringen bytte håll på ett sätt.
Nigeria är trots att det är dubbelt så stort som Sverige mycket mer tätbefolkat. Sverige är ett av de mest glesbefolkade länderna som finns, och i Sverige bor det bara 22 invånare per kvadrat kilometer.


Naturgeografi:

Nigeria är ett land vars utseende som varierar mycket beroende på var i landet du befinner dig. I söder finner du mest regnskog (som bildas när det regnar väldigt mycket under en lång tid), men också sjöar som den största sjön, ”Tchad-sjön” som trots allt visserligen ligger i norr mellan Nigeria och Tchad och Kamerun. Nigeria har ännu en sjö som heter Kaniji.
I norr finns det mest berg och öken, som täcker mer än 60 % av landets sammanlagda yta.
Det största berget heter ”Vogle Peak” och är 2042 möh.
Bra att nämna är också att den största floden, som sträcker sig 1168 meter på Nigerias yta från väst till syd öst och mynnar ut i Guinea-bukten heter Niger.
Alla bergen i norra Nigeria har troligen skapats då Afrika brytit sig loss ur Pangea, eller också senare då Afrikas norr och södra urbergsplatå kolliderat.

Klimat och vegetation i Nigeria:

Även klimatet i Nigeria beror mycket på vart i landet du befinner dig.
I söder, vid Atlanten är det 25 graders sommar året om.
Där regnar det upp till 3000mm per år. Anledningen till att det regnar så mycket beror just på att Nigerias sydkustligger så nära Atlanten.
På morgonen och dagen avdunstar vattnet från Atlanten, och förs sedan in över Nigeria där samma vatten regnar ner under eftermiddagen.
Nigeria har heller inte årstider som vi i Sverige, och det beror mest på att Nigeria ligger så pass nära ekvatorn att där är varm hela tiden.
På vissa ställen i norra Nigeria är det regnperioder mellan t.ex. september och april. Då regnar det nästan hela tiden.
Man kan sammanfatta det nigerianska klimatet som tropiskt klimat då medeltemperaturen i söder ligger på 25-28 grader, och i norr mellan 21 och 31.
Ofta urskiljs tre huvudsakliga vegetationstyper i Nigeria: sumpskogarna, låglands regnskogarna, och de uppodlade torrskogarna/ savannerna.
De består mest av trädsorter som man knappast kan uttala eller stava rätt till såvida man inte kopierar dem.
Namn som Mitra’gyna legerma’ nnii är bland dessa mycket vanliga men också fikusar och ärtväxter.
Faunan (djurlivet) är mycket rik, med både central och västafrikanska inslag. Giraffer, lejon, hyenor, leoparder schakaler och ett flertal arter av antiloper ses dagligen där.
Även skogselefanter och schimpanser är vanliga djur.
Fåglar och gnagare är det också gott om, men också kameleonter och andra kräldjur syns till.
Fisk faunan är också rik, och nilkrokodiler och flodhästar känner sig också hemma här.
Bland insekterna hittar vi vandrarmyror, dagfjärilar och goliatbaggar.



Landets historia:

Nigeria är ett land vars historia sträcker sig minst 2000 år tillbaka.
I ”Nigeria området” fanns det flera mäktiga kungariken på den tiden, folket bestod av handelsmän och bönder och de var mycket skickliga hantverkare och specialiserade sig i att arbeta med tyg och skulptering.
Det var också vida känt att Kano, var en vacker blomstrande stad som exporterade särskilda skor, tyger men också saker som salt. Folk kom från alla möjliga håll för att handla med kryddor och guld.
Men så kom européerna till Nigeria, (ungefär 1470), och började delta i handeln. Efter en tid kom dessa européer på att slavhandel var mycket lönsamt, och använde hemska medel för att omvandla befolkningen till slavar som de sedan skeppade till Amerika för att sälja dem.
Nigerianerna (och alla de andra afrikanderna), fick jobb på socker och bomulls plantager, där de plockade all bomull för hand, och inte fick någon som helst lön för sitt arbete.
Detta grymma sätt att behandla människan på, höll på i över 300 år, och krävde många liv.
Fortfarande finns det folk som har fel sorts syn på afrikaner eller ”svarta”, och av någon anledning anser sig vara bättre än dem.
Jag tycker att alla dessa människor borde skämmas, uppriktigt, och jag förstår inte hur de kan tycka så.
Jag blir väldigt upprörd när jag hör sådant också. Det stör mig väldigt mycket, och jag reagerar starkt på det.

Nu för tiden sysslar de nigerianska medborgarna med bland annat sport. Som jag sa tidigare är de grymma i fotboll, men här kommer ännu mer sporter som nigerianerna dominerar.
1991 blev nigerianskan Mary Onyali den snabbaste löparinnan i hela Africa, och förmodligen i hela världen.
Året innan var det Fatima Yusuf som tog löparvärlden med storm genom att vinna guld på samväldesspelen på Nya Zeeland och blev därför vald till årets sportkvinna i Nigeria samma år.
En känd boxare vi namn Peter Konyegwachie, vann OS silver i Los Angeles år 1984. Även brottning är en populär sport bland nigerianerna.

Det nigerianska folket tycker också om att gå på bio.
De flesta filmerna är Hollywood, och Bollywood filmer.
Men ibland förekommer också kung-fu filmer från Japan och Kina.
Man har även börjat spela in filmer i Nigeria, de flesta på engelska eftersom det pratas över 500 språk i Nigeria och engelska är det de flesta förstår. Tv och radio finns på lite olika ställen i landet, och det är framför allt nyheter och underhållning som sänds där.



Senaste nytt (Nigeria):

Gratis mediciner räcker inte till: 2006-01-03

Nigerias HIV smittade ska nu enligt ett president beslut få gratis läkemedel mot HIV.
Det är ett mycket viktigt beslut, eftersom landet har världens tredje största smittade befolkning (1: Sydafrika, 2: Indien).
I slutet av år 2006 ska minst 250 000 av alla de 3,5 miljoner smittade ha fått tillgång till gratis medicin.
Det är bland andra ”Läkare utan gränser” som har drivit den här kampanjen, och nu i slutändan verkar det ha lönat sig.
Problemet är att trots att alla mediciner blir gratis, kommer en stor del av de smittade fortfarande inte ha råd till att få rätt behandling.
Nu ska hela policyn granskas i detalj, och man ska försöka komma fram till ett beslut som kommer att gynna alla de smittade och rädda så många de kan från att dö.


Shell Planerar en reträtt i Nigeria: 2006-01-16

Nu överväger oljejätten Shell att evakuera all sin personal i sankmarkerna i västra Nigeria.
Detta oklara beslut grundas på att flera beväpnade män genomfört angrepp i den delen av Nigeria.
Sammanlagt tros det ha blivit 4 angrepp på 5 nätter.
Uppgiften om reträtten kom från en hög tjänstemän i oljeindustrin på söndagen. Det är oklart vad en sådan åtgärd innebär för Royal Dutch Shells oljeproduktion i Warriragionen där de oljerika sankmarkerna ligger, sade källan. Företaget pumpar upp 380 000 fat olja om dagen från området och tre fjärdedelar av regionens olja kommer från sankmarkerna.
Shell som är Nigerias största oljeproducent, har redan evakuerat c:a 330 anställda från 4 plattformar, och fler väntas evakueras.
Minst sex människor dödades under angreppet och Shell vill inte riskera att något sådant händer igen.



103 döda i flygkrasch i sydöstra Nigeria: 2005-12-10

Ett nigerianskt flygplan kraschade vid landningen i Port Harcourt i lördags. Enligt uppgifter från en nigeriansk kvinna var 75 av de passagerare som varit ombord på planet, gymnasister från en skola i Abuja. Planet var på väg från Abuja, men kraschade troligtvis på grund av åskskurar och dåligt väder.
Det sladdade ut i naturen där det exploderade och sedan fattade eld.
Nigeria är ett land som är svårt drabbat av flygolyckor, liksom av andra katastrofer.För bara sju veckor sedan störtade ett plan från bolaget Bellview strax efter start från den ekonomiska huvudstaden Lagos. Den gången omkom samtliga 117 ombord när planet slog ned i utkanten av en by. Liksom vid den förra kraschen slogs lördagens olycksplan i småbitar. Vrakdelar och förkolnade lik spreds över ett stort område.



Egna tankar kring landet:

När jag tittar på Nigeria ser jag ett land som har otroliga möjligheter, men ingen som riktigt reagerar starkt på att förändra läget för invånarna. Jag tycker föresten att de som faktiskt har makten att förändra men inte gör det, är lata och odrägliga människor.
En mycket enkel slutsats att dra är att landet är alldeles för beroende av oljan. Så om jag hade varit president i Nigeria, hade jag först försökt att göra landet lite mer självständigt.
Man skulle kunna låna pengar, jag vet att skulderna skulle bli jättehöga, och allt sånt där, men jag har faktiskt en bra idé, och jag vill gärna låtsas att man kan låna lite pengar hur som helst.
Pengarna skulle i sin tur gå till att bygga fabriker, där man skulle använda landets råvaror och faktiskt skapa produkter som skulle funka internationellt.
Istället för att sälja allt gummi, kan man skapa samma grej som landet som vill ha gummit skapar, och sedan sälja det lite dyrare.
Samtidigt som man skulle tjäna pengar (kanske inte jättemycket, men tillräckligt), skulle invånarna få jobb.
Då skulle fler ha råd till ordentlig mat, och läkemedel, och befolkningen skulle bli ”starkare”.
Man skulle också investera i turism, eftersom det är ett bra sätt att tjäna pengar på.
T.ex. så skulle man kunna ha någon form av safari visning, eller bergs klättring med guide, och även där skulle en del av befolkningen få jobb. Hotell skulle behövas, men det kan ju inte kosta allt för mycket, det behöver ju inte vara Hilton, utan bara ett hotell där turisterna kan leva det nigerianska livet.
Utbildning är nog något av det viktigaste, och jag tycker att man borde ta tag i det ordentligt, och skaffa de resurser som behövs för att utbilda läkare och arbetare rent generellt. För det räcker inte att man bygger en fabrik och anställer en massa männis...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Nigeria (SO)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-04-26

    Jag tycker du borde fixa dina

  • Inactive member 2006-06-01

    Härligt Jobbat Andjela ! :D:D

  • Inactive member 2006-06-19

    Jag ber om ursäkt om jag förkl

  • Inactive member 2007-01-30

    Grymt skrivet =) fick mkt fakt

Källhänvisning

Inactive member [2006-04-22]   Nigeria (SO)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6027 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×