Kryptografi

918 visningar
uppladdat: 2021-05-31
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Kryptografi

Ett av de första chiffrerna var ceasar chiffret, eller ceasarrullning som man också kallar det. Detta chiffer går ut på att man flyttar alfabetet ett visst antal steg åt ett håll och A blir då t.ex D. Det är inte särskilt säkert och med dagens teknik extremt lätt att lösa. På caesars tid var det dock användbart när han skickade ut meddelanden till sina trupper och inte ville att fienden skulle kunna få tag på meddelandet, avläsa det och avslöja hans planer. Senare skulle denna teknik förbättras b.l.a i andra världskriget då man liksom på romartiden ville ha hemliga meddelanden i kriget. 

https://www.nyteknik.se/popularteknik/kryptografi-genom-tiderna-6370594

 

På medeltiden kom araberna på ett sätt att knäcka dessa chiffer, eller mer korrekt, att forcera dem. Sättet de utvecklade denna teknik från lingvistiken var att genom att man visste t.ex att e är den vanligaste bokstaven i det svenska språket kan jämföra med vilken krypterad symbol som förekommer oftast och på så sätt lista ut att det måste vara e. Så fortsätter man på det sättet med nästa bokstav och nästa tills man löst chiffret. För att lösa detta problem som uppstått med krypteringen, då alla numera hade teknik att forcera den och förstå budskapet, i och med förstör meningen med krypteringen, försökte fransmannen Vigneres komma på ett nytt chiffer. Detta chiffer gick ut på att man bytte nyckel för varje bokstav som krypteras, men även denna metod avkrypterade forcörerna. 

 

Stenografi är en annan sort kryptering som används mer i vardagliga bruk och handlar mindre om att kryptera en text så att den är oläslig utan nyckeln, utan mer om att man gömmer ett meddelande så att det inte syns och ger information till mottagaren om var man kan hitta meddelandet. Ett äldre exempel på ett sorts stenografi är när godsherren rakade av huvudet på en av sina slavar, tatuerade in ett meddelande, lät håret växa ut igen och skickade slaven till mottagaren av meddelandet. 

http://www.math.chalmers.se/Math/Grundutb/GU/MMGL99/V13/VT13-3001-05%20Linnea%20Flojt.pdf

 

Chiffer och att kryptera meddelanden och texter är som sagt för att man endast vill att ett fåtal ska kunna förstå ens text. Ett exempel av ett relativt välkänt chiffer som tog ända från 1630 talet fram tills idag för att lösa är Borgchiffret. Chiffret verkar komma från Nordtyskland eller Skandinavien och är 400 sidor av medicinsk kunskap och ideer. Många av dessa ideer var väldigt udda och ses som kontroversiella, speciellt på tiden då det var skrivet. Detta var även anledningen till att skriften blev krypterad, då många (speciellt kvinnor) på denna tiden lätt blev anklagade för häxkonst (och därefter prompt avrättade) och 400 sidor av kontroversiell läk-konst skulle definitivt ses som underlag till att anklaga författaren för att vara en häxa. Därför, kryptering. 

https://popularhistoria.se/vetenskap/forskare-avslojar-historiska-chiffer

 

Trots att stenografi verkar rätt så ineffektivt och utdaterat, användes det trots det under andra världskriget, fast som en mer uppdaterad version. Tyska agenter fotograferade den hemliga informationen och förminskade sedan bilden till 1 mm i diameter. Därefter kunde de sätta fotot på ett vanligt brev med rätt så ointressant information eller som pricken över i:et. Tills sist blev de upptäckta men de lyckades ändå fortsätta skicka information på detta sätt. Detta då de dessutom inkrypterade texten på bilden och på så sätt kunde amerikanerna ändå inte avläsa informationen, även om de hittade bilden. 

http://www.math.chalmers.se/Math/Grundutb/GU/MMGL99/V13/VT13-3001-05%20Linnea%20Flojt.pdf

 

En stor anledning till den snabba utvecklingen av krypteringsteknik och kod beror till stor del av 19 hundratalets krig där kryptering var nödvändigt och avgörande i många lägen. Om man skulle smyga på en motståndare så var det viktigt att ge den ordern till sina soldater, men om motståndarna kunde läsa det var det meningslöst och de skulle vara redo. Det har också funnits personliga anledningar till att vilja skicka hemliga meddelanden, som personen som skrev borgschiffret t.ex, där var det väldigt viktigt att personens studier hölls hemliga. Många gånger har chiffer varit bra och används fortfarande, speciellt i länder där man inte har yttrandefrihet och måste ha ett sätt att kommunicera säkert. Jag kan också tänka mig att chiffer används i sammanhang där man planerat kupper mot stat och kungahus men för risk att bli avslöjat behövt ha säker kommunikation. Så det är främst detta som lett till utvecklingen fram tills internet. När internet kom blev behovet av internetsäkerhet genom kryptering större än någonsin innan då alla har sin information på nätet, betalar där etc och måste då ha skydd mot personer som kan få tag på informationen och använda den. 

 

- Resonera kring hur utvecklingen av kryptografi har påverkat samhället, både före och efter internets intåg i historien.

Som tidigare sagt så användes och utvecklades krypteringstekniken väldigt mycket under världskrigen, mer specifikt andra världskriget. En stor del av fokuset blev då att knäcka dessa koder, och desto bättre ett land var på att knäcka och skapa dem desto större chans att vinna kriget blev det. Detta gjorde så att ett större behov av teknikkunniga personer skapades vilket ökade jobb och utbildning i det området. Så småningom ledde detta till mer programmering som inte var gällande kryptering och därefter kunde b.la. internet utvecklas. Men under andra världskriget hade tyskarna en krypteringsmaskin vi namnet enigma, de trodde att den var forcerings-säker men som man kan förstå från utgången av kriget, så var detta felaktigt. För 1934 hade en polsk matematiker (Marian Rejewski) redan knäckt koden. Detta gjorde att Polen länge kunde avlyssna tyskarnas planer redan innan den tyska inmarschen. På detta sätt och genom att ge nyckeln till England kunde man rädda liv genom att lyssna på var tyskarna skulle slå till näst och på så sätt varna befolkningen. Fast i vissa fall var det inte möjligt då om tyskarna kom dit och det var tomt hade de fått reda på att deras kod blivit de-krypterad och ändrat nyckeln igen. 

 

Den största användningen av kryptering är idag på internet. En krypterad förbindelse när vi t.ex betalar på nätet eller använder vår internetbank är nödvändigt för att se till att inte någon obehörig kan få tillgänglighet till vår information. Man kan även kalla den här sorten för signalskydd. Signalskydd är per definition åtgärder för att undvika och förhindra obehöriga att ta del av eller kunna interagera med It och kommunikationssystem. Signalskydd används bland annat i dagens militär och består av signalskyddsmateriel, kryptonycklar och en instruktion för hur det ska hanteras. Detta blir en stor skillnad från när man endast använde kontanter då transaktioner nu kan ske mycket snabbare och effektivare och man behöver inte ha fysiska pengar utan allt sker på nätet istället. Digital överföring av pengar och kommunikation har främjat globaliseringen då transaktioner och beställningar av varor från andra länder nu går mycket lättare. Utan internet skulle få företag ha gått från att vara lokala till internationella och på så sätt missat många arbetstillfällen. Det har även lett till att folk reser mycket mer.

https://www.informationssakerhet.se/kryptolosningar/signalskydd/vad-ar-signalskydd/

 

Utvecklingen inom kryptografi har som sagt gjort det säkrare att vara på internet och för att se till att ens information är säker. Denna utvecklingar har dock lett till mer negativa konsekvenser då hemsidor och personer specifikt på Darknet kan begå brott och sälja kriminella saker utan att polisen kan spåra dem i många fall. Om de lyckas spåra dem tar det långt tid och ofta så har ett flertal andra liknande sidor lyckats dyka upp under tiden. Man skulle också kunna säga att utveckling av programmering har tagit mycket makt från staten och gett den till folket. Eftersom vem som helst med kapaciteten kan lära sig att programmera och på sätt få väldigt mycket makt då de kan säga och göra nästan vad som helst online utan några konsekvenser, om de är bra nog på det vill säga. På grund av denna utveckling är det många brott som går olösta vilket är en negativ samhällsutveckling. Något som dock är positivt är att anonymiteten man kan uppnå genom kryptering gör så att man får total yttrandefrihet även i länder där man kanske egentligen inte har det. Detta är bra för samhällsutvecklingen då man måste uttrycka och dela olika åsikter för att komma framåt. En fri plattform för journalister och andra var egentligen det riktiga målet med Darknet. 

https://www.mysafety.se/vad-ar-internet-darknet-deep-web

 

 - Resonera kring möjligheter, begränsningar och risker med internet. - Använda ämnesspecifika begrepp

 

Som jag tidigare skrivit ger internet och mer specifikt Darknet stor möjlighet till att uttrycka alla sorters åsikter, både bra och dåligt. Många gånger är det ett sätt för likasinnade att komma i kontakt med varandra och på så sätt få en gemenskap. Utan internet hade det varit mycket svårare för dessa grupper att skapas. Dessutom är vi idag både privat och i företag, beroende av internet för att kommunicera med varandra. Man kan också lära sig mycket från internet och ta del av saker man aldrig hade kunnat utan den. Om man t.ex vill få reda på något kan man bara googla det, och på det sättet har vi också blivit mer utbildade. Problemet med denna snabba tillgång till information är dock att den många gånger kan vara felaktig eller färgad av någons privata och politiska åsikter vilket gör att faktan kan tolkas på fel sätt. Om ett stort företag är inblandat i en skandal kan de betala för att mera positiva saker dyker upp när man söker företagsnamnet, och på så sätt döljer det dåliga. Har någon tillräckligt med makt har de också möjligheten att sprida mycket falsk information för deras egna gynning. Det som delvis löser detta problem är just friheten på internet och att vem som helst får skriva om vad som helst och publicera det, alltså kan personer/företag fortfarande behöva ta ansvar även om de försöker gömma sig.

 

Något annat som uppkommit de senaste åren är Bitcoin, vilket är en sorts digital valuta. Bitcoin har många fördelar då det är pengar som kan användas var som helst när som helst och behöver inte gå igenom stat, bank eller företag. Bitcoin skulle man också kunna säga är digitalt guld, eftersom det finns ett begränsat utbud och dess värde är konstant vilket gör att man slipper oroa sig över inflations förhöjningar, skillnaden är att bitcoin går mycket snabbare att skicka än guld. Begränsningen man ser främst med Bitcoin är dock att man kan inte använda Bitcoin på alla hemsidor -så som man kan göra med “riktiga” pengar från banker- eller i affärer. https://www.bitcoin.se/vad-ar-bitcoin

 

Att var på internet medför även flera risker, speciellt om man laddar ner filer som man inte är helt säker på vad de innehåller eller kommer ifrån. Jag tänker ta upp tre olika sorters skadlig kod man kan få genom internet, Datavirus, Trojan Horse och Maskar. Datavirus är en skadlig kod som oftas kräver aktivering genom ett annat program eller fil för att kunna infektera datorn. Datavirus brukade spridas genom E-post men eftersom det numera finns spamfilter sprids det mest genom gratisprogram då det är väldigt eftertraktat av internetanvändare. Om ens dator blir infekterad med ett relativt ofarligt virus visas oftas en bild på ens skärm, är det dock ett destruktivt virus kan den ändra eller radera filer från ens hårddisk. Trojan horse är annorlunda än virus då de kan existera självständigt och gömmer sig ofta i bakgrunden när en fil används. En trojan kan avläsa vad du skriver på ditt tangentbord och på så sätt få reda på lösenord och annan hemlig information. Den skadliga koden skapar även en bakväg till din dator där den kan be om t.ex lösenord från distans. Liksom trojaner behöver maskar inte ett annat program för att spridas utan kan sprida sig var som helst, i mail, USB minne, hårddiskar etc. När masken infekterat letar den efter fler utgångar där den kan sprida sig vidare

https://natverkssakerhet.diginto.se/inledning/risker-internet/

 

Källor och Resonemang 

Ny Teknik: https://www.nyteknik.se/popularteknik/kryptografi-genom-tiderna-6370594, nedladdat den: 9/11-2020 (författare: Kaianders Sempler)

Det första som man lägger märke till med denna källa är faktumet att den är väldigt gammal (ta inte illa upp), och är ända sen 1999. Detta skulle i vanliga fall göra en direkt tveksam på hur uppdaterad informationen på sidan är och man skulle räkna det som en pålitlig källa. Det som dock gör avsaknaden av uppdateringar mer förståeligt är att det är en artikel om krypteringens historia och eftersom historia inte ändras behövs uppdateringar sällan. Man skulle dock kunna tänka sig att mer information blivit insamlad på tjugo år gällande de olika sakerna artikeln tar upp och därför skulle det vara bra att leta upp fler uppdaterade artiklar och källor om samma sak för att se till att den är pålitlig. 

 

Vilket jag gjorde, jag letade upp flera källor bara för att bekräfta informationen jag använde mig av och utefter de delar av texten jag kollade upp skulle jag säga att källan är i stort sätt helt pålitlig. en annan sak som stärker detta argument är faktumet att man har möjlighet att kontakta redaktionen samt får man författarens namn. Just detta gör texten trovärdigare i och med att om de skulle ha fått något fel eller skrivit texten för egen vinning skulle de inte kunna slippa att ta ansvar för att ha spridit felaktig information. Det som i detta fall skulle kunna hända är att både författaren och redaktionen blir mindre populära och säljer mindre tidningar etc eftersom färre personer litar på dem, detta om det inte tas upp och ändras. Företaget vill så klart tjäna så mycket pengar som mycket och att skriva osanna saker skulle inte på något sätt gynna dem lika mycket som att skriva sanning (speciellt då det är en teknikinriktad tidning och inte om t.ex politik).

 

I artikeln nämns även en av deras egna källor, nämligen Kodboken. Kodboken nämns på ett väldigt positivt sätt först men eftersom att det även finns kritik mot den gällande information vad den saknar får detta mig att tro att författaren både vet vad han pratar om och är neutral gällande sin källa och inte t.ex blivit mutade till att säga positiva saker om Kodboken för att den ska sälja bättre

 

My Safety: https://www.mysafety.se/vad-ar-internet-darknet-deep-web, nedladdat 23/11- 2020 (författare: ?, intervju med polischef på nationellt bedragericenter, Jan Olsson)

Denna artikel är publicerad av ett försäkringsföretag, vilket kan vara både positivt och negativt. Det som jag skulle kunna se som postítivt är att eftersom människors säkerhet (genom försäkringar i och för sig) både på nätet och på riktigt definitivt gör dem rätt personer att publicera en sådan här artikel. Det som jag tror är anledningen till att de gjort en sådan här artikel är för att få fler personer att köpa deras ID- skydd, vilket är ett smart sätt att sälja det på. Detta tror jag på grund av den väldigt tydliga marknadsföringen där de har flera länkar till där man köpa ett ID- skydd genom hela artikeln. Att de gjort detta måste inte betyda att texten är mindre trovärdig men det finns en risk att de överdrivit vissa delar av texten gällande hur många ID-kapningar som sker, endast  för att skrämma folk och få dem att köpa deras produkt. Därför borde man ta iallafall den första delen av texten med en nypa salt. Men använde jag information från den senare delen av texten där de inte riktigt skulle ha en bra anledning till att överdriva och där informationen stämde bra med både det jag visste sedan innan och andra hemsidans information. 

 

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

https://www.nyteknik.se/popularteknik/kryptografi-genom-tiderna-6370594 http://www.math.chalmers.se/Math/Grundutb/GU/MMGL99/V13/VT13-3001-05%20Linnea%20Flojt.pdf https://popularhistoria.se/vetenskap/forskare-avslojar-historiska-chiffer http://www.math.chalmers.se/Math/Grundutb/GU/MMGL99/V13/VT13-3001-05%20Linnea%20Flojt.pdf https://www.informationssakerhet.se/kryptolosningar/signalskydd/vad-ar-signalskydd/ https://www.mysafety.se/vad-ar-internet-darknet-deep-web https://www.bitcoin.se/vad-ar-bitcoin https://natverkssakerhet.diginto.se/inledning/risker-internet/

Kommentera arbetet: Kryptografi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Esmeralda Melen [2021-05-31]   Kryptografi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60865 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×