Så vässar du din studieteknik

1046 visningar
uppladdat: 2021-03-26
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Oavsett vilket skede i livet en befinner sig och vilken eller vilka utmaningar en står för kommer det en tid för de flesta av oss där vi behöver hitta rätt studieteknik för att nå ett givet mål. Enligt gängse definition betecknas studieteknik som en samling metoder och tekniker som studerande använder sig av i syfte att underlätta- och förbättra inlärningen av ett visst ämne. Studietekniken kan skilja sig åt från ämnesområde till ämnesområde och från person till person men innehåller i regel vissa huvuddrag. Bland dessa kan nämnas att utveckla metoder för snabb- och översiktsläsning av material, renskrivning av anteckningar direkt efter en föreläsning/seminarium och användning av överstrykningspennor.


Så pass fundamental är studietekniken för allt form av lärande att de flesta större universitet, utöver sina basutbud av kurser och program, erbjuder kurser i studieteknik. Genom dessa kurser kan en lära sig att planera studierna för en jämn arbetsbörda, hitta metoder för att lyssna- och ta in innehåll från föreläsningar och finslipa antecknings- och minnestekniker. Utöver den mer allmänna definitionen av studieteknik skiljer den sig åt från en individ till en annan. Vissa av oss är mer visuella och lär bäst genom bilder medan andra föredrar att läsa in - eller till och med lyssna på information. Oavsett vad du studerar - körkortsteori, inför ett dykcertifikat eller för att lyckas med en snårig mattekurs är det av vikt att du tar dig en funderare kring hur du maxar just din studieteknik. I den här artikeln tänkte vi ge dig några tips på hur du kan vässa din studieteknik. 

Använd resurser på nätet 

När det gäller studieteknik är det viktigt att använda rätt resurser för att komma framåt. Traditionellt sett har sådana resurser bestått av litteratur, övningskompendium- och tester. Idag är emellertid nätet en ovärderlig resurs i strävan efter att lära eftersom det här finns massvis med interaktiva verktyg och kurser inom just ditt område, ibland till och med helt kostnadsfritt. Den som pluggar för att bli bättre på det strategiska spelet poker inser exempelvis rätt snabbt att det finns träningssajter för att lära sig grunderna i poker på en rad olika sajter online. Den som pluggar körkortsteori kan hämta massa tips såväl från körkortstester online som från så kallade “tutorials” med tips och tricks på Youtube och så vidare.

Arbeta i grupp 

Ensam är inte alltid stark, speciellt när det gäller studieteknik. Även om du i olika skeden av pluggandet kan behöva sitta ensam och koncentrera dig och dyka in i ditt studiematerial är motsatsen ibland precis vad som behövs. Kanske har du fastnat med den teoretiska biten och vet inte hur du ska komma framåt. Kanske behöver du diskutera ett ämne djupare med andra och bolla för att informationen ska sätta sig. Här kan grupparbete, det vill säga att ta hjälp av andra i dina studier, vara ett bra förslag. Vänd dig till en eller två vänner som antingen pluggar det du pluggar samtidigt eller som tidigare gjort det och kan komma med värdefulla tips. Sätt er ner över en fika och förkovra er i materialet tillsammans.

Anteckna rätt

Att bara läsa vid lärande är inte optimalt eftersom information har en tendens att inte sätta sig lika bra. Istället rekommenderar vi att du antecknar, men framförallt att du antecknar rätt parallellt med din läsning. Detta kan du göra i ett separat anteckningsblock där du sammanfattar olika kursmoduler eller kapitel med stödord eller kortfattade meningar, eller genom att notera stödord i marginalen i din litteratur. När det sedan är dags att repetera kunskaperna kan du ögna igenom dina anteckningar istället för att läsa om modulerna och kapitlen på nytt. 

Planera tiden väl  

Vi har alla någon gång befunnit oss i en situation där vi står inför ett viktigt test av något slag och misslyckats med vår tidsplanering. Ofta mynnar det ut i att en hetspluggar natten före testet med en kanna kaffe och försöker banka in information under jobbig tidspress. En viktig del av en god studieteknik är att göra exakt tvärtom - det vill säga att planera din tid väl och starta studierna i god tid i förväg. Gör gärna upp ett tidsschema initialt med olika hållpunkter som du håller dig till, där slutmålet är att allt ditt material ska vara färdigläst och inarbetat i vart fall ett par dagar innan ditt test/provtillfälle.





<...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Så vässar du din studieteknik

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Redaktionellt Innehåll [2021-03-26]   Så vässar du din studieteknik
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60821 [2024-05-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×