Nazismen - Förintelsen

4 röster
13678 visningar
uppladdat: 2006-05-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
(Vad var förintelsen? Kan det hända igen? Hur kan man förhindra det? Med motivation. MAX en sida.)


Efter den stora depressionen, på 30-talet, ville invånarna i så gott som alla länder i Europa ha en förändring, någonting nytt. Med löften om att Tysklands ära skulle återfås och en strålande framtid fick Hitler många anhängare. Med sin politik ville Hitler påvisa att den ”germanska rasen” var den enda ”äkta” människan och att dessa var överlägsna de övriga folken, de skulle därför ha större makt och mer utrymme än andra.

Hitler kom till makten 1933 och 1935 infördes Nürnbergslagarna som innebar att judarna (och andra ”mindre värda”) berövades medborgarskap i Tyskland. Äktenskap mellan judar och tyskar förbjöds och judar fick inte gå i vanliga skolor. De fick inte heller äga cykel, bil, radio eller elektriska apparater, de var inte tillåtna att gå på bio eller teater. Lärare, läkare, jurister och övriga statstjänstemän som var judar avskedades.

Hitlers mål med detta var att få alla ”icke värdiga” att fly Tyskland. När de inte gjorde det flyttades de till särskilda bostadsområden, getton. Där fick inga företag drivas, de fick inte heller äga värdesaker. Det fanns angivare, som rapporterade ”regelbrott” till Gestapo (Hitlers hemliga polis).

I gettona försökte Hitler svälta ihjäl dem genom mat ransonering, men det gick inte det heller. Då tog han till arbetsläger där han kunde göra en vinst på att arbeta ihjäl judarna. De jobbade för krigsindustrin och arbetade nästan dygnet runt, utan rast och med minimal föda. De användes också för medicinska experiment, eftersom det inte spelade någon roll om de dog. Men alla fick inte plats i arbetslägren och resten skickades därför till koncentrationsläger för att förintas, i till exempel gaskammare. Men de dog inte snabbt nog i arbetslägren enligt Hitler, så han skickade även arbetare till förintelseläger, där de avrättades. Det var inte bara de sex miljoner judarna som blev avrättade det var också fem miljoner icke-judar, som till exempel zigenare, socialdemokrater, nazistmotståndare, homosexuella, yrkeskriminella och Jehovas vittnen. Efter andra världskrigets start, 1939, blev även judarna i de länder Tyskland ockuperat utsatta för Hitlers etniska rensning.

Självklart kan detta hända igen och faktum är att det har hänt både före och efter andra världskriget. Ett exempel är i Uganda, där Idi Amin 1966, 38 år gammal, blev arméchef. Genom en militärkupp störtades presidenten Milton Obote 1971. Amin självutnämnde sig till president på livstid och kung av Skottland. Sedan utvisade han alla asiater och tog deras mark. Han förföljde och massmördade människor från bland annat acholi- och langostammarna. 100 000-tals människor blev dödade eller försvann. Amin och hans anhängare störtades 1979 och han flydde då till Libyen, men bosatte sig senare i Saudiarabien där han dog 2003.

Utöver andra världskriget har det funnits liknande förföljelser, då också av judar. En av dessa var den så kallade ”medeltida judeförföljelsen”. Att förfölja judar var inget nytt ens på denna tid men det tog ett språng när rykten spreds att det var judarna som låg bakom digerdöden. Ryktet sa att de genom att förgifta vattnet i brunnarna hade spridit pesten. På grund av att de klädde sig ”annorlunda” var de lätta att känna igen och förfölja. Prästerna talade gärna om att det var judar som korsfäst Jesus, men nämnde inte att Jesus själv varit jude. Eftersom de var utestängda från samfund och föreningar ägnade de sig i regel åt utlåning av pengar. Men detta var en riskabel bransch så räntan var hög och det var därför nästan bara kungar och affärsmän som lånade pengar. De kristna affärsmännen tyckte därför det var bra när judarna dog, för då försvann både långivare och skuld. Genom tortyr fick man de att erkänna saker de inte gjort och brände dem sedan på bål.

Det är klart det kan hända igen. Det finns maktgalna människor överallt. Om en person är manipulativ nog kan han dupera hur många som helst. Hitler var en otrolig talare och hade lätt att övertyga. Han visste också vad folket ville höra och förklädde sina egna visioner.
För att hindra att detta upprepas kan man egen...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Nazismen - Förintelsen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-05]   Nazismen - Förintelsen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6109 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×