vattenkraft debattartikel

1083 visningar
uppladdat: 2021-06-10
Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

H20 är viktigare än någonsin!

 

Sedan 1750 har halten av koldioxid ökat 46%, och dagens koldioxidnivå nivå är den högsta under minst de senaste 800 000 åren. Men vad var orsaken? Delvis är det förbränning av fossila bränslen såsom kol och olja. Det är därför vi måste satsa på mer vattenkraft, för att få en minskning på de enorma utsläppen av koldioxid, och rädda vår jord.

Vattenkraftverk är en förnybar energikälla, som står för cirka 45% av Sveriges elproduktion.   

I Sverige finns det drygt 2 000 vattenkraftverk medans under 1950-talet var antalet drygt dubbelt så mycket än idag, och huvudsakligen beror minskningen på konkurrens från fossila bränslen och kärnenergi. Vilket jag tycker är sjukt dåligt, eftersom i en livscykel så släpper vattenkraft ut 4 g koldioxid medans kol släpper ut 1001 g, och dessutom förorenar kol och andra fossila bränslen vatten vid brytning och ger utsläpp av kvicksilver o koldioxid vid förbränning. Kärnenergi och fossila bränslen är icke förnybara energikällor som påverkar växthuseffekten negativt och ökar koldioxidhalten som därmed bidrar till global uppvärmning. Vi måste ha vår framtid i åtanke och försöka satsa mer på förnybara energikällor som kommer bidra till minskning av koldioxidhalten i vår atmosfär innan det är försent att försöka rädda vår planet.

 

Vattenkraft har en massa fördelar och det kan man se bland annat i en livscykelanalys där man kan se mängden av CO2 utsläpp som de olika energikällorna genererar från bland annat bränsleproduktion,byggnad och drift. Där ser man att vattenkraft släpper ut cirka 4 gram på en hel livstid ,och dem utsläppen är indirekta alltså att de uppstår från tex uppbyggnaden av kraftverket. När man jämför med dem andra energikällor så ser man att vattenkraftverk har minst utsläpp av koldioxid, vilket jag tycker är fantastiskt! Då det är viktigt att ha i åtanke att, enligt Anders Björkström och en rad andra artikelförfattare i artikeln ”Växthuseffekten” publicerad i Nationalencyklopedin (2020-05-05), ökade koldioxidhalten år 2017 med knappt 46 % jämfört med halten år 1750. Dagens koldioxid nivå är den högsta under minst de senaste 800 000 åren, baserad på analyser från antarktiskt av iskärnor. I iskärnorna finns små bublor med luft som har ineslutits sig under den tid som istäcket gradvis växte till, vilket är förmodligen så långt tillbaka som 20 miljoner år. Den ökade takten av växthuseffekten återspeglar de antropogena utsläppens utveckling som inledningsvis var mer måttligare, och det mänskliga bidraget till den ökade växthuseffekten härrör huvudsakligen från förbränning av fossila bränslen såsom kol, olja och naturgas. När man förbrukar fossila bränslen bildas det skadliga ämnen som är farliga för både miljön, ett exempel är döda sjöar som sker på grund av försurningar som kommer från fossila bränslen. Medans vattenkraft erbjuder ett miljövänligare alternativ då den varken smutsar ner luft eller vatten. Så det borde vara en ganska självklarhet att satsa mer på utbyggnad av flera vattenkraftverk och att minska användningen av icke-förnybara och fossila bränslen. Men däremot kan jag även se de negativa konsekvenserna av utbyggnaden av ett flertal vattenkraftverk såsom en ökning av ingrepp i naturen som påverkar ekosystemet i de berörda vattendragen. Men modern teknik medför minskningar för miljöpåverkan som förekommer. Samt teknik för att rena rökgaserna som bildats från fossila bränslen har utvecklats och nuförtiden kan delvis alla de farliga ämnena och partiklar hanteras, men koldioxidutsläppen är fortfarande höga. För övrigt så satsas det runt om i vår värld på utvecklingen av en teknik som ska kunna fånga in och lagra lagra koldioxid från förbränning av fossila bränslen, men det negativa är att det är en mycket dyr metod i nuläget.

Dessutom är vattenkraftverk kostnadseffektiva att driva eftersom det är billigt att producera elen, då bränslet är förnybart och en gratis resurs. Vi har också rikligt med tillgång av vatten i Sverige, och det är en mycket tillförlitlig resurs eftersom det är en oändlig källa. Däremot är icke-förnybara energikällor såsom kärnkraftverk och fossila bränslen ändliga resurser, eftersom det tog flera miljoner år för fossila bränslen att bildas så kommer dem inte återbildas utan kommer att ta slut. Globalt så måste man tänka på framtiden och hur man ska agera när de fossila bränslena tar slut, själv tycker jag att vi naturligtvis ska gå över till mer förnybar energi så vi är förberedda när det sker och kan försörja bostäder m.m. med elektricitet. Det är dock svårare att generera samma effekt el på samma stora skala som fossila bränslen, vilket är ett bekymmer men just nu moderniseras äldre kraftverk för att bli mer effektiva, och få ut mer el.

Följaktligen kan även vattenkraftverk lagra vattnet i sitt magasin, och kan användas när elbehovet ökar såsom t.ex.på vintern. Detta innebär att vattenkraftverk är reglerbara men däremot är sol och vind intermittenta. De genererar bara energi när solen lyser eller när vinden blåser, batteri kan lagra överskott av energi som genereras från vind och sol men det är dock väldigt kostsamt. Dessutom kan vattenkraft kompensera och se till att det finns el när sol och vind inte genererar den sortens energibehov som behövs. Följaktligen har vattenkraft en stor roll för utan hade vi inte kunnat bygga ut vindkraft lika kraftfullt.

 Vattenkraft medför vissa nackdelar såsom att det gör ett ingrepp i ekosystem som påverkar flora och fauna negativt. Byggnationen av vattenkraft gör så att vattennivån stiger, och det innebär att folk som bor tätt intill måste flytta. Dessutom när vattennivån stiger kan det ske översvämningar runt om. För övrigt kan även hela ekosystem bli utslagna i älvar i de berörda vattendrag på grund av de ständiga förändringarna av de lokala vattenmassorna som skapar vattenhinder för främst vattenlevande djur. Men alla energikällor har nackdelar såsom t.ex. kärnkraft där man trots 40 år av användning i Sverige fortfarande inte har en lösning av på frågan om hanteringen av de farliga radioaktiva avfallen. Detta gör så att Sverige tvingas investera över 100 miljoner kronor för att slutförvara avfallet. Trots att vattenkraft har en negativ effekt på ekosystemet så har modern teknik och ökad kunskap kunnat göra så att miljöpåverkan har reducerats genom att det t.ex.finns fisktrappor vid en del vattenkraftverk, så att fiskar kan vandra sin naturliga väg för parning och lek.                       

 

Vi måste tänka på vår framtid genom att satsa mer på vattenkraft, och andra förnybara energikällor för att stoppa den globala uppvärmningen innan det är försent. I artikeln “Ja tack till vindkraft och förnybar el” publicerad i smålandsposten (2020-04-15) skriver Kennert Danielsson att Kolkraft och kärnkraft är en belastning för samhället både i nutid och för generationer framöver. Vilket jag totalt håller med om, och det är därför jag tycker att vi ska investera mer i vattenkraft eftersom det kommer löna sig i den långa sträckan på grund av alla fördelar, såsom att det är en förnybar källa som inte släpper ut några växthusgaser eller andra utsläpp vid drift, och i Sverige har vi goda förutsättningar att klara det utan att använda kraftverk med fossila bränslen, eftersom vi har en hel del vattenkraft. Vattenkraft visar även nackdelar som att det bland annat stör ekosystemet i de berörda vattendragen, men med fortsatt ökad kunskap så kan vi minimera dem. En extra fördel med förnybara energikällor är att det är möjligt att placera dom nästan vart som helst på jordklotet, vilket kan föra kriget för  territoriella fördelar, och transport samt distribution av fossila bränslen till ett slut. Kommer de framtida generationerna behöva leva i en värld full av föroreningar? Eller ska dom fortsätta vägen till en evolution? 




Källförteckning:

https://www.vattenfall.se/elavtal/energikallor/vattenkraft/

 

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: vattenkraft debattartikel

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Aleksandra Hellström [2021-06-10]   vattenkraft debattartikel
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60871 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×