Labbrapport smak och lukt
uppladdat: 2021-03-25
Jag skulle vilja ha en labbrapport med ämnet smak och lukt. Den ska ha med inledning, syfte, hypotes, material, utförande, data, resultat, analys/slutsats, rimlighet/felkällor, reflektion, referenser och naturvetenskapliga ord.
Detta är experiment:
Syfte: Du ska inse att smak och lukt samverkar.
Material: Små bitar av olika livsmedel du har hemma t.ex. bröd, frukt, grönsaker, flingor, pålägg, sylt, kryddor, godsaker samt ögonbindel (t.ex. en halsduk) och person som kan “mata dig”.
Förberedelse: Den som ska “mata dig” plockar fram 5-10 olika saker du ska smaka på och gör antingen små bitar ca 1 cm3 eller lägger varje livsmedel på en sked om det är “kladdigt”.
Metod:
-
Sätt på dig ögonbindeln. Håll för näsan när du smakar på ett i taget av de olika livsmedlen. Vad tror du att du äter? Låt din hjälp-person anteckna om du gissar rätt eller fel.
-
Gör om försöket utan att du håller för näsan, jämför hur det smakar nu.
(Ni får gärna byta roller men du ska bara skriva labbrapport om dina upplevelser.)
Resultat:
Fyll på tabellen med rader (högerklicka och välj Infoga rad) och fyll i vad du testat och om du gissade rätt eller fel när du höll för näsan.
Slutsats:
Förklara resultatet, hur gick det med dina gissningarna? Varför blev det så tror du?
Förklara skillnaden i smakupplevelse när du höll för näsan jämfört med när du inte gjorde det.
-
...läs fortsättningen genom att logga in dig.
Medlemskap krävs
För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.
Källor för arbetet
Saknas
Kommentarer på arbetet
Inga kommentarer än :(
Liknande arbeten
Källhänvisning
Nour Eid [2021-03-25] Labbrapport smak och luktMimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60820 [2024-05-02]