Samhällskunskap 1B - Ekonomi

3107 visningar
uppladdat: 2018-09-13
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Hej alla! Här är en del av en en uppsats som jag skrev i samhällskunskap 1b. Jag delar upp den i olika kategorier. Hoppas att ni kan få användning av dessa. Kommentera gärna era synpunkter. Källorna publiceras i sista  delen.

 

Ekonomi

 

  • Hur påverkar samhällets ekonomi min privatekonomi? Fundera över frågor som priser, löner, inflation, deflation, konjunktur, sparande, arbetslöshet, lån, ränta, utbud, efterfrågan, hållbar utveckling och konsumenträtt.

 

  • Fram till 1930-talet var Sverige ett jordbrukssamhälle och majoriteten av befolkningen levde i självhushåll, vilket innebär att varje familj tillverkade det man behövde. I dag har Sverige gått ifrån detta, men fortfarande i fattigare delar av världen lever man på detta sätt. Det mesta som vi konsumerar idag produceras utav företag.

När vi idag är ett industriellt land så kommer automatiskt frågan upp om en hållbar utveckling. Hållbar utveckling innebär samspelet mellan ekonomin, ekosystemet och det sociala utmaningar vi har framför oss. Syftet med detta är att begränsa resurserna men samtidigt fortsätta ha goda levnadsvillkor.  

 

  • Det mesta som idag finns i butiker prissätts genom utbud och efterfrågan. Det vill säga att om utbudet är lågt och efterfrågan stort så är det högre pris på varan. Detsamma gäller det omvända, om utbudet är stort och efterfrågan mindre så sjunker priserna. När vi däremot pratar om priserna som finns på systembolaget så är priset högt om man jämför med andra länder då systembolaget har rättsligt monopol på försäljningen av alkohol.

Konsumenträtten innebär en rad olika lagar som omfattar skydd för mig som konsument. Detta system finns då man som konsument anses vara en svagare part gentemot företagen. För att konsumenten ska ha någon chans i ett juridiskt mål.

 

  • Ordet konjunktur refererar till den aktuella finansiella tillståndet i en ekonomi. Vid en högkonjunktur (inflation) så blir priserna, räntorna och skatterna högre då penningvärdet sjunker men också lönerna stiger då konsumenten annars hade fått mindre pengar att leva på då allt kostar mer. Det är alltså bra att investera eller att ta lån under en inflation men dåligt att spara då pengarnas värde över tid minskar. Vid en högkonjunktur är arbetslösheten låg vilket gör att köpkraften ökar, företagen får då mer sålt.

Vid en lågkonjunktur (deflation) å andra sidan så är det exakt tvärtemot vilket gör att det är bra att spara då penningvärdet över tid ökar.

 

  • Vilka rättigheter har jag som konsument?

 

  • Jag som privatperson har ett skydd när jag handlar av ett företag, detta sammanfattas i konsumentköplagen. Dessa lagar gäller dock inte när företag köper av företag eller när privatperson köper av privatperson. Detta innefattar bland annat:

 

  • Bytesrätten är frivillig, företagen bestämmer själva om de vill erbjuda sina kunder detta.

  • Öppet köp är också frivilligt. Vissa företag erbjuder dock öppet köp i 30 dagar.

  • Garanti är också frivilligt att erbjuda konsumenten.

  • ...läs fortsättningen genom att logga in dig.

    Medlemskap krävs

    För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
    Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Samhällskunskap 1B - Ekonomi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Gabriel van der Eerden [2018-09-13]   Samhällskunskap 1B - Ekonomi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60402 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×