Sluttningsprocesser - artikel

1195 visningar
uppladdat: 2019-02-25
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Sluttningsprocesser (jordskred)

 

 Västsverige (kuster)

 

Under de senaste decennierna har Västsverige drabbats av skred och ras. De leriga jordarna som städerna är byggda på är anledningen till varför vi ibland får en instabil grund för byggnader och infrastruktur.  Detta är inget vi själva kan göra något åt då det är jorden som är på detta sätt. För flera år sedan valde även många arkitekter att bygga städer just här då de inte visste att den leriga jorden var ett problem. Nu är det vi som måste göra något åt saken! Vi har alltid strävat efter att bygga städer så nära vatten som möjligt som till exempel Göteborg som ligger precis vid kusten, men på lerig jord.

 

Ett jordskred uppstår när stora massor av lösa jordlager befinner sig antingen nära en brant terräng eller ett vattendrag som exempelvis Götaälv. Om marken är väldigt lerig i vanliga fall, eller efter en lång period av nederbörd, så blir den mer flexibel än innan. När marken har blivit flexibel tillåter det att den kan röra på sig nedåt i sluttningar. När dessa landmassor rör på sig kallar vi det för ett jordskred. Jordskred kan ske på två olika sätt, ett är att den ytliga jorden rör på sig och bildar tydliga skador på det övre skiktet. Det andra sättet, det som göteborgsområdet främst är utsatt för, är när landmassorna längre ner rör på sig och därmed drar med sig hela marken i en rörelse. Denna rörelsen kan ske cirkulärt där landfästet släpper och istället för att hålla sin lutning, lägger sig vågrätt mot marken. Vi har tidigare haft jordskred i Göteborgsområdet på grund av älven, när vattennivån sjunker försvinnner trycket som vattnet bidrar mot marken och med det minskade vattentrycket tillåter det att marken nu kan röra på sig och större landmassor kan flytta sig ned mot vattnet.

 

Den typen av jordskred som förekommer i Västra Götalands region kallas för ler-skred. Under istiden kom det in lerpartiklar i isälvar som sedimenterade på botten. Dessa lerpartiklar lade sig väldigt poröst och mellanrummen fylldes med saltvatten. Saltet sammankopplar leran och håller fast den men när/om saltet spolas ur leran krävs det ytterst små vibrationer för att leran ska bli flytande. Vilket är det som nu händer i göteborgsområdet nära Götaälven.

 

 

Idag vet vi hur man ska hantera situationen med lerig mark kr...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Ur geografiböcker

Kommentera arbetet: Sluttningsprocesser - artikel

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2019-02-25]   Sluttningsprocesser - artikel
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60486 [2024-05-03]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×