Essä om skärmtittande och dess effekt på kroppen

1 röster
2403 visningar
uppladdat: 2018-05-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Vet vi vad vi utsätter kroppen för dagligen egentligen?

 

Det här med skärmtittande, vare sig det är spelande, titta på film, kolla serier eller bara kolla YouTube på datorn, är egentligen samma sak, och vi lever numera i en tid där det är i princip omöjligt att undvika att kolla på skärmar, så vet vi vad vi verkligen utsätter oss för?

Bloggerskan och redaktören Lisa Dahlberg menar att det hör med skärmtittande har en mycket sämre effekt på kroppen än vad vi tror, och för att bara nämna några bieffekter skriver hon om torra och irriterade ögon, huvudvärk, smärtor i nacke och rygg och till och med depression. Men den mest intressanta som jag inte tror att någon hade kunnat gissa är att vissa menar att man blir åksjuk av att kolla för mycket på skärmar. Hur? Jo, för ett tag sen gjordes en undersökning av Steven Rauch, professor i otolaryngologi vid Harvard Medical School, där han kom fram till att när man har kollat på en skärm för länge så kan man börja känna sig yr, illamående och få ont i huvudet, då har man fått något han kallar för “cyber sickness” eller “digital åksjuka”. Rauch menar att det är dina sinnen som blandas ihop och blir röriga, främsta balanssinnet, eftersom allt rör sig på skärmen men står stilla runt om.

Jag skulle väl själv vilja påstå att jag har ganska bra koll på effekterna av att sitta och kolla på en skärm under en längre period, mycket för att min pappa har ett jobb som video/bild/film redigerare vilket ofta kräver att han måste sitta och kolla in i en skärm hela dagen, och för att jag gör det mycket själv när jag spelar datorspel, och spelar jag inte på datorn är jag förmodligen inne på mobilen. Men en sak jag faktiskt inte visste att man kunde bli av skärmtittande är deprimerad. 2012 gjordes en studie på 4,100 olika män och kvinnor mellan åldrarna 20-24 på Göteborgs Universitet som visade att de som satt uppkopplade vid en skärm mådde sämre än de som inte var det. De som satt vid datorn flera timmar i sträck hade en ökad risk att drabbas av sömnlöshet och stress, vilket i sin tur kan leda till depression.

 

Ja, ordet tv-tittande, tv-spelande osv. har fått en ganska negativ betydelse, man ses på som någon som bara sitter inne igen något socialt liv alls. Men är det verkligen så att skärmtittande bara har negativa effekter? Nja, då forskning och experiment har visat att det finns många negativa effekter med skärmtittande så finns det också många som argumenterar att det finns minst lika många positiva effekter, ett bra exempel på det är effekterna det har haft på mig.

När jag var mindre älskade jag att läsa Kalle Anka, och när jag fick reda på att det fanns Kalle Anka filmer blev jag genast tvungen att se dem, tyvärr så hade min pappa bara engelska filmer av Kalle Anka, men eftersom han jobbar mycket med datorer gick in på internet och laddade ner svenska text till filmerna, på så sätt har jag lärt mig att läsa och förstå engelska väldigt snabbt vilket har gjort att engelska blivit ett av mina favoritämnen i skolan.

 

När jag blev lite äldre blev det mycket att jag kollade på när min bror spelade tv-spel, och tillslut blev det att jag också spelade dem. Nästan alla spela är ju också på engelska vilket självklart bidragit till att jag har lärt mig engelska, men det tv-spel gjorde mest för mig var att jag lärde mig kommunicera med främlingar på engelska eftersom de flesta man spelade med var inte från Sverige.

 

Många spel är också väldigt komplicerade och tvingar en att tänka igenom sina beslut, och många sådana här spel har dessutom lagarbete med i mixen samtidigt som de är komplicerade. Många tv-spel gör att du får bättre laganda, samarbete, bättre kommunikation och är ett sätt att reducera stress. Men den saken jag gillar mest med tv-spel är att det gör folk glada, och det kanske bästa exemplet på det är en berättelse jag minns om en kille som var mobbad i skolan och väldigt deprimerad, så deprimerad att han redan försökt ta livet av sig själv 3 gånger vid 17 års ålder. Det var då han hittade ett spel som heter World of Warcraft.

World of Warcraft, förkortat WoW, är ett väldigt socialt spel där man kan skaffa kompisar och organisera grupper för att döda monster som inte går att döda ensam, så på så sätt tvingar spelet dig att vara social. Killen i fråga hittade en sådan grupp människor, som organiserade sådana grupper 3 gånger i veckan. Snabbt blev han kompis med dem och känd...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Essä om skärmtittande och dess effekt på kroppen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2018-05-16]   Essä om skärmtittande och dess effekt på kroppen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60340 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×