Filmanalys med teorier- Hotell Rwanda

1979 visningar
uppladdat: 2020-10-12
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Teoretiska perspektiv; Hotell Rwanda 

 

Orsaken till folkmordet utifrån ett Liberalistiskt perspektiv:  

Liberalism utgår i grund och botten ifrån mellanstatligt samarbete om man väljer att se den internationella politiken ur ett liberalistiskt perspektiv, där det finns många aktörer, statliga som privata på den globala marknaden som kan bidra till samarbetet på ett eller annat sätt.  

  • En orsak till folkmordet kan utifrån ett Liberalistiskt perspektiv handla om grupperingen mellan hutuer och tutsier, istället för att fokusera på individualism. 

  • En liberalist skulle även mena att konflikten bröt ut p.g.a. att Rwanda inte var särskilt demokratiskt och att folkrätt inte var något som existerade. Det rasbiologiska tänket, som också påökats i och med kolonialmakternas inverkan, skulle också förklaras som en orsak till konflikten. 

  • Frihandeln: invånarna fick inte vara fria agenter ute på marknaden utan det var olika möjligheter beroende på etnicitet. Om alla är fria att medverka på marknaden ger det en humaniserande effekt. 

 

Realistiskt perspektiv: 

Realismen är ett pessimistiskt perspektiv att se den internationella politiken ur. Grundtanken i teorin är att en stat alltid handlar utifrån egennyttor för att på så vis förstärka sin egen säkerhets- och maktintresse. 

  • Eftersom det inte finns någon världslig polis, militär eller domstol, ligger fokuset i det realistiska perspektivet på att skydda sitt eget land. Man värnar alltså oerhört mycket om säkerheten och har ingen tilltro till mellanstatligt samarbete. 

  • Det systematiska mördandet av tutsier som avskräckte och på så vis kunde hålla en maktbalans. Hutuextremisterna och gerillan rustade båda materiellt för att kunna maximera sina egna intressen. 

  • En realist peka möjligtvis också peka på FN:s hjälplösa försök till att stoppa folkmordet i Rwanda. Istället tycker man alltså att en världslig polis bör existera. Men eftersom detta inte finns väljer man att ta avstånd ifrån krig och konflikter, allt för att värna om landets säkerhet. 

 

Konstruktivistiskt perspektiv: 

En konstruktivist menar att man agerar utifrån intressen, vilket varierar. Konstruktivismen menar att det inte finns några naturliga intressen för en stat, utan att de skapas, formas och/eller styrs utifrån angelägenheter som exempelvis normer, idéer och kultur. 

  • ”Vi och dem”-tänkandet kan förklara konflikten i Rwanda, då konflikten varit mellan två olika etniska folkgrupper i landet. 

    ...läs fortsättningen genom att logga in dig.

    Medlemskap krävs

    För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
    Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Filmanalys med teorier- Hotell Rwanda

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Molly Lindhe [2020-10-12]   Filmanalys med teorier- Hotell Rwanda
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60759 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×