Leonardo da vinci

735 visningar
uppladdat: 2021-06-10
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Leonardo da Vinci

 

Jag har valt att skriva om Leonardo da vinci eftersom han är en sån stor inspiration därför att han var en mästare i flertal konstformer såsom konstnär, arkitekt och filosofi. Men det folk förknippar honom med mest är hans största målning Mona Lisa.  Jag tycker att Mona lisa är en obeskrivlig målning och jag älskar hur hon är centrerad i bilden och bakgrunden tänker man knappast på. Men han har verkligen så många andra vackra målningar som fresken Nattvarden.

 

Leonardo da vinci föddes 5 april 1452 i Anchiano vid Vinci i Toscana. Vid tiden av hans födsel var hans föräldrar ogifta. Hans far, Ser Piero var en florentinsk notarie och hyresvärd. Medans hans mor Caterina var en ung dräng. 

Leonardo utbildades i den berömda italienska målarens Andrea del Verrocchios studio, som var den ledande florentinska målaren och skulptören av hans tid. Verrocchio beskådade Leonardos talangfulla skisser och beslöt att Leonardo skulle flytta till staden för att börja som lärling.  Leonardo hade en brinnande nyfikenhet för allting omkring honom. Han var så intelligent att han lärde sig allting så snabbt som hans lärare hade att erbjuda honom och bytte snabbt ämnen efter han lärt sig grunderna. .Leonardo blev lärling vid 17 års ålder och fortsatte att träna i sju år. När han lärlingstid var över var han nu själv en mästare och kunde ta egna beställningar, och ta emot lärlingar. Men han valde då istället att jobba gesäll som 

hos Verrocchio.

Sedan fick han chansen att åka till milan, och självklart tog han sin chans att utvecklas som konstnär. Sedan trädde han tjänst hos den hertige Ludovico. Där var han hovmålare, skulptör, arkitekt och arméingenjör i en förbindelse i 18 år tills familjen Sforzas fall 1499.

Lite senare fick han i uppdrag att måla nattvarden för klostret Santa Maria delle Grazie. vilket är en målning som nog de flesta känner igen ännu idag. Tavlan har dock restaurerats vid flertal tillfällen.

Leonardo for ut på vägarna för att komma till Florens, men tog en omväg genom norra Italien, där han gjorde en skiss av Isabella d’Este. Leonardo begav sig vidare  till Venedig. Han började bli mer upptagen och prioriterade sitt skrivande framför sitt målande. Men runt den tiden i florens målade han även den vackra mona lisa som har ett sånt ljuvligt leende (1503-1506). 

Han blev sedan återkallad till milan av den franske guvernör Charles d'Amboise. Ett intresse som han inte hade varit så fokuserad på förut blev nu allt mer viktigare. Han fördjupa sig i sina vetenskapliga undersökning. Hans uppsatser om rörelse, kraft var långa.  Han började även tillverka  av förstorade linser som han studerade månen med. Han utförde en massa laborationer där han experimenterade med

fallande föremål och kom då på att varje tyngd strävar att på den kortaste vägen falla mot jordens medelpunkt. Han gjorde uppfinningsrika forskningar inom hävstänger, skruvar och kugghjul och fick användning av dessa studier i uppfinningar såsom bland annat en effektivare version av spinnmaskinen,en automatisk tryckpress, nya versioner av mekaniska vävstolar och linsslipare. Studerade även inom aerodynamikenvilket gjorde honom till en förelöpare för den moderna flygkonsten. Anatomen William Hunter har påstått att Leonardo var den bästa anatomen på sin tid. 

År 1517 började han jobba för den franske kungen Frans I.I. Åren med kungen ska ha varit dom mest fridfulla åren i hans liv. Han levde fram till sin död (1519) på det kungliga slottet Clos Lucé i Amboise i Indre-et-Loire i Frankrike. Han begravdes sedan i en kyrka i Amboise. Men kyrkan blev tyvärr förstörd under den franska revolutionen.

 

Renässansen

Började i Florens och är den epok som avslutar medeltiden. Pågick mellan 1

Kännetecken

  • Individualism

  •  Reformation och motreformation

  • Massa nya uppfinningar 

  • frigörelse från religionens band 

  • Bilder blev målade i perspektiv för att skapa en känsla av djup i bilden

  •  I centrum var nu människan det gjorde att porträttkonsten blev mycket betydelsefull inom måleriet

  • konstnärer slutade vara anonyma som de tidigare hade varit

  • Konstnärerna hade den antika konsten som förebild.

Några konstnärer som målade under just renässansen var leonardo da vinci, Raffaello Sanzio och Michelangelo

 

Sammanfattning och egna tankar.      

 

Han var född i toscana år 1452. Leonardo va inte som de flesta människorna. Flera konstnärer brukar bara rita det de visuellt sett med ögat, men Leonardo tog det till nästa nivå under renässansen.

Biologi och Fysik kan inte många kombinera med bild, men det kunde han. Detta är just ett exempel för att påpeka hur intelligent Leonardo var. Han tänkte att genom att lära sig om människans anatomi och levnadssätt så kunde han återskapa människans kropp och muskulatur i perfekta skalor. Han dog sedan år 1519 men minnet av honom lever fortfarande kvar ännu idag.

 

Min egna tanke om honom var att han var en sån brilliant och intelligent individ. Själv så trodde jag att han bara var bra på att måla men efter min research om honom så har jag lärt mig att han kunde så mycket mer.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Leonardo da vinci

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Aleksandra Hellström [2021-06-10]   Leonardo da vinci
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60870 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×