Matsvinn

836 visningar
uppladdat: 2019-01-19
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Förbjud butiker från att kasta bort mat

Gula bananer, nybakat bröd och fläckfria päron. Detta är vad som gäller för dagens konsumenter. Ätbara varor som besitter diverse skavanker kastas i soptunnan, och mängden avfall ökar år för år. Men här pratar vi inte om hur många kilogram mat vi slänger - vi pratar ton. Närmare bestämt 1 915 150 ton per år.

 

10 februari 2016 blev det olagligt i Frankrike för livsmedelsbutiker att kasta bort varor vars bäst före-datum inte är passerat än. Istället ska varorna som butiker vill göra sig av med doneras till välgörenhet och personer i större behov. Lagen togs emot med entusiasm och har fått mycket positiv feedback av de franska butikerna, som själva riskerar att få betala böter upp emot 700 000 kronor om lagen bryts. Innan lagen klubbades slängdes 7.1 miljoner ton matavfall per år i Frankrike. Denna mängd matavfall som nu “återvinns” räknas att generera över 10 miljoner fler måltider per år. Detta är en fantastisk idé som bidrar till en minskning av landets stora matsvinn, besparing av pengar, och till en bättre miljö. Det möjliggör även för franska matbanker att kunna öka kvalitéten och variationen på maten de distribuerar ut. Denna lag är givetvis något som jag anser att vi  i Sverige också bör stifta för att hålla vår ekonomi och planet i bästa möjliga skick så länge vi kan.

 

Svenska livsmedelsbutiker och grossister står för 110 250 ton av dagens matavfall. Detta beror på att hushåll, restauranger och butiker väljer bort varor som inte ser perfekta ut, även om mer än hälften av varorna som hamnar i soptunnan är fullt ätbara livsmedel. Sanna Due vid Naturvårdsverket menar att detta dels handlar om konsumentens och säljarens okunskap och attityd, konsumenterna handlar fler livsmedel än vad de gör av med. En del av skulden kan visserligen läggas på tidigare EU-regler som tydliggjort hur ett livsmedel ska se ut. Den standarden är borta idag, men de spikraka gurkorna lever fortfarande kvar i våra medvetanden enligt Due. “Mängden avfall i Sverige ökar med tre till fyra procent per år. Om vi inte gör något åt det så kommer avfallet att fördubblas till år 2030”, förklarar Sanna Due.

 

Detta stora matsvinn vi orsakar beror till stor del av hur den perfekta maten exponeras, vilket gör att det är den mat vi konsumenter vill se och ha. Matsvinnet är en lyx vi endast unnar oss för att vi kan och har vant oss vid det. Alla har någon gång i sitt liv hällt ut ett paket mjölk för att “bäst före”-datumet inte stämmer överens med den aktuella dagens datum, vilket i våra huvuden får mjölken att vara gammal och smaka dåligt. Samma sak gäller när vi kastar bananer som fått en brun nyans på skalet, vilket visas tydligt då frukt och grönt är vad svenska restauranger slänger mest av. Exponeringen av den perfekta maten som sker har gjort att vi konsumenter inte ens är fullt medvetna om hur en naturlig grönsak egentligen kan se ut. Vi väljer istället den felfria grönsaken som har utseendet vi föreställer oss ska vara det perfekta, vilket leder till att grönsakerna utan den perfekta formen och nyansen slängs direkt i soporna.

 

Mängden mat vi svenskar slänger per år ligger strax över 1,9 miljoner ton. Det är en otroligt stor mängd pengar vi slösar genom våra bortskämda matvanor, och med en minskning på endast 20 % hade vi enligt Due unnat oss en besparing på mellan 18 och 28 miljoner kronor under en 5-årsperiod. Matsvinnet har även en etisk aspekt då västvärlden slänger otroliga mängder mat i samma stund som stora delar av jordens befolkning svälter till döds. Vårt beteende orsakar givetvis kraftiga belastningar på miljön, eftersom att produktionen av den mängd mat vi slänger varje år motsvarar ett koldioxidutsläpp på närmare 2 miljoner ton. Det motsvarar cirka 3 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser, detta enligt Naturvårdsverkets hemsida. Det här är en onödig och nonchalant livsstil som bör ändras omedelbart.

 

Det är upp till var och en av oss konsumenter att försöka bryta vår vansinnigt bortskämda matvana där fula livsmedel inte faller oss i smaken, och på så vis tillsammans bidra till en minskning av det gigantiska matsvinnet. Det hade gett oss en ljusare framtid ur ett miljöperspektiv och bättre ekonomi, dessutom är det helt gratis. Jag anser även att ett stiftande av en lag som förbjuder butiker att slänga ätbar mat hade uppmuntrat samhället att följa trenden och slänga mindre mat. Kanske just det är den tankeställare vi behöver för att inse allvaret över hur vårt konsumsionsbetéende påverkar omgivningen. Lagen kan med tiden sprida sig och påverka andra tjänster, så som restauranger och storkök.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

https://www.ica.se/ica-tar-ansvar/miljo/delat-ansvar-for-matsvinnet/ https://www.svt.se/nyheter/utrikes/nu-blir-det-forbjudet-for-franska-butiker-att-kasta-bort-mat https://www.naturvardsverket.se/Miljoarbete-i-samhallet/Miljoarbete-i-Sverige/Uppdelat-efter-omrade/Avfall/Avfallsforebyggande-program/Matsvinn/

Kommentera arbetet: Matsvinn

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2019-01-19]   Matsvinn
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60447 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×