Naturkatastrof, MSB & LSO

460 visningar
uppladdat: 2021-06-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Torpshammar Kompletteringsuppgift 

 

Uppgift 1

En av de största naturkatastroferna som har skett är Katastrof Tsunamin 2004. Det var en jordbävning som ägde rum i Indiska Oceanen, vilket gjorde att flera länder och öar blev påverkade. Länderna som drabbades värst var Thailand, Indien, Sri Lanka och Indonesien. Skalvet av jordbävningen orsakade flera flodvågor som sedan blev Tsunamin. Organisationen Röda korset var en av de som började hjälpa på en gång, efteråt började andra Röda korset hjälporganisationer från resten av världen hjälpa.

 

De första räddningspersonalen var volontärer som hjälpte till med första hjälpen, hjälpa de som hade fått byggnader på sig, ge ut mat och rent vatten och behandla sår på de skadade. Den svenska röda korset gav mest hjälp till Sri Lanka och indonesien då det var mest behov av sanitärt hjälp. Sverige lyckades också samla in över en halv miljard som de sedan skickades till de anhöriga och för att kunna återuppbygga hus som blev förstörda. Mycket av pengarna som lyckades att samla in var främst för att kunna hjälpa att bygga upp det som blev förstörd. 

Det tog ca 24 timmar tills de i sverige insåg hur allvarligt katastrofen var och det var den 28 december då Sveriges första insatsstyrka åkte till Thailand. De som blev inblandade var MSB:s föregånga myndigheter Räddningsverket, Krisberedskapsmyndigheten och styrelsen för psykologiskt försvar.  Sri Lanka fick hjälp utav ett biståndsarbete, Kooperation utan gränser. De satsade för att ge ett långsiktigt hjälp genom att ge stöd och utbildning för de skadade. 

Efter katastrofen var det de som arbetade från  rädda barnen, röda korset, svenska kyrkan, försvarsmakten, polisen, socialstyrelsen och smittskyddsinstitutet. Det var då ca 600 personer från sverige som var på plats. 

 

Skulle man ha insett hur allvarligt det var tidigare skulle man kunna rädda fler människor genom att påbörja räddningsarbetet tidigare, däremot så gick det inte lika fort som man hade förväntats sig. Idag sker det ett katastrof och det kommer väldigt fort ut till media vilket gör att det blir mer uppmärksammad och tas på allvar. 

 

Uppgift 2

Beskriv vilken / vilka uppgifter kustbevakningen i Sverige har

  • Kustbevakningens uppgift i sverige är att ansvara för sjöövervakning, räddningstjänst och miljöräddning till sjöss. En annan uppgift är samordna och förmedla civil sjöinformation till de andra myndigheterna. Sveriges kustbevakning arbetar också med brottsbekämpning och utför då kontroller inom fiske, tullgräns, farligt gods, lastsäkring, sjötrafik och bemanning.

Beskriv hur du tillväga om någon håller på att drunkna.

  • Om någon håller på att drunkna ska man se till att någon ringer till 112, om det finns en livboj nära ska man helst använda den. Man sätter på linspaketet och sedan kastar livbojen, man ber personen att hålla livbojen och sedan drar man den. Om situationen är annorlunda och man behöver hoppa i vattnet är det viktigt att man använder sig av den förlängda armen, då tar man med sig ett föremål som ska vara mellan dig och personen som håller på att drunkna. Den förlängda armen är för att förhindra att man själv blir nerdragen av den andra personens panik. Om man inte har en livboj där för att använda som förlängda armen kan man då använda trädgren, jacka och badleksak. Man sätter livbojen över personens huvud och sedan simmar man tillbaka. Man ska helst påbörja hjärt- lungräddning med inblåsningar redan i vattnet för att det ska vara större chans till överlevnad. Om man befinner sig i en brygga och ska ta upp personen ska man försöka doppa personen för att få extra fart så att det blir lättare att få upp. Behöver man göra hjärt- lungräddning utanför vattnet ska man tänka på att först kolla om luftvägarna är fria. Man ska kontrollera andningen genom att se, känna och höra. Om personen inte andas ska man se till att personen ligger på rygg, börjar göra 30 kompressioner genom att man trycker ner bröstkorgen med rakade armar och sedan gör 20 inblåsningar. Man håller på med hjärtkompressioner tills ambulansen kommer eller tills någon nära hittar en hjärtstartare. 

Vilka kan komplikationer bli om du ligger för länge i kallt vatten?

  • Ligger man förlänger i kallt vatten är chansen till att kroppstemperaturen hamnar under 35 grader stor. Detta kallas då för hypotermi och det är ett farligt tillstånd, när detta sker påverkar det hela kroppen. När kroppen är nerkyld så påverkar det blodets förmåga att kunna koagulera och ifall personen har en skada blir det svårare att stoppa blödningen. En annan komplikation är att det hjärtat blir påverkad av kylan och då kan det orsaka takykardi som sedan omvandlas till bradykardi, problemet här blir att det normala hjärtfrekvensen minskar för mycket. Hjärnans metabolism sjunker, EEG aktiviteten minskar vilket gör att personen inte tänker klar och minnet och omdömet försämras. 

 

Uppgift 3

Vad står och innebär LSO?

  • LSO är Lagen om skydd mot olyckor och det innebär att man ska skydda alla människor, egendom och miljö mot olyckor. Det är också för att man ska förbättra möjligheterna och försöka minska på så mycket olyckor som möjligt. 

MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) arbetar med ’’Barn och ungas säkerhet’’, utveckla på vilket sätt. 

  • MSB arbetar med barn och ungas säkerhet genom att de vill förebygga skador och olyckor. De arbetar genom att de försöker förebygga all typ av skador och olyckor i barnens och ungdomarnas omgivning, hem, skola och i deras fritid. I skolan vill man att barnen och ungdomarna ska ha en trygg och säker miljö. Detta arbetas genom att man har regler, tips och råd, sedan försöker man alltid arbeta för att komma med tips och förbättra säkerheten. 

MSB arbetar även med ’’kommunalt säkerhetsarbete’’, jag vill att du utvecklar och beskriver på vilket sätt. 

  • MSB arbetar för att de vill kunna öka säkerheten och tryggheten i de olika kommunerna och då har MSB till uppgift att stödja kommunerna.  För att det ska funkar måste då varje kommun ha ett handlingsprogram som de följer för att förebygga olyckor. Man använder sig utav handlingsprogrammet för att vissa för medborgarna vad som gäller för skydd mot olyckor. För att nå deras mål om att minska skador och öka säkerheten och tryggheten görs det ett analys, man prioriterar vad som behövs, når målet, dokumenterar, sedan gör uppföljningar och utvärderingar för att se om det behövs förbättra. Skulle det behövas förbättras analyserar man igen och följer upp. 

 

Det finns olika hjälpmedel som vi kan ha hemma för att skydda oss om branden skulle uppkomma, välj 3 och förklara hur dessa hjälper oss vid brand och hur det fungerar.

  • Brandfilt: Brandfilt används för att kväva branden, det funkar bäst när man ska släcka små brand och när man vill minska på spridning. brandfilt har ett eller två lager av glasfiberduk som gör att det släpper ut så lite av brännbara gaser som möjligt. Om det är en person som brinner eller dess kläder är det viktigt att  personen lägger sig på marken och att man sedan lägger filten över huvudet först och ser till att man trycket lätt med händerna. Man ska alltid tänka på att ta bort filten nerifrån upp.

  • ...läs fortsättningen genom att logga in dig.

    Medlemskap krävs

    För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
    Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

https://www.redcross.se/skolsajten/teman-och-gymnasiearbete/tema-naturkatastrofer/tsunamin-i-asien/ https://www.msb.se/sv/Om-MSB/Nyheter-och-press/Nyheter/Nyhetsarkiv/Nyhetsarkiv-2014/Efter-tsunamin--sa-har-samhallets-krishantering-utvecklats-de-senaste-10-aren/?fbclid=IwAR22mGNvzYQiO__HjL-rU4LmDUpZPKCyr_Ke4Ny-p6xf3UN-C6PR51ZK6K https://www.msb.se/sv/Om-MSB/Nyheter-och-press/Nyheter/Nyhetsarkiv/Nyhetsarkiv-2014/Tio-ar-efter-tsunamin--en-tillbakablick/ https://www.kustbevakningen.se/om-oss/vart-uppdrag/ https://www.dinsakerhet.se/sakrare-fritid/hav-och-sjo/vattensakerhet/ https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Mer-om/Sa-gor-du-vid-nedkylning/ https://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/10742/2003-123-6.pdf https://www.msb.se/sv/Utbildning--ovning/Utbildning/Skydd-mot-olyckor/ https://www.dinsakerhet.se/sakrare-hemma/brand-och-eld/brandvarnare/

Kommentera arbetet: Naturkatastrof, MSB & LSO

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2021-06-16]   Naturkatastrof, MSB & LSO
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60876 [2024-05-02]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×