Bokrecension Hunger Games

2030 visningar
uppladdat: 2021-06-05
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Beskriva hur huvudkaraktären Katniss förändras under bokens gång?

Katniss är en sextonåring tjej som är mogenare än hennes ålder. Man kan säga att Katniss är “huvudpersonen” i sin familj. Familjen består av Katniss, mamman och hennes lillasyster, Primrose. Katniss är extremt beskyddande för Prim, och det förstår man när hon frivilligt att ta Prims plats i Hungerspelen.

Vad jag menar med att Katniss är “huvudpersonen” i hennes familj är eftersom när Katniss pappa dog i en gruvexplosion, drabbades hennes mamma av en depression och stängde ute Primrose och Katniss. Trots Katniss unga ålder började hon ta hand om och försörja familjen genom att jaga mat i det förbjudna området.  Resultatet av den situationen gjorde så att Katniss växte upp till en tuff, känslolös individ.

Katniss förändras mycket under berättelsens gång. Hon blir mycket starkare och mer trotsig i slutet av berättelsen om man  jämför med hur hon var i början. Hon började även visa sympati mot Peeta och kommer ut från spelen som en ny person.

 I Hungerspelen ser vi henne som en  känslig mördare, de enda gångerna hon dödar är  när det verkligen behövs. Ett exempel är när Rue dödades av pojken från distrikt 1 Katniss blev otroligt ledsen av detta och dödade pojken. Efter detta begravde hon Rue fint med blommor, vilket visar att hon visar sympati och kärlek.

 Lite längre fram i berättelsen hitta hon Peeta döende i lera och mossa kamouflerad, och tack vare hennes kunskaper om medicinska växter räddade hon  honom. Efter denna incidenten börjar Katniss utveckla  lojalitet och kärlek för Peeta.

Hon börjar även tänka igenom allt hon säger eftersom hon vet att varje rörelse och varje ord som kommer ut från hennes mun övervakas. Hon är väldigt listig, hon inser snabbt att detta inte bara är en dålig sak utan en väldigt bra, för nu kan hon agera på speciella sätt som kommer göra så hon får flera sponsorer, och större chans att överleva.

Ge exempel på dystopiska drag i boken och göra en jämförelse med det samhälle vi lever i idag?

Den dystopisk världen i Hungerspelen är väldigt likt  världen vi lever i nu. Ojämlikheten mellan fattiga och rika, begränsad hälsovård och svält osv har inte endast en stor  roll i boken utan också i dagens samhälle. 

Den fruktansvärda världen som Katniss och hennes familj lever i får mig att relatera mycket till nutidens värld.

Panem lider av svält, som också påminner mig om nutidens värld. Huvudpersonen Katniss bor i distrikt tolv, ett av de fattigaste distrikten i Panem där människor konstant kämpar för att få tag på mat. Till exempel, för att försörja sin mamma och lillasystern Prim, jagar Katniss olagligt med sin vän Gale, som måste göra detsamma för att de och deras familjer skall överleva. Katniss oroar sig ofta över om hennes familj kommer svälta eller inte. I dagens värld är det många fattiga som har samma bekymmer. 

Kom med förslag på ett tema för hela boken och ge exempel på hur detta tema visar sig på olika sätt genom boken.

 

Det var otroligt svårt att välja just ett tema till boken Hungerspelen eftersom det finns så många olika teman som passade väldigt bra i vissa händelser men andra inte. Men efter en lång tids tänkande kom  jag äntligen fram till ett bra tema som visade sig på många olika sätt i boken. Temat jag valde är “Överlevnad”.

 

Hemma i Panem har dem i distrikterna 11 och tolv en sak i tankarna “att överleva” Som jag nämnde förut är dem som bor i de distrikterna väldigt fattiga och de har svårt med att få tag på mat. Vilket leder Katniss att göra olaga intrång och till och med riskera att dö.

 

Arenan är ett annat tillfälle då temat “överlevnad” visar sig. I arenan fokuserar Katniss tankar på hur man kan hålla sig vid liv vilka vänskap hon kan bilda, hur hon ska beter sig framför kamerorna, hennes planer och strategier.

 

Mat finns det inte mycket av, arbetet är hårt och mycket tid läggs åt att få mat och vatten för att kunna klara sig.

 

ge exempel på minst två avgörande händelser i boken och kunna motivera varför de är avgörande?

 

 Den första stora händelsen i boken är när Katniss  lillasyster Primrose blir lottad till  att tävla för distrikt 12 i Hungerspelen och Katniss tar hennes plats. Den här händelsen förändrar Katniss liv helt och hållet, Katniss kan nu inte känna sig trygg längre, hon är utsatt i en livsfarlig sits.

 

Den andra stora händelsen som jag valt att berätta om är i slutet när Peeta och Katniss klarat sig sist ut och dem tror nu att de båda ska hem till distrikt 12, när plötsligt de hör  i högtalarna hur spel domarna ändrar på reglerna och säger något i stil med “reglerna har ändrats endast en spelare åker hem”. Både Peeta och Katniss blir chockade, men till sist bestämmer de båda sig för att begå självmord genom att äta varsin hand med giftiga bär. Detta tvingar spelledarna att välja mellan ingen vinnare alls eller två. 




...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Hungerspelen av Suzanne Collins

Kommentera arbetet: Bokrecension Hunger Games

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Sara Isaksson [2021-06-05]   Bokrecension Hunger Games
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60869 [2024-05-04]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×