Hinduismen

5 röster
19676 visningar
uppladdat: 2006-05-07
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Hinduismen började på 1500-talet f.kr, då arierna invaderade Indien. Folket som redan bodde där hette dravider. När arierna och draviderna förenades uppstod hinduismen, men en hindu kallar den för dharma.

Brahman är det gudomliga som ligger bakom allt i världen. En hindu tror att alla har en del av brahman i sig och på människor kallas det atman. När du sedan dör övergår din själ till en annan kropp, detta kallas reinkarnation. Vad du sedan föds om till beror på hur du skött dig i ditt tidigare liv. När du dör får du ett betyg som sedan bestämmer vad du ska återfödas till, det betyget kallas karma. Sedan håller det på så till du slutar att återfödas och har nått ditt mål, då befrias du och förenas med Brahman. Detta är det högsta målet inom hinduismen och kallas moksha.

För att man ska nå målet att sluta återfödas måste man göra vissa saker under sitt liv, det finns olika vägar man kan välja för att nå moksha.

Handlingens väg:
Om man går handlingens väg måste man följa sin dharma och skada eller döda några levande varelser. Tack vare detta är många hinduer vegetarianer. Man ska också visa kärlek mot hela skapelsen och be och offra till gudarna. Om man följer detta så hoppas man att man föds till en högre kast i nästa liv och kommer ett steg närmare moksha.

Kunskapens väg:
Om man går kunskapens väg måste man studera de heliga texterna noga och föra diskussioner med andliga ledare som gurus. Sedan om man har lärt sig mycket kan man på den vägen förenas med brahman. Det är bara några av de mest lärda som kan gå denna väg.

Hängivenhetens väg:
Om man går hängivenhetens väg så vill man få en mer känslomässig kontakt med gudarna. Då dyrkar man oftast en gud och hoppas att man ska bli befriad av den sedan när man dör.

Yoga:
Man kan även bli ett med brahman med hjälp av yoga. Om man lyckas frigöra sitt innersta väsen. Det är ytterst få som klarar av denna förening.

Det finns många heliga skrifter inom hinduismen men här tar vi bara upp de vanligaste. De mest kända böckerna är Vedaböckerna. Den vanligaste Vedaboken är ”Rig Veda” som innehåller fakta om gamla gudar. Upanishaderna är en bok som man har skrivit ned diskussioner och samtal om atman, reinkarnationen, själavandringen och läran om Braman. Mahabharata är en annan känd bok som innehåller dikter om gudar i krig och om deras kärleksäventyr. Bhagavadgita handlar om tv mäktiga släkten, Pandu och Kuru och deras krig mot varandra. Ramayana är berättelsen om guden Rama och hans hustru Sita, där får man följa med på deras äventyrliga resor.

Hinduismens mest heliga platser är gurus och gangesfloden. Till gurus åker många hinduer eller vallfärdar till för att offra eller tacka en särskild gud i ett visst tempel. Gangesfloden är en flod som alla hinduer helst ska ha badat i en gång i livet. De säger att de renas av det och att deras synder blir förlåtna. Ganga betyder ”den himmelska floden”.

Brahma är skapar guden som har skapat allt i universum. Han har fyra huvud och tio armar. I händerna håller han de fyra Vedaböckerna en spira, en offersked, radband och bredvid honom ligger en skål med heligt vatten.

Vishnu är den guden som ser till att allt fungerar som det ska. Det är många hinduer som anser att han är den ende guden. Hans hy är blå och han har fyra händer. I dem håller han en stridsklubba för att visa sin makt i världen.

Shiva är förstöraren och skaparen. Han är lila och har ett väldigt kvinnligt utseende. Ormar slingrar sig runt honom för att visa att livet kommer på nytt. Trumman är en symbol för ljudet som uppstod vid skapelsen.

Devi kan framträda som många olika gudar som Kali, Durga, Lakshmi och Parvati. Kali är dödsgudinnan och avbildas ofta med dödskallar. Durga är också en skräckinjagande gud. Lakshmi och Parvati är goda gudar som är väldigt välvilliga.

En högtid i hinduismen är Holifesten som man firar till minne av guden Krishnas födelse. Då springer ungdomar runt och sprutar färgat vatten på varandra. En annan högtid är Divalifesten då alla hinduer pyntar och tänder ljus i hemmen. Hela släkten och ens vänner träffas och umgås. Festen håller på i fyra dagar och slutar med att man delar ut presenter. Denna högtid kan jämföras med kristendomens julafton.

Det som skiljer hinduismen i från andra religioner är att de har många gudar och att de tror att man återföds på jorden när man har dött. Inom hinduismen är många vegetarianer och det skiljer sig ifrån andra religioner. Likheter är att de ber, offrar, har kyrka, har en slags bibel och de tror att gud skapade jorden. En annan likhet är att de firar något som liknar kristendomens julafton, Divalifesten. Liksom islam har hinduerna en helig plats dit människor vallfärdar. Muslimerna vallfärdade till Mekka och hinduerna till Gangesfloden.

De har väldigt fräcka...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Hinduismen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-07]   Hinduismen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6117 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×