Buddhismen

4 röster
11050 visningar
uppladdat: 2006-05-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
BUDDHISMEN

”Jag tar min tillflykt till Buddha. Jag tar min tillflykt till läran. Jag tar min tillflykt till församlingen.”
Så lyder den vanligaste bönen ”de tre tillflykterna” inom buddhismen. Buddha är en människa, ingen Gud. Han är en förebild för hur buddhisten ska leva. Buddhas omfattande lära beskriver vad människan ska göra för att slippa återfödas till ett nytt liv fyllt av lidande. Men vägen till befrielsen från återfödelsen kan vara svår för en vanlig människa.



LEGENDEN OM BUDDHA

Någon gång i slutet av 500-talet före vår tideräkning föddes prinsen Siddharta i en liten by vid foten av Himalaya. ”Detta är min sista födelse”
Ska det nyfödda barnet ha utropat enligt legenden. Föräldrarna som blev mycket förbryllade, tillkallade en spåman. Spåmannen förklarade att barnet antingen skulle bli en mäktig härskare eller en religionsgrundare. Fadern ville att Siddharta skulle bli en stor härskare och beslöt att sonen skulle leva resten av sitt liv i lyx och instängd bakom palatsets stängda portar. Men all lyx gjorde inte prinsen lycklig.
Enligt legenden övergav Siddharta sin unga hustru och nyfödda son för att söka sanningen om livet. Men livet som en fattig tiggarmunk och svältande asket gav inga svar på hans frågor.
Till slut levde han på ett riskorn och en droppe vatten om dagen. För att helt koncentrera sig och kunna meditera satt han flera dagar blick stilla.
En dag satt han fullständigt utmattad i djup meditation under ett väldigt fikonträd. För sitt inre kunde han se rakt genom all himlar och helvetet. Alla varelser återfödelser till lidande och död passerade i en inre syn. I det ögonblicket förstod Siddharta Gautama plötsligt hur allt hängde ihop.
Han fick uppleva vad nirvana innebar.
Detta obeskrivbara tillstånd är den slutliga befrielsen från det lidandet den ständiga återfödelsen medför. Siddharta blev ”Buddha”, en ”upplyst”.

Enligt legenden vandrade Buddha i över 40 år omkring i norra Indien tillsammans med sina lärjungar och predikade läran. Alla människor kunde slippa lidandet, slippa återfödelsen och nå nirvana, förklarade Buddha.
Legenden berättar att Buddha avled trött av ålder och sjukdom när han var på väg till sina hemtrakter.



DE FYRA SANNINGARNA

Den första ädla sanningen talar om att allt är lidande. Men Buddhas egna ord lyder då här: ”Födelse är lidande, åldrande är lidande, sjukdom är lidande, bekymmer, olycka, smärta, oro och förtvivlan är lidande; att inte få vad man vill ha är lidande.” Varje dag i en människas liv är alltså fyllt av lidande, och det går inte att undvika detta lidande. Det är själva livet som ger upphov till allt elände och lidande i världen, enligt Buddha. Den andra ädla sanningen talar om att lidandet beror på vår livstörst. Buddha menar att vi till varje pris vill leva så länge vi kan, och hela tiden längtar vi efter glädje, njutning och omväxling. Många människor försöker uppnå detta genom att skaffa sig makt, ägodelar och pengar. Buddha menar att detta skapar en livstörst som inte går att släcka.
Den tredje ädla sanningen talar om att lidandet kan upphöra. Först måste människan ta hand om sitt liv och stå för sina handlingar. Därefter måste man göra sig fri från alla begär och all njutning. Då först kan lidandet upphöra. ”Ingen får bli lockad av det sköna som ögat ser eller den ljuvliga smak som tungan upplever”, säger Buddha.
Den fjärde ädla sanningen talar om vägen till lidandets upphörande. Lidandet upphör om människan följer den åttafaldiga vägen.

Den åttafaldiga vägen beskriver i åtta punkter eller plikter hur människan ska leva för att kunna nå befrielsen från återfödelsen, samsara. Samsara är ett slags kretslopp, där den döda människan får en ny kropp och själ och ett nytt liv.



ÅTTAFALDIGA VÄGEN

1. Rätt lära. Det betyder att människan måste förstå det fyra ädla och heliga sanningarna.
2. Rätt sinnelag. Ingen människa får vara påverkad av begär, hat eller tankar på våld.
3. Rätt tal. Varken lögn, förtal, skvaller eller kallprat får förekomma.
4. Rätt handlande. Människan måste ta avstånd från allt dödande, stöld och ett ansvarslöst liv.
5. Rätt liv. Spådomskonst, förförelse, bedrägerier och ocker får heller inte förekomma.
6. Rätt strävan. Varje människa måste hela tiden vara uppmärksam på vad som är gott och ont i livet. Buddhas lära måste därför följas noga.
7. Rätt medvetenhet. Det betyder att människan ska vara uppmärksam på och kunna behärska sina känslor och begär.
8. Rätt koncentration. Den som övar sig i att meditera når så småningom fram till en känsla av frihet. Hela tillvaron fylls av lugn och tålamod. Detta är tröskeln till upplysningen och befrielsen.



NIRVANA

Först i det ögonblick människan upplever nirvana, har han/hon också förstått vad livet egentligen går ut på. Tillvaron fylls med harmoni som inte går att beskrivas med ord. Ett stort lugn breder ut sig och alla begär försvinner. Själva ordet nirvana betyder ”utsläcka” eller ”blåsa ut”. Det är alltså livstörsten som blivit utsläckt. ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Buddhismen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-18]   Buddhismen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6096 [2024-05-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×