Farmakologi

344 visningar
uppladdat: 2021-06-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Farmakologi

 

1. Vilka biverkningar hittar man hos äldre vid läkemedelsbehandling?

Äldre brukar ha flera läkemedel som interaktionerar med varandra, det gör att effekten av läkemedlet kan utebli eller bli starkare. Äldre brukar då få biverkningar såsom dåsighet, trötthet, yrsel, illamående, problem med magen, förvirring och risk till att de faller.

 

2. Hur verkar Betablockerare, Betablockerare 2 stimulerare, antikoagulantia, diuretika, kortikosteroider

Betablockare: Detta här läkemedel verkar genom att den gör att kroppens naturliga stresshormoner bromsas ner för att kunna sänka blodtrycket, minska hjärtats behov av syre och att hjärtat slår långsammare. Det ges vid kärlkramp, vid högt blodtryck och vid hjärtinfarkt för att kunna lugna ner den. Det finns olika preparat och några av de är Inderal och seloken, de ges peroralt och biverkningarna som man kan få av de är huvudvärk, illamående, sömnsvårigheter och trötthet.

Betablockare 2 stimulerare: Detta läkemedel verkar genom att den stimulerar luftrören och gör att bronkerna slappnar av och vidgar vilket sedan gör att patientens symtom minskar, den ges vid tex astma och KOL. Läkemedlet finns olika preparat, Bricanyl, Buventol och ventoline. Just Bricanyl finns i tablettform och flytande, den ges som inhalation och som injektion. Biverkningarna som man kan få av läkemedlet är huvudvärk, darrningar och hjärtklappningar.

Antikoagulantia: Det är läkemedel som verkar genom att den förhindrar blodets koagulation och på så sätt minskar att det bildas blodproppar. Antikoagulantia används vid hjärninfarkt och tromboser för att minska riskerna till att trombocyterna blir större. Läkemdelet som finns är Waran  och heparin. Läkemedlets finns som tablettform och injektion. Biverkningarna som man kan få är att det finns risk till större blödningar då kroppen inte kan koagulera blodet.

Diuretika: Detta läkemedel verkar genom att det återför vätskan till blodbanan och till njurarna för att det sedan ska kissas ut. Man kan ta diuretika vid tex lungödem och perifera ödem. Det finns olika preparat och några av de är furix och laxis och dessa tas peroralt. Biverkningarna som man kan få av dessa läkemedel ära att man kan få kaliumbrist då kroppen får ut mycket vätska, för att minska bristen kan man få ta kaliumtabletter.

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Farmakologi

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2021-06-16]   Farmakologi
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=60877 [2024-05-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×