Samhällskunskap 1B - Källkritik, Abort - vilken informationskälla väljer du?

3462 visningar
uppladdat: 2018-09-13
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Hej alla! Här är en del av en en uppsats som jag skrev i samhällskunskap 1b. Jag delar upp den i olika kategorier. Hoppas att ni kan få användning av dessa. Kommentera gärna era synpunkter. Källorna publiceras i sista  delen.

 

Källkritik

 

  • Gör övningen nedan och redovisa dina svar. Om det är problem med den andra länken så titta runt på andra ställen på hemsidan.

 

Abort - vilken informationskälla väljer du?

Du ska  jämföra olika webbsidor som handlar om abort.

Utgå från alla tre webbplatserna. Frågorna gäller samtliga!

Ibland handlar det om att jämföra dem.

http://vaggaskolansbibliotek.weebly.com/abort---vilken-sida-vaumlljer-du.html

 

  1. RFSU

  2. Människovärde

  3. 1177

 

  1. Ta reda på vem som är ansvarig för webbplatsen? Vem står bakom?

 

  1. En privatperson vid namn Carl Osvald är ansvarig utgivare för webbplatsen. Webbsidan tillhandahålls av RFSU i samarbete med RFSU AB.

Detta gör åtminstone mig förvirrad då jag inte vet vem som faktiskt redigerar och skriver på hemsidan.

 

  1. Det står ej vem som är den ansvariga utgivaren för hemsidan vilket gör att man får förmoda att den ansvariga utgivaren är ordföranden för organisationen “människovärde”, dvs Monika Severin. Detta gör att det är väldigt oklart vem som står bakom hemsidan.

 

  1. Sveriges landsting och regioner ansvarar för tjänsten “1177 vårdguiden”, dock när man klickar vidare på hemsidan så förstår man att det är en “nationell redaktion” som förmodligen är anställda av 1177 och Sveriges landsting och regioner.

 

  1. Vilken typ av avsändare är det?

 

  1. Ett riksförbund och ett företag som säljer preventivmedel och vill påverka opinionen i den mer liberala riktningen, ex. att ändra i sexköpslagen, familjepolitiken och i HBTQ frågorna.

 

  1. Ett ideellt förbund som baserar sin grund på den kristna tron. Organisationen är en sammanslagning av föreningen “Ja till livet” och stiftelsen “Provita” som strävar efter samma mål, nämligen att förändra opinionen så att aborter minskar.

 

  1. Alla Sveriges landsting och regioner driver hemsidan vilket gör att det är flera myndigheter tillsammans som driver den.

 

  1. Vad vet jag om avsändarens trovärdighet? (tänk på att det är skillnad mellan exempelvis en privatpersons webbsida och en myndighet)

 

  1. Då det är ett företag och ett förbund som ligger bakom hemsidan så vill man få sålt sina produkter, värva medlemmar och skapa opinion. Detta gör att trovärdigheten sjunker då avsändaren har ett intresse för att ex. sälja produkter och skapa opinion. Dessutom är inte avsändaren tydlig med detta vilket gör att trovärdigheten sjunker ytterligare.

 

  1. Avsändaren är tydlig med att organisationens syfte och mål är att skapa en opinion i de frågor som de anser är viktiga. Detta gör att trovärdigheten ökar men samtidigt så ringer varningsklockorna då opinionen ofta överdriver för att få människor på deras sida.

 

  1. Trovärdigheten för denna webbplats är till en början hög då webbsidan avsändaren är “oberoende” av åsikter. Avsändaren lägger fram tydligt hur lagen ser ut och vad du som kvinna eller man har rätt till. Men också informerar om hur det går till, vem som bestämmer och vad man har rätt till efter en abort. Dessutom är det olika personer som jobbar inom vården som granskat de olika artiklarna så att det som skrivs stämmer. Dock så påverkar avsändaren oavsiktligt till de som stiftat lagarnas fördel.



  1. Spelar det någon roll om det finns någon ansvarig? Uppgiften gäller för alla webbplatserna.

  • Detta har stor betydelse, speciellt i det samhällsklimat som vi idag där desinformation sprids som fakta. Om det inte finns en ansvarig utgivare så är det stor risk att det är en aktör eller parti som vill sprida sin propaganda så att opinionen vänds till deras fördel. Om det finns en ansvarig utgivare så ökar trovärdigheten mycket då man kan kontakta den som ansvarar för det som skrivs och även se vilken aktör eller parti som vederbörande tillhör.

 

  1. Går det att ta kontakt med dem som står bakom webbplatsen? Via telefon eller/och e-post?

 

  1. Att kontakta RFSU är en liten djungel då det finns massvis olika telefonnummer och avdelningar och underavdelningar. Förbundsstyrelsen är offentlig men finns dock endast e-postadress men inget telefonnummer. De telefonnummer som dock finns på webbplatsen är endast till växel och inget annat. E-postadresser finns det dock gott om.

  2. Människovärde har en kundtjänst som man kan kontakta via telefon och e-post. Det finns även under samma flik tydliga e-postadresser till ordförande, ekonomiansvarig och koordinatorn som är chefredaktör för människovärdes medlems- och nättidning.

 

  1. Då 1177 drivs av alla Sveriges regioner och landsting så finns information som har olika regioner och landsting som avsändare. Just denna informationen är från Blekinges landsting och det finns då ett telefonnummer till en växel som når till landstingets alla verksamheter. Det finns även en e-postadress till Blekinges landsting.

 

  1. Vem vänder sig webbplatsen till? Vilken målgrupp?

  1. Under rubriken “oönskad gravid” så vänder man sig endast till kvinnor. Man tar bara upp hur en abort går till, vart man kan göra den och att det är kvinnans egna val. Man tar inte upp den samtalshjälp som finns att få för både män och kvinnor eller den hjälp som kan fås om kvinnan upplever påtryckningar från personer i sin närhet.

    Hela hemsidan vänder sig åt unga då man ger personer under 26 år får sänkt medlemsavgift. Annars fokuserar man på frågor såsom ex. pride, aborträtten, sexualundervisning m.m. Målgruppen är unga kvinnor och HBTQ personer

 

  1. Under rubriken “om oss” och “jourtelefon” så ser man att de vänder sitt stöd och rådgivning till kvinnor och män som är eller har varit inblandad i en abortsituation samt till de som funderar på att göra abort eller som redan gjort abort.
    Hela hemsidan vänder sig till både privatpersoner och företag då man erbjuder föreläsningar och utbildningar för att sprida sin information. Målgruppen är kvinnor och män som är eller har varit inblandad i en abort.

 

  1. Informationen om abort vänder sig främst till kvinnor men också till den som är delaktig i graviditeten. Man presenterar hur abortlagen i Sverige ser ut och vilken hjälp som man har rätt till, att både män och kvinnor har rätt till kostnadsfritt samtalsstöd innan och efter aborten. Målgruppen är kvinnor som funderar på abort, som letar information om hur det går till.

 

  1. Talar de om vilket syfte de har med webbplatsen eller är budskapet dolt?
    Varför finns webbplatsen - vad vill avsändaren säga mig?

 

  1. Syftet med hemsidan är att informera personer, speciellt unga om sex.

 

  1. Syftet med hemsidan är att skapa opinionsbildning, ge rådgivning och ge utbildning om ex. abort, dödshjälp och samvetsfrihet.

 

  1. Syftet med hemsidan är att informera befolkningen om olika sjukdomar och ge nyheter från de olika landstingen och regionerna.

 

  1. Presenteras innehållet som fakta eller åsikter?
    Kan du ge exempel på ord eller meningar som ger uttryck för åsikter eller värderingar snarare än ren fakta?

 

  1. Då hemsidan inte är tydlig med att de vill skapa opinion så presenteras allt som fakta. Viss information stämmer såsom lagstiftningen kring abort, dock presenteras rena åsikter på samma sida, ex. “Det är ingen rättighet att jobba som gynekolog eller barnmorska, men det är en rättighet att få bästa möjliga abortvård”.

 

  1. Det mesta på hemsidan är åsikter vilket utmärks tydligt. När det gäller det som presenteras som fakta så finns källhänvisning.

 

  1. Då 1177 är en tjänst från Sveriges regioner och landsting så får ej åsikter presenteras på hemsidan. Dessutom är varje artikel granskad av en sakkunnig vårdpersonal vilket höjer trovärdigheten.

 

  1. Tycker du att de olika webbplatserna presenterar olika uppfattningar om abort? Kanske har med vissa fakta men inte andra.

 

  1. Eftersom RFSU riktar sig i högre utsträckning till kvinnor och HBTQ-personer så nämns inte mannen i samband med abort. Båda parter har varit med och har ansvar vilket inte nämns alls. Dessutom lyfts inte den mörka sidan av abort där vissa kan känna skuld, ånger och skam efter en abort. Man visar endast sidan av att det är “kvinnans rättighet”.

 

  1. Här har vi så gott som det motsatta till RFSU. De lyfter endast de mörka sidorna med abort. Trots att vissa kan känna en lättnad utan några som helst negativa känslor.

 

  1. Då hemsidan presenterar fakta utan åsikter så hittar jag inget som skulle påvisa att man utelämnat fakta.



  1. Vilken webbplats ska du välja om du vill ha så neutral information som möjligt?

 

  • 1177.se

 

  1. Känns webbplatserna trovärdiga i sin helhet? Här kan du väga samman alla de föregående svar du gett - om texten. Titta även på bilder, länktips, webbshop, intervjuer m.m.

 

  1. Deras trovärdighet sjunker i och med deras dolda agenda. Det står att de “kämpar” för olika frågor men nämner inte hur. De vill framställa sig själva som opartiska men det märks tydligt att så ej är fallet. Detta är ingen hemsida jag personligen skulle använda mig av eller rekommendera till andra.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

https://www.rfsu.se/sex-och-relationer/for-dig-som-undrar/graviditet-och-abort/ http://manniskovarde.se/ https://www.1177.se/Blekinge/Fakta-och-rad/Behandlingar/Abort/?ar=True

Kommentera arbetet: Samhällskunskap 1B - Källkritik, Abort - vilken informationskälla väljer du?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Gabriel van der Eerden [2018-09-13]   Samhällskunskap 1B - Källkritik, Abort - vilken informationskälla väljer du?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60400 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×