Antifascistisk Aktion AFA

977 visningar
uppladdat: 2019-01-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

 Antifascistisk Aktion AFA

  1. Sammanfattad historisk bakgrund.

Det första Antifascistisk Aktion (AFA) grundades på 1930-talet av Tysklands kommunistiska parti, främst i syfte att försvara deras land från fascism och nazism då nazistiska NSDAP växte enormt under denna tid.

 

Anledningen till att AFA växer fram i Sverige, är i och med att det tvärpolitiska riksförbundet Stoppa Rasismen slutade år 1988 med att anordna “traditionella” motmanifestationer mot fascister på Karl XII:s torg den 30 november, som dödsdatumet för Karl XII - en kung som nationalsocialister ser högt upp till, och använder denna dagen till att manifestera och minnas honom.

Detta ledde till att andra olika antifascistiska grupper gick ihop för att fortsätta manifestera. I september 1993 bildas till slut organisationen AFA då ett tjugotal av dessa antifascistiska grupper från hela Sverige samlades och beslöt att bilda det landsomfattande nätverket Antifascistisk Aktion.

 

Inspiration till namnet kom ursprungligen dels från den engelska radikala vänsterns antifascistiska organisation AntiFascist Action,men även den tyska proletära självförsvarsorganisationen Antifascistische Aktion. Bildningen av AFA i Sverige var parallell med bildandet av AFA i Danmark och Norge.

 

  1. Vilken ideologi och vilket narrativ finns inom AFA?

AFA betraktas idag som ett samhällskritiskt, våldsbejakande vänsterextremt autonomt nätverk. Medlemmarna är militanta antifascister, och använder gärna våld, som de själva ofta anser är rätt metod att använda sig av för att uppnå organisationens mål. Organisationen har periodvis varit den mest dominerande i den skandinaviska autonoma vänstern, och anses idag vara en av de mest ledande organisationerna i den autonoma miljön. AFA ser sig själva som en del av en bredare militant utomparlamentarisk vänsterrörelse.

 

Organisationen har i sin ideologiska grund olika former av socialism, som anarkism och frihetlig socialism, och har som mål att genom revolution avskaffa den nuvarande samhällsordningen och införa ett stats- och klasslöst samhälle. AFA arbetar mot fascismens klassamarbete, nationalism, sexism, homofobi och militarism. De kämpar för att ersätta detta med klasskamp, internationalism och en frihetlig socialism, där målet är mänsklighetens frigörelse från kapitalism och totalitära regimer.

 

  1. På vilka grunder är AFA en terrororganisation?

AFA är en terrororganisation eftersom de har i som mål att destabilisera eller förstöra främst grundläggande ekonomiska strukturer, i form av deras vilja att avskaffa kapitalismen och deras aktioner mot banker. Detta försöker de uppnå i form av
Organisationen anses utgöra ett hot mot det demokratiska systemet i dagens Sverige. De har exempelvis hotbilder mot politiker i det demokratiska valda partiet Sverigedemokraterna. De ger sig ofta på polisen, eftersom de anser att polisen är en del av samhället som försvarar nationalsocialism, kapitalism osv.

 

  1. Vilken typ av terrorism utövar AFA?

AFA utövar både nationell och internationell terrorism, då organisationen inte bara befinner sig i Sverige, utan slår även till i andra länder där organisationen är etablerad.


...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Antifascistisk Aktion AFA

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2019-01-18]   Antifascistisk Aktion AFA
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60444 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×