Vindkraft

2727 visningar
uppladdat: 2018-05-30
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Vindkraftstorn

Beskrivning av uppfinningen:

(1) Med hjälp av vinden kan vi generera elektricitet med ett vindkraftstorn. Den vanliga storleken för ett vindkraftstorn är 150 meter och bladen brukar vara 50 meter. För att tornet ska börja generera elektricitet måste det blåsa i 4 m/s. För att förhindra slitage stängs vindkrafts tornen av vid 25 m/s.

 

(2) Vindkraftstorn består av 4 delar rotor, maskinhus, torn och fundament. Vindkraftstorn kan konstrueras på två olika sätt vertikalaxlade och horisontalaxlade som är vanligaste. Tornen är uppbyggda av stål. De kan vara mellan 40-150 meter. Rotorn består av rotorblad som fångar vinden, ju längre blad desto mer energi kan du generera. Maskinhuset monteras längst upp på tornet. Där inne finns ett elsystem som genererar elektricitet. Där finns även girsystemet som gör att maskinhuset följer vindens riktning. Fundamentet gräver man ner på ett djup omkring 2-3 meter.

 

Vilka råvaror behövs för produktionsprocessen? Var tillverkas den? Kan den återvinnas:

(2) Alla delar fraktas till platsen och monteras där.

Tornet består av stål, bladen består av glasfiberarmerad polyester, fundamentet består av armeringsjärn. (3) En generator består av en magnet och en spole av koppartråd.

(4) Vindkrafts tornens olika delar kan återanvändas och återvinnas. Tornet kan renoveras och säljs vidare till andra länder. Rotorn och maskinhus kan återanvändas som reservdelar. Tornet och fundamentet kan återvinnas.

 

Jämförelse:

(5) Vattenkraft: Under 2017 hade Sverige 2000 vattenkraft maskiner, total effekt på cirka 16 200 mw. 40% av Sveriges energi kommer från vattenkraft maskiner. Vattenkraft maskiner drivs av strömmande vatten som strömmar genom turbiner som roterar. turbinen driver en generator som omvandlar energin till el.

(8) Fördel: Vattenkraft maskiner ger inga utsläpp, och är tillgänglig året om för att den drivs på vatten. Det är billigt. (11) Vattenkraft maskiner ger en stabil elproduktion, inga bränslekostnader och har en lång ekonomisk livslängd.

Nackdel: Nackdelarna är större. Skogen runtomkring blötläggs och älven torkar. Det stör ekosystemet och djurlivet speciellt laxen för att den kan inte vandra tillbaka till sin lekplats. (11) Det krävs stora investeringar för att bygga en vattenkrafts maskin och det innebär stora ingrepp i landskapet.

 

(7) Vindkraftstorn: Energimyndigheten visar att 2017 fanns det 3376 vindkraftstorn och hade en gemensam effekt på 6610 mw. (6) Producerar mer än 10% av den el vi använder i Sverige.

(8) Fördel: Billig för att inget bränsle behövs köpas in. Drivs av vinden som är en oändlig energi. Vindkraftstorn ger inga utsläpp till naturen. Vindkraftstorn har inga bränslekostnader.

Nackdel: Kostar mer att bygga på vatten jämfört med på land. Bullret från vindkrafts tornen påverkar djur och fågellivet. Det påverkar även turismen för att utseenden på landskapen förändras. Kostar mer än vattenkraft maskiner. Påverkar andra naturvärden som fågellivet och placeras på orörd natur. Instabil elproduktion.

 

Bilder på ett vindkraftstorn:

http://teknikprojektet.se/?p=4213

 

https://www.nyteknik.se/energi/sa-kommer-vindkraften-oka-i-varlden-6908723



Vilka positiva och negativa konsekvenser får samhället av alla vindkrafts torner:

Positiv: (10) Vindkraftstorn ger inga utsläpp, miljövänligt och kan placeras på många ställen med oändlig mycket bränsle (vinden).

 

Negativ: (10) Vindkrafts tornen stör fågellivet. Vi tappar mycket energi vid transport. Energin är instabil. Det krävs mycket plats för att kunna placera ut vindkrafts tornen och oftast läggs de på orörd natur, dels får vi problem med aktivister som greenpeace. (14) Vindkrafts tornen påverkar även människors hälsa negativt genom att den sänder ut ljud som finns i infraljudsområdet. Det svischande ljudet från vindkrafts tornen har sin lågfrekvent ljud (20-200 Hz) och infraljud (1-20 Hz). (15) Människor som bor i landet får en sämre hälsa. De kan få symptomer som sömnstörningar, huvudvärk, öronsus, yrsel, illamående, dimsyn, hjärtklappning och irritation.

 

Vilka positiva och negativa konsekvenser får ekonomin av alla vindkrafts torner:

Positiv: (9) Energin från vindkrafts tornen kostar mindre än energin från fossilt bränsle. En vindkraftstorn genererar el med hjälp av vinden som är gratis och oändlig, alltså är energin från vindkraftstornen en förnybar energi som kan bidra till en hållbar utveckling. Fossilt bränsle kostar jättemycket och det finns inte hur mycket som helst av den, det är ingen förnybar energi och leder inte till en global utveckling. Utsläppen från fossilt bränsle kostar mycket till exempel att få bort svaveldioxid från sjön, men det kostar inte att driva en vindkraftstorn, hanteringen av avfallsprodukter kostar inte och utsläpp i miljön kostar inte. Byggandet av vindkraftstorn har gett människor tillgång till ett jobb.

 

Negativ: (14) Det minskar turism i vissa områden. Besökare som söker orörd natur stör sig ofta av vindkraftstorn i landskapet. Landet får mindre turister och det medför att de tjänar in mindre pengar. (15) människor är inte intresserade av bostäder nära vindkrafts torner och därför faller värdet på bostäder.

 

Vilka positiva och negativa konsekvenser får miljön av alla vindkrafts torner:

Positiv: (13) När vi använder oss av vindkraftstorn minskar vi utsläppen av koldioxid, svaveldioxid, kväveoxider och metan. Dessa ämnen är växthusgaser som bidrar till en ökad växthuseffekt. Svaveldioxid bidrar till försurning av mark och vattendrag. Energin från vindkrafts tornen är en förnybar energikälla som hela tiden förnyar. Fossila bränslen räknas inte som förnybar energi för att de förnyas men i mindre takt än vad de förbrukas. Man anser även förnybar energi som en hållbar utveckling för att de bidrar inte till den förstärkta växthuseffekten. Andra exempel på förnybara energikällor är solenergi, vattenkraft maskiner och biobränsle.

 

Negativ: (12) De byggs på ostörd natur till exempel, bergshöjder och stora skogar. Vi hugger ner skog för att få plats med alla torn och för att vinden ska kunna ta sig igenom. Tornen förfular landskapet, skapar ljusreflexer, skuggningar, bullerstörningar och störningar i fågellivet.

 

Hur bidrar uppfinningen till en hållbar utveckling:

 

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

1. http://vind.kraftig.se/ 2. http://www.rodenevindkraft.se/delar-i-ett-vindkraftverk.html 3. https://www.hurfungerar.se/teknik/maskiner/en-generator 4. https://www.energimyndigheten.se/globalassets/fornybart/framjande-av-vindkraft/aterbruk-och-atervinning-av-vindkraftverk_webb-final.pdf 5. https://www.energiforetagen.se/sa-fungerar-det/el/produktion/vattenkraft/vattenkraftsproduktion/ 6. https://www.energiforetagen.se/sa-fungerar-det/el/produktion/vindkraft/ 7. http://pxexternal.energimyndigheten.se/pxweb/sv/Vindkraftsstatistik/Vindkraftsstatistik/EN0105_1.px/table/tableViewLayout2/?rxid=fa2cc1f4-b1e1-42dd-8cd8-c44a62fa299d 8. http://mimersbrunn.se/article?id=5757 9. http://www.statkraftsodra.com/fordelar-med-vindkraft/ 10. http://wikiskola.se/index.php?title=Vindkraft_-_konsekvenser_f%C3%B6r_samh%C3%A4llet 11. https://corporate.vattenfall.se/om-energi/el-och-varmeproduktion/for-och-nackdelar-med-olika-energikallor/ 12. https://www.vk.se/1093265/vindkraft-dalig-for-miljon 13. https://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%B6rnybara_energik%C3%A4llor 14. https://www.naturvardsverket.se/Documents/publikationer6400/978-91-620-6497-6.pdf 15. http://www.vindkraft-odeshog.se/uploads/site3/File/AkessonG20100417VINDKRAFTFinal.pdf 16. Mina egna tankar. 17. https://www.kth.se/om/miljo-hallbar-utveckling/utbildning-miljo-hallbar-utveckling/verktygslada/sustainable-development/hallbar-utveckling-1.350579

Kommentera arbetet: Vindkraft

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Ogheneovo Eyaife [2018-05-30]   Vindkraft
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60360 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×