Asien

1 röster
2587 visningar
uppladdat: 2020-10-14
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Asien

 


Befolkningsfördelning

Befolkningsfördelning är hur människorna är fördelade över jordande och var vi väljer att bo någonstans.

 

På jorden bor 80% av jordens befolkning på 20% av jordens yta. Det beror på att de är dem delarna det är lättast att försörja sig och överleva. I världsdelen Asien bor det flest människor i hela världen.

I Asien bor det 4,6 miljarder människor det är mer än hälften av världens befolkning. I Östasien bor de flest människor i hela världen. Många områden i Asien är mycket glesbefolkat. Det är främst öknarna och stäpperna. Det beror på att många hälsat bor i städerna vid kusterna och floderna. Städerna är byggda där eftersom att de är nära till vattnet vilket var en mycket viktig inkomst källa för i tiden. Eftersom att vid floderna och kusterna kunde man transportera varor och många städer var därmed beroende av vattnet. Och nu vill många bo i städerna nära vattnet pågrund av att handeln fortfarande koppas via vattnet, även för jordbruket är det bra att ha nära vattnet just eftersommaren att jorden blir bördig och det blir lättare att odla. Många vill också bo i städerna på grund av jobb. I Asien är en de många som jobbar i industrier, och de flesta industrier finns i städerna. Många produkter du köper står det ”maid in Cina” det beror på att de finns många industrier i kina och där med fler jobb. Nackdelen med att det finns många industrier är att det blir billigt att tillverka och och dem som jobbar i industrierna känner därför inte så mycket. Det beror också på urbanisering och väder tillgångar. En nackdel med att de är så överbefolkat är att de blir trångboddhet och många tvingas där med att bo i slummen och bristen på jobb. När städerna är så överbefolkad så .blir konkurrensen på jobb allt större och folk kommer tjäna mindre. Pågrund av att jobb kraften blir mindre värdefull. En annan konsekvens är att i glesbefolkade områden är att de är svårare att försörja sig och många glesbefolkade områden är därmed fattigare och levnadsvillkoren är sämre.

 

Migration

Asien är den världsdel där flest människor migrerar. En av tre av alla som migrerar i världen kommer från Asien.

 

Immigration

Immigration är inflytning av människor från ett land till ett annat. 

 

I Asien immigrerar människor främst från andra länder i Asien. Det betyder att människor från fattiga delar i Asien flyttar till rikare delar i Asien. Orsaken till det är att de finns delar i Asien som har kommit väldigt långt i deras utveckling, det finns där med fler jobb att söka i dem rikare delarna. Det betyder att man kan få en bättre framtid men främst bättre levnadsvillkor. Det gör att fler högutbildade människor stannar inom värdedelen och det är positivt för världsdelen. Förut flyttade högutbildade till tillexempel USA som gjorde att kompetensen försvann från världsdelen. 

 

Emigration

Emigration är utvandring från ett land till ett annat land under en längre tid.

 

Från länder med konflikter som tillexempel kriget i Syrien sker det emigration. Den emigrationen sker främst till andra länder i Asien men också till andra länder i Europa. Konsekvensen att fattiga länder förlorar människor med högutbildad, tillexempel läkare, ingenjörer.

 

 Levnadsvillkor

Levnadsvillkor är de villkor och omständigheter som vi lever under. Det bestämmer bland annat hur vår ekonomi ser ut, hur vi bor, hur vi mår och vad vi arbetar med. Det går att mäta levnadsvillkor på två olika sätt. Jag har valt att mäta i HDI. HDI är tre olika faktorer livslängd, utbildningsnivå och ekonomi.

 

I Asien har levnadsstandarden förbättrats under de senaste 50 åren. Trots det så lever idag 900 miljoner människor i extrem fattigdom. Den största andelen finns i Sydasien där 44% lever i extrem fattigdom. De kan man se på kartan ovan. I Asien finns också få länder med hög HDI.

 

Flera länder i Asien har en kraftig tillväxt med ökad levnadsstandard och minskad fattigdom, men det ökande välståndet också lett till växande inkomstskillnader och klyftor.

I länder som kina och iran är medellivslängd 76år medans i japan ligger den runt 84år. Fast i Filippinerna där levnadsvillkoren är sämre ligger den på 69år. Samma sak med spädbarn dödligheten är mycket större i Filippinerna och Iran än vad det är i Japan och Kina och de beror på många faktorer än är att många fattiga familjer med sämre levnadsvillkor föder offrats fler barn. Det kan bero på att deras förutsättningar är så dåliga så de måste räkna ut att några av ens barn dör vid födseln eller längre fram. De kan leda till att man inte har råd att försörja alla och därmed blir fattigare. 

 

I Sydasien som är den fattigaste delen av Asien finns länder där det varit många krig och konflikter. Det finns länder med diktaturer och många av länderna har en stor och ung befolkning. Länderna i Sydasien har många som är analfabeter. De länder med stora öknar har högre fattigdom.


             Klimatförändringar 

Klimatförändringar är förändringar i väder under tid orsakade av människan och inte naturliga variationer av klimatet.

 

90 procent av de människor på jorden som tvingats fly av naturkatastrofer bor i Asien och Oceanien. I Asien handlar klar främst om översvämningar, bränder och torka. Det kan leda missväxt, chockhöjningar av matpriser efter extrema väderhändelser och fler sjukdomar i samband med perioder av hetta och översvämningar. Det kan bero på att i många delar av Asien är de överbefolkat vilket kan ledda till att de släpps ut mer avgaser. Som kan påverka klimatet genom att de blir tillexempel varmare. Som kan påverkar ekonomin och fler invånare blir fattigare. Klimatförändringarna kan De flesta länder som ligger i risk zonen för klimatkatastrofer, och som är med om många klimatkatastrofer och klimatändringar, är väldigt fattiga som tillexempel

 

Filippinerna. För djurlivet handlar det om att de påverkas av försurning av hav eller bränder. De kan göra att djurens miljöer förstörs och djuren blir utrotningshotade. Filippinerna är ett av de fattigaste länderna i Asien och 40 procent av befolkningen lever under extrem fattigdom. Filippinerna har en av världens största fiskerinäring och är Filippinernas viktigaste inkomst. Klimatförändringar och miljöförstöring i Filippinerna har lett till att korall, sjögräs och mangroveskogar förstörs av stigande havsnivåer. Det har gjort att fiskarna försvinner på grund av att deras hem och mat förstörs. Eftersom att Filippinernas mark ligger nära vattennivån så ligger de i riskzonen att drabbas av översvämningar vid tyfoner och stor nederbörd. Då förstörs jordbruksmark, hus och hem. Människor blir hemlösa och arbetslösa. Det leder till ökad fattigdom.

 

Intressekonflikter

En intressekonflikt uppstår när två eller flera parter ska dela upp en tillgång tillexempel landområde, råvaror eller vatten. 

 

Kina och Japan är världens största fiskekonsumenter. Och när välståndet i kina ökat så har även aptiten på fiske ökat och en intressekonflikt har startats mellan kina och japan. Japan som vill köpa Diaoyuöarna eftersom att de har många olika natur tillgångar som att de är rikt på fiske men även på baren finns olja och naturgas.  Medans kina som äger öarna inte vill sälja. Allt de här började när ett kinesiska patrullbåtar kolliderade med den japanska kustbevakningen när de fiskade Diaoyuöarna, fast den delen som var japans. Kina och japan kom då fram till en överenskommelse att japan skulle få tillgång till alla naturresurser där. Kina som fortfarande var i stort behov av fiske och som förlorat fiske kom då i en intressekonflikt med Vietnam, Filippinerna, Brunei och Taiwan om sjön spiralen och ögruppen Paracelöarna då kinesiska fiskare ofta kommit i konflikt med kustbevakningen i områdena. Kinesiska fiskare har nu gjort överenskommelsen så långt som till länder på Afrikas östkust. 

 

Intressekonflikten mellan Kina och japan om Diaoyuöarnahar tyvärr inte försvunnit. Eftersom nu har man hittad stora möjligheter av olja och naturgas vilket gjort att japan nu vill köpa Diaoyuöarna. De har gjort att en ny intressekonflikt drygt upp och inga nya överenskommelser har gjort. Delar av Asien är rikt på olja. Den delen kallas Mellanöstern. Den oljan försörjer stora delar av världen. De har funnits konflikter runt den här oljan under flera år. Eftersom att många vill åt den här oljan har de blivit stora intressekonflikter och delar av Asien har blivit väldigt rika. Man reglerar oljan beroende på efterfrågan så att man ska kunna känna mer. Så nu när viruset sprids i kina så är efterfrågan inte lika stor eftersom att de flest fabriker ligger nere. Det har gjort att man inte tagit upp så mycket olja så att man ska kunna höja priset.  Västs stora behov av olja har gjort att Mellanöstern exoplaneternas i jakten på olja. Det är den största orsaken till att de är området idag både är krig och treor.  De är svårt att förklara intressekonflikten mellan israel och Palestina. Det beror på att konflikten är så väldigt gammal. Om man ska gå till backs till när allt började så var de under Abrahamsson tid. Enligt judarna så fick Abraham landet Kaanan av gud som skulle vara judarnas land för all framtid. Palestinierna fick också samma land av deras gud Allah. De var också muslimerna som både där först. Och där började intressekonflikten som pågår än idag då båda sidor säger att landet är deras. Det har lätt till krig terror och fattigdom.

 

Handelsmönster

Det är ett mönster över världsdelens handel med andra länder. Både import och export. 

 

Till störst del så exporteras enklare konsumtionsvaror, textilvaror, elektroniska och optiska produkter samt transportmedel från Asien till andra delar av världen. Asien importerar råvaror som olja, järnmalm, naturgas, sojabönor och kopparmalm. Kina importerar mest olja i hela världen och Indien importerar mest textiler. Även glassbarer importeras mycket från Asien till tillexempel Europa. Varorna skickas mest med stora fartyg över världshaven. Transporttiderna är mycket långa och om du köper en vara från ett annat land kan transportkostnaden vara extremt hög och det kan ta väldigt lång tid. I vissa fall försvinner vissa varor och du får ingen ersättning för de. Utsläppen från transporterna är höga från andra länder, de står för 14% av utsläppen som sker i världen om året. Även om många av transporterna är med båt så släpps det ut för mycket och att tillexempel köpa närproducerat är mycket bättre på många sätt. 

 

De flesta länderna i Asien har haft en ekonomisk tillväxt vilket har lett till att människors levnadsvillkor har blivit bättre. Det kan man se på att BNP har gått upp och inte lika många människor i Asien har extrem fattigdom. Kina och Japan har högre BNP än Tyskland. Fler människor arbetar i industrier och bor i storstäder. Förut var många fler bönder. 

 

Jämförelse

Både Sverige och Japan har bra levnadsvillkor. De är svårt att säga vem som har bäst hälsa eftersom länderna är bra på olika sätt. I Sverige har alla samma rätt till vård vilket finansieras av skatterna. Och i Sverige betalar vi ungefär 31% av vår lön i skatt. I Japan går 32% av ens lön till skatterna. I Japan är sjukvården dyrare och du behöver där med betala en större summa pengar själv efter dit sjukvård besök. I japan är medellivslängden högre än i Sverige och spädbarnsdödlighet är lägre jämfört med Sverige men ändå har Japan ett lägre HDI än Sverige. Japans HDI ligger runt 0,915 medans i Sverige är de 0,937. 

 

Jag tror att det skulle kunna bero på att HDI räknas utifrån tre olika faktorer och en av dom är ekonomi. Japan har gått från att ha överskott till underskott av ekonomi. Det skulle kunna bero på att japans naturliga befolkningstillväxt är -0,1. De kan leda till att de blir färre som betalar skatt och kan bidra till Japans ekonomi blir sämre. Fast med tanke på att folk lever längre och antalet spädbarnsdödlighet är mindre så tänker jag att japan har bäst hälsa och bättre förutsättningar än sverige. De man också ska tänka på är att i sverige är 7 procent arbetslösa medans i japan är antalet 3,1 procent. I Japan har fler ett arbete än vad vi har i Sverige. 

 

Länderna är väldigt likvärdiga, även när de gäller fattigdom. I sverige leve 0,5% av befolkningen i fattigdom och i japan lever 0,2% av befolkningen i fattigdom det kan bero på att de finns färre arbetslösa i Japan.

 

Båda länderna har urbaniserats. Många bor i den södra delen av Sverige eftersom att de finns flest storstäder där och där var det förut enklare att fördriva jordbruket pågrund av de fördelaktiga klimatet. Storstäderna ligger längst med kusten pågrund av tillgången till vatten. I Japan är befolkningen jämt fördelad över landet och även där bor det flest människor längst med kusterna. Minst människo på i norr, precis som i Sverige, men där flest människor bor är i mitten av landet pågrund av de fördelaktiga klimatet. Japan har därmed bättre befolkningsfördelnig.  

 

Japan har stora problem med exogena och endogena krafter. Japan har stor risk att drabbas för tsunamis, jordbävningar, stark hetta, tyfoner och starka vindar. De kan leda till sämre ekonomi eftersom att de behöver betala för alla omkostnader som kommer med orsakerna. Det kan vara som byggnader som förstört. I Sverige är klimatet mer jämt. Under senare år har medeltemperaturen höjts några grader vilket lett till bränder, ökad nederbörd men mindre snö och det påverkar naturen. De finns både för och nackdelar med nederbörd och varmare klimat som till exempel att jorden blir mer bördig och bönderna kan odla längre under sommaren. Skogen växer fortare som gör att vi kan exportera fler varor som trä och Sverige kan få bättre ekonomi. Men de blir större risk för bränder, sjukdomar som borelia och TBE som kan öka då somrarna blir längre. Även nederbörden kan göra att de blir översvämningar. Sverige har sina nackdelar men har ändå ett bättre klimat.

 

Sverige och Japan är två export länder. I Sverige exporterar man mest maskiner och skogsindustri produkter så som trä och järn malm. Vi importerar mest olja, bilar och el- teknikprodukter. Vi måste importera el-teknikprodukter för att kunna göra maskiner och sen exportera dom. I Japan exportera man mest olja och teknik produkter. En stor del av Japans inkomst kommer från att exportera varor även Sverige har en stor inkomstkälla av exporten. Där är länderna lika.

 

Jag tycker att Sverige och Japan är två likvärdiga länder på många sätt. Jag skulle hellre bo i Sverige eftersom klimatet är mer stabilt.

 

 

 

Sammanfattning med siffror

 

 

Land:

Sverige

Filippinerna 

Kina 

Japan 

Iran

Yta:

450 295 kvm

300 000 kvm

9,6miljoner kvm

377 835 kvm

1,6miljoner kvm

Invånare:

9,8 miljoner

I06,6 miljoner

1392  miljarder 

126 miljoner

81 miljoner

HDI:

0,937

0.712

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

  http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/asien   https://miljo-utveckling.se/klimatforandringar-kan-driva-100-miljoner-manniskor-i-fattigdom/   https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/klimatförändring   www.klimatordlista.se/klimatforandring/   https://www.naturskyddsforeningen.se/om/globala-samarbeten/hav-och-fiske/asien-filippinerna/tambuyog-de-mest-utsatta-drabbas-hardast   https://www.oikocredit.se/k/n2191/news/view/121616/38079/beredskap-och-motstandskraft-vid-katastrofer-och-klimatforandringar.html    https://plansverige.org/lander/filippinerna/ , https://www.globalamalen.se   https://www.ne.se   https://www.globalamalen.se/om-globala-malen/mal-1-ingen-fattigdom/   https://www.wwf.se/klimat/klimatforandringar/   https://laromedel.ne.se/reader/43596/11178   https://www.so-rummet.se/kategorier/geografi/varldens-befolkning/fattigdom-och-ohalsa-i-varlden

Kommentera arbetet: Asien

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Ester Roxström [2020-10-14]   Asien
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60764 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×