Religion - Islam

882 visningar
uppladdat: 2021-02-12
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Islam

Islam är ett monoteistisk religion, Gud heter Allah. Egentligen har Gud inom Islam 99 namn. Fast man brukar oftast höra/använda namnet Allah.

Viktiga dagen i veckan

Muslimer firar fredagsbönen, den firas på fredagar. Man brukar åka till en moské eller fira fredagsbönen hemma. Fredagsbönen går 

ut på att be till Gud och tillbringa tiden tillsammans med vänner och familj. Om man åker till moskén kan man bli bjuden på mat eller något gott. Man brukar göra det för att det är viktigt att dela med sig. Det är också viktigt att åka till moskén för att många brukar inte åka till moskén varje dag. Och det står i Koranen att man ska försöka åka till moskén på fredagarna. Man brukar också läsa Koranen i Moskén, om man inte kan läsa Koranen går det bra att lyssna.

 

Koranen - Heliga boken

Inom Islam är Koranen viktig, det är muslimernas heliga skrift. I koranen står det om hur man ska leva för att komma till paradiset och det står om en massa profeter också. Men namnet på dessa profeter nämns inte ibland, det är bara 25 namn som nämns. De 12 viktigaste profeterna är Muhammed, Jesus, Abraham, Moses, Noah, Adam, Suleyman, Salih, Junus, Ajub, Jusuf och Daud. Det står en massa text om profeter för att de är bra exempel på hur man ska leva. Det finns 114 kapitel i Koranen, muslimer brukar kalla det för Surah. Alla kapitel är lika viktiga men den kapitlet man brukar läsa ofta är Kahf. Den kapitlen ska man läsa på Fredagar, och det ska man göra för att då blir man mer troende. Och så skyddar Gud dig från en djävul som heter Dajjal (han har ett öga). Den djävulen kommer komma någon gång och lura människor och säga att han är Gud. Många kommer att tro på honom, men de som säger emot (muslimer) kommer att bli dödade av honom men komma till paradiset efter de blivit dödade. Och det var Muhammed som tog emot Koranen från Gud när han var uppe i himlen.

 

Muhammad - Profeten

Muhammads föräldrar hette Amina och Abdullaha, hans pappa dog innan hans son föddes och mamman dog när hon var och besökte släktingar. Muhammed föddes i Mekka där Abraham och hans son Ismael byggde Kaban. Så Muhammad flyttade hem till sin farfar vid ett område (som jag inte känner till). Och vid det område fick han mat och de som gav honom och hans farfar mat bestämde vad Muhammed skulle jobba med i framtiden. De sa att han skulle jobba med förhandling. Någon gång när han lekte med sina kompisar kom det en ängel från himlen och öppnade hans mage och den ängeln rengjorde hans hjärta. Muhammeds kompisar blev rädda och berätta för en vuxen, när den personen tittade på hans mage så hade han ett ärr på magen. Men när Muhammed blev åtta år så dog hans farfar och då skickades han till sin farbror. Hans farbror var kristen. Där farbrorn bodde så började Muhammed hjälpa med förhandling. Någon gång tog farbrorn som hette Abu-Talib med Muhammed till en försäljning lite längre bort och de stannade vid ett hus och de skulle övernatta där. Muhammed valde att stanna ute och vakta deras grejer medans de andra gick in för att sova. Men ägaren till huset frågade “har alla kommit in” då sa några av männen “nej, det är bara en pojke som vaktar våra grejer där ute”. Ägaren sa till de att hämta den här pojken, och då tittade ägaren på honom och kramade om honom och sa till Muhammeds farbror “ta hand om honom, han är Guds profet”. Muhammed försökte övertala sin farbror att bli muslim men han ville inte lyssna på honom. Muhammed älskade sin farbror och därför bara önskade det bästa. När Muhammed var 25 år så gifte han sig med en kvinna som hette Hadija. Hadija var faktiskt den första kvinnliga muslimen och hon var jätterik, men hon slösa alla sina pengar på grejer inom Islam. Någon gång gav Gud en uppgift till Muhammed att ge sig av till Jerusalem innan natten kom. Muhammed gav sig av på direkten och där i Jerusalem i en moské gick han upp till himlen. Och det var då Gud gav Koranen till Muhammed. Sedan sa Gud till Muhammed att han skulle läsa den, men Muhammed kunde inte läsa. Men till slut lyssnade Muhammed på Gud och han började läsa, Muhammed lärde sig att läsa då. Och sen när han var klar uppe i himlen hjälpte Gud honom att komma tillbaka till Mekka innan soluppgången. Denna berättelse visar att Muhammed är viktig för att han tog emot Koranen, han är den mest älskade personen av Gud eftersom han har varit en person som levt rätt. Han är också den sista profeten.

 

Mekka

 

För muslimerna är Mekka viktig för att Abraham som är en profet och hans son Ismael byggde Kaba i Mekka. Mekka ligger i Saudiarabien, den platsen är också viktig för att Muhammed föddes där, och han brukade besöka Kaba. När man ber till Gud då vänder man sig mot Kaba, och när man dör vänder man ansiktet mot Kaba. Om man har pengar att åka till Mekka ska man göra det eftersom den uppgiften är med i de fem pelarna. När man besöker Mekka är det också bra att ta chansen att besöka Kaba som är viktigt att göra. Om man ber till Gud inne i Kaban så kan man vända sig åt vilket håll som helst, eftersom man är inne i Kaban. Men det är svårt att få komma in i Kaba eftersom det är bara viktiga eller särskilda personer som får gå in dit. Att åka till Mekka kostar mycket och man behöver mellanlanda några/många gånger. Men det är ju inget krav att åka dit, det är bara om man har pengar.

 

Imam

 

Imam brukar man kunna hitta i en moské, en imam brukar hjälpa dig med problem. Imamen brukar vara den som leder bönen, alltså han brukar stå längst fram och be högt. Han brukar också läsa ur Koranen, han brukar också lära andra att läsa Koranen. Om man vill konvertera till Islam kan man kontakta en imam, då kommer du behöva läsa en shahada. Shahada är en mening från en viktig kapitel ur Koranen. Men om du konverterar måste det finnas minst två män som vittnar.

 

Sheikh

 

En sheikh brukar berätta många berättelser ur Koranen, han brukar berätta för människor hur och vad man ska göra något. Sheikh är faktiskt viktigare än vad en imam, och det är det för att en sheikh är mer kunnig om religionen. Om du vill prata med en sheikh kan man leta efter en i internet, och så kan ni planera ett möte eller så frågar du i telefonen. Som du kanske sett på internet eller något liknande brukar sheikh ha på sig en lös vit klänning med en vit duk som täcker håret.

 

Viktiga regler

För muslimer är det viktigt att tro på Gud som kallas för Allah, det är också viktigt att följa de fem heliga pelarna. De fem heliga pelarna är:

  1. Trosbekännelsen- man ska repetera denna mening “Det finns ingen Gud utom Allah och Muhammed är hans profet”.

  2. Bönen- man ska be fem gånger om dagen till Gud.

  3. Allmosor- om man har pengar ska man ge pengar till de som behöver det mer. 

  4. Fastan- man ska fasta under en hel månad under Ramadan. 

  5. Vallfärden- om man har tillräckligt pengar ska man åka till Kaba i Mekka.

 

För att hamna i paradiset måste man vara mycket troende på Gud, och försöka göra det som Muhammed gjort under sitt liv. Om du lever så kommer du hamna i paradiset, eviga livet. I Koranen beskrivs paradiset: det finns heligt vatten zamzam (det finns zamzam på jorden, det är heligt vatten från paradiset), man behöver inte gå på toa, man brukar också säga att det finns saker där som du aldrig tänkt på, och innan du ens du tänker på något du vill ha kommer det finnas framför dig. Och i helvetet kommer du brännas i flera tusen år, men innan domedagen kommer Gud straffa dig i din grav.

 

Eid al Fitr

 

Eid al Fitr firas olika gånger beroende på när det firades året innan, det är nio månaders mellanrum varje Ramadan. Högtiden firas dagen efter fastemånaden Ramadan. Man firar Eid i tre dagar och Eid betyder att något upprepas vid en viss tid. Ordet Fitr kommer från ordet Iftar som betyder att bryta fastan. Under den första dagen som man firar Eid brukar man äta dadlar som en avslutning av Ramadan. Man äter också dadlar dels för att det är gott och för att Muhammed åt dadlar när han levde. På Eid är det viktigt att ta på sig nya kläder, ge pengar till de som behöver det eller som present. Det är också viktigt att ge presenter, man brukar också säga “Eid Mubarak” till de som firar högtiden. Man brukar laga god mat och tillbringa tiden med familj och vänner. Eller så går det bra att vara i moskén och fira där eller be till Gud.

 

Det bor mest muslimer i Indonesien, ca 250 miljoner muslimer. En anledning till att Islam blivit så stor  är att många blev muslimer när Muhammed levde. Det var Gud som skickade Muhammed till jorden så att folket skulle bli muslimer, eftersom Gud såg att många inte var muslimer.

 

Månskäran

Månskäran har ingen koppling till religionen. Men man tror att man använder månskäran som en symbol för att man använder månen som en “klocka”. Innan man börjar fasta Ramadan brukar man titta på månen om det verkligen är det datumet man ska börja fasta. Och så brukar man kolla på månen innan Eid al Adha om det är det datumet man ska börja fira den högtiden. Man tycker också att stjärnorna och månen är Guds skapelse, och att de inte kan påverka oss människor på ett bra eller dåligt sätt. Så månen och stjärnorna finns bara där så att säga. Och så har många länder som Turkiet, Nordcypern och Pakistan en månskära som flagga. Och det är säkert så för att dessa länder är muslimska länder.

 

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

SO-böcker, internet, familj, egna böcker.

Kommentera arbetet: Religion - Islam

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Momo Listenow [2021-02-12]   Religion - Islam
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60797 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×