Konflikt, konflikthantering och samtal

5412 visningar
uppladdat: 2020-03-10
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Konflikt, konflikthantering och samtal

Konflikter är normala och en naturlig del av livet. Beroende på livssituation och person stöter man på konflikter olika mycket, vissa perioder i livet flyter allting på och det kan gå flera dagar och tillochmed veckor utan att man stöter på en konflikt medan det i andra perioder uppstår konflikter nästintill varje dag. Sen spelar självklart antal konflikter på hur man är som person, en aggressiv eller lättkränkt person stöter oftare på konflikter än de personer som är väldigt lugna och nästintill lite ”konflikträdda”.

En konflikt kan förklaras på olika sätt beroende på vem man frågar, vissa ser ett lätt tjafs som en konflikt, andra en argumentation och vissa en stark åsikt. En konflikt är när man inte kommer överens med den man talar med. Konflikter kan uppstå på grund av många anledningar men oftast uppstår dom när ens vilja, behov eller önskan möter olika slags motstånd. Konflikter uppstår för att vi är olika och inte delar samma åsikter, en konflikt är alltså ett problem som behöver en lösning. Vissa av oss väljer att inte lösa våra konflikter och då är det ett problem i sig.

Konflikter ser även olika ut, det finns både inre konflikter och konflikter mellan individer. En inre konflikt har tre olika faser, valkonflikt, identitetskonflikt och lojalitetskonflikt. En valkonflikt uppstår när vi får olika valmöjligheter som enligt oss är svåra att välja emellan, sådana stöter vi på rätt ofta, så som när man ska välja vilken tröja man ska ha på sig på morgon innan skolan, till exempel. Identitetskonflikter handlar om vilka vi är som människor, vad för betydelse vi har och vilka vi förväntas att vara. Om man är osäker som person och i sin roll, kan det skapa förvirring och en inre konflikt. Den sista inre konflikten är lojalitetskonflikter, sådana konflikter uppstår när två parter har en konflikt och man tvingas till att välja sida. Lojalitetskonflikter kan uppstå i exempelvis relationer. Konflikter mellan individer till skillnad från inre konflikter är en konflikt som kan tas på tu man hand men även mellan en individ och en grupp. Det finns olika typer av individkonflikter exempelvis en sakkonflikt, sakkonflikter uppstår när man har olika uppfattningar om olika frågor.

En inre konflikt är alltså en konflikt man har med sig själv, en inre konflikt, alltså jag som person kan kämpa exempelvis med olika svåra val, extrem avundsjuka, rädsla och hat av olika slag, en psykisk konflikt. Man kan även ha en yttre konflikt det vill säga, blivit dåligt behandlad, misshandlad, skadad eller skjuten, alltså något fysiskt.

Höjda bränsleskatter i lilla Sverige är inte rätt väg att gå

Konflikten i artikeln ”Höjda bränsleskatter i lilla Sverige är inte rätt väg att gå” sker inte mellan två specifika individer utan det sker mellan medborgare och regering/riksdag. Konflikten uppstod när regeringen fick ta del av den nya informationen om de så kallade miljövänliga dieselbilarna. Dieseln framkom som det mest miljöfarliga bränslet, vilket inte stämde med den information de tidigare år tilldelat till medborgarna i Sverige. När man först fick reda på att dieseln var miljövänlig, valde många att investera i sådana bilar, för att vara mer skonsamma mot miljön. När man sedan fick reda på att de var ett av de miljöfarligaste bränslena, uppstod det en konflikt, då de som köpt bilarna i gott syfte, fått falsk information. Bilarna sjönk i värde och de som tidigare trott att de investerat i en bra bil, blev upprörda då de förlorat en stor del av pengarna de lagt ner och inte kommer bli kompenserade på något sätt. En annan konsekvens som medföljer denna konflikt är att medborgarnas tillit till regeringen sjunker på grund av den felaktiga informationen de tidigare tilldelat.

Miljöpartiets beslut om att höja skatt på bensin och diesel påverkar de olika delarna av samhället olika. Besluten fullföljer sitt syfte i storstäderna, men blir svårare om man bor på landet. Beslutet om att höja skatten på de olika fordonsbränslena ger en positiv inverkan i storstäderna då de har större tillgång till att åka kollektivt än vad man har om man bor utanför stan. För de som bor flera mil från närmaste hållplats, blir tvungna att ta bilen för att komma dit de ska, på så sätt skapas en konflikt mellan medborgare och regering. Beroende på vart i man bor, höjs eller sänks rätt visorna, sådant leder till mindre tillit för politiker.

Avslutningsvis tycker jag att debattartikelns syfte är otroligt viktig – de nämner att vi oftast glömmer de som bor på landsbygden och öppnar ögonen för oss som inte tänker på det ofta. Det är ett stort problem då det förväntas av oss att komma i tid till exempelvis skola eller jobb men det är inte genomförbart när närmast hållplats är några mil ifrån. Jag tycker också att det är bra att veta hur en konflikt ser ut och att man kan se saker och ting från olika perspektiv, det gynnar...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Konflikt, konflikthantering och samtal

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Shirin Shirin [2020-03-10]   Konflikt, konflikthantering och samtal
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60627 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×