Satanismen

5 röster
24494 visningar
uppladdat: 2006-05-13
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Dr. Anton Szandor LaVey

Ingen innan LaVey hade tidigare erkänt sig själv som satanist. Förr så kallade man de som man trodde utövade svart magi, också vit magi, för satanister eller djävulsdyrkare. Detta påverkade förmodligen världen ganska mycket gällande vad de tyckte var gott gentemot ont. På grund av de s.k. häxor man i många år har bränt på bål, så är det väl ganska uppenbart varför ingen någonsin har vågat kalla sig för satanist. Att bli anklagad för att praktisera svart magi och att dyrka Djävulen och Satan, var ingenting någon ville. I alla fall inte förrän Dr. Anton S. LaVey fick sin röst hörd.
Howard Stanton Levey, föddes i Chicago, Illinois, USA, men flyttade snart till Kalifornien. År 1930 den 11 april föddes han till ett liv i en medelklassfamilj, vilken var oerhört kristen. Som barn var Howard otroligt intresserad av skräck- och science fiction kulturen. Han läste många böcker inom dessa genrer, vilka påverkade hans skapande av sin kommande religion. På samma sätt spelade hans mormor en väldigt stor roll under hans liv. Hon sysslade med häxkonster och brukade berätta historier om Dracula för honom. Detta fick den unge Howard att bli mer och mer intresserad av ockultismen och utgjorde en stor del av varför han blev modern satanist. Precis som alla ungdomar revolterade han mot sina föräldrar. Hans sätt var att bli ateist och rymma hemifrån, för att få bli fri religionen.
Under hans unga men ändå vuxna liv, valde han att av någon anledning byta namn till Anton Szandor LaVey. Han bytte även titel från Mr. till Dr. Då han faktiskt har lärt och läst filosofi, religion och ockultism redan som barn. Han såg säkerligen sig själv som Dr. LaVey också, då han en gång sa till sina anhängare att de led av en sjukdom kallad självständighet, han var deras ledare och doktor.
År 1966 grundade han den första satanistisk-inspirerade kyrkan; Church of Satan (CoS), i San Fransisco. Organisationens byggnad var Antons hus han köpt då han flyttat till San Fransisco, 1956. Det påstods att huset var ett spökhus, vilket gjorde Anton LaVey uppmärksam och väldigt intresserad. Anton LaVey dog av hjärtinfarkt år 1997. Church of satan togs över av Peter H. Gilmore som fortfarande är administratör av organisationen.

”På lördagar när jag spelade orgeln vid nattklubbar såg jag hur kåtfulla män tafsade och klängde sig på kvinnorna. Samma män såg jag dagen efter vid gudstjänsten be om förlåtelse till Gud. Men redan nästa lördag var de på nattklubbarna och gjorde samma sak som förra lördagen. Det var då jag förstod att kristendomen inte var något mer än hyckleri.”*

- detta är ett citat ur den Satanistiska Bibeln (The Satanic Bible), skriven av Anton LaVey 1969.
Citatet förklarar en av anledningarna till varför LaVey valde att gå emot kristendomen istället för att gå med i den, som sina föräldrar.

Anton LaVey författade förutom The Satanic Bible, De Elva Satanistiska Jordreglerna, De Nio Satanistiska Synderna, vad Satan representerar och
The Satanic Rituals. De Elva Satanistiska Jordreglerna och De Nio Satanistiska Synderna lyder följande:

De Elva Satanistiska Jordreglerna
1. Aldrig avge åsikter eller råd om du inte är tillfrågad.
2. Inte berätta om dina besvär för andra om du inte är säker på att de vill höra dem.

* fet och kursiverad stil på citat

Satanismen - Regler

3. När du är i någon annans lya, visa respekt eller gå in dit.
4. Om en gäst i din lya förargar dig, behandla denne grymt och obarmhärtigt.
5. Gör inga sexuella framstötar om du inte är säker på att en parningsignal avgivits.
6. Ta inte det som inte tillhör dig, om det inte är en sådan börda för den andra personen att denne ber om att bli fråntagen den.
7. Att erkänna de magiska krafter som du framgångsrikt har framkallat i syfte att uppfylla dina önskningar. Om du förnekar de magiska krafterna efter att ha framkallat dem med framgång, kommer du att förlora allt du har införskaffat.
8. Inte anmärka eller klaga på sådant som du inte direkt berörs av.
9. Aldrig skada små barn.
10. Aldrig döda icke-mänskliga djur om du inte attackerats eller behöver för din föda.
11. När du promenerar i öppna områden, besvära ingen. Om någon besvärar dig, be honom att sluta. Om han inte slutar, förstör honom.
– Anton Szandor LaVey, 1967.

Angående dessa regler så undrar jag hur LaVey ens kunde sätta upp regler för sin religion som ansågs vara friheten själv. I frihet ska väl inga regler följas?*

De Nio Satanistiska Synderna
1. Idioti – det är synd att idioti inte är smärtsamt.
2. Anspråksfullhet – med andra ord: dryghet. Den värsta inställningen.
3. Solipsism – istället ”gör mot andra så som de gör mot dig”.
4. Självbedrägeri
5. Flockbekräftelse – följ aldrig massan, var en enskild individ.
6. Avsaknad av perspektiv – igen; ta reda på din mening med livet inte andras.
7. Glömska av gamla ortodoxer – Vi är förväntade att hylla intelligensen hos skaparen och glömma originalet. Detta främjar ett bortskaffande av samhället.
8. Motproduktiv stolthet – erkänn att det inte fungerar för dig om det inte gör det.
9. Inte tillräckligt estetisk – att inte se det goda och skönheten.

Satanismen – Religionens koncept och mål

Enligt ockultismen så är satanism att dyrka en djävul, enligt LaVey så är satanismen att inte dyrka någon förutom sig själv. Ordet satanism kan ersättas med egoism. På grund av detta så finns det fortfarande delade meningar om satanismens regler och idéer, men LaVey är konstaterat grundare av religionen.
Det är svårt att berätta och förklara för allmänheten vad satanism egentligen innebär, då det existerar ett flertal olika syner på den. Själv tycker jag att djävulsdyrkare och grenar utifrån LaVeys tro, ska kalla sig för något annat, en annan form av satanism i åtminstone. Djävulsdyrkare har egentligen ingenting att göra med Satan utan klär bra i namnet Djävulsdyrkare då de inte dyrkar Satan utan Djävulen. Dessutom så säger de emot sig själva genom att kalla sig för Satanister, som är ateister, när de på sätt och vis är kristna, då Djävulen är en levande varelse. (Satan är enligt LaVeyanska satanister ingen existerande figur, utan en naturkraft).
Satanismen är en hel värld vi missar. Ett eget samhälle med mening avskiljt från omvärlden, av både satanisternas och icke-satanisternas önskan. Till exempel så frågade jag mamma: ”Vad skulle du göra och säga om jag blev satanist?”. På frågan kom ett inte alls oväntat svar som: ”Men det kan du ju inte bli. Alla vet ju att Satan och Djävulen är onda! Satanister utför ritualer där människo- och djuroffringar ingår och dessutom så dyrkar de Djävulen!”. Hon svarade precis som vem som helst utan kunskap om satanism skulle ha svarat.
* kursiverad på egna åsikter

Satanismen – Religionens koncept, mål och tro

De som bara tror på saker de hört av den majoritet kristna som finns idag, som hittat på historier om Satan och Djävulen. De tror att de vet, men har bara brist på kunskap och tar bara sig tid åt att lära sig om den kristna människan som anses vara den pålitliga och goda i dagens samhälle. Förstår ni inte att det är på liknande sätt som fördomar uppstår, genom ovetskap.
Vad man tror på av det man hör, beror förstås på hur man väljer att leva. Kristna lever efter regler, Guds lagar och är anhängare till Gud. Satanister lever efter deras egna behov och viljor och Satan är bara deras naturkraft och symbol för frihet.
Satanism innebär frihet, att följa sin egen vilja och att vara sin egen Gud. Detta betyder också att man accepterar andras frihet att göra vad de vill. På så sätt får alla den tillfredställelse de behöver för att njuta av livet som en enskild individ. Då kan man ju fråga sig hur skola och arbetsplats skulle fungera? Precis som man ifrågasätter kommunismen. Till skillnad från kommunismen så skulle faktiskt satanismen fungera i ett samhälle i praktiken också. Även om vissa motsätter sig det så tror jag, att eftersom de behandlar varandra som de vill bli behandlade själva, så måste de ge något för att få något, i enkel mening. Man måste alltså arbeta för att få något.
Detta visar ett tydligt tecken på att satanister starkt tror på Darwins teori om att den starka överlever medan den svaga går under. Man får inte leva på andras bekostnad, t.ex. i dagens samhälle så lever vissa på bidrag med vilja.
Satanismen äger en stark tro på naturen och naturens makt. Man visar också vördnad för naturen och därmed för sig själv, då vi faktiskt är en del av den.
Har alla lika värde enligt satanister? Man är en enskild individ och de som gör något positivt för dig anses vara mer värda än de som inte gör det. Värdet sätts av varje person, beroende på hur mycket man själv bryr sig om personen och hur mycket denna bryr sig om dig. Behandla andra så som du vill bli behandlad. Detta upphör då du blir dåligt behandlad eller inte respekterad, mot din vilja.
En skillnad från andra religioner gällande detta är att respekten för andra styrs av värde och ålder. Till exempel behandlar du alltid äldre och visa med större respekt än ett barn som helst inte ska synas eller höras överhuvudtaget. Därmed får barn mindre värde enligt vissa religioner än vuxna.

Saker Dr. LaVey kämpade för

Har alla en grund av satanism? LaVey ville nog framföra denna grund och bevisa sanningen för alla, vad alla är i grund och botten, genom att skapa denna religion. Även om de flestas personlighet och egoism bara äger en viss del av denna satanism, så finns det några av oss som är extrema: Moderna Satanister. LaVey försökte också få feminismen att stiga fram som riktigt och levande feminism. Bland feministhetsen under sjuttiotalet så försökte han få kvinnor att älska sin feminitet hellre att hata den. Och istället för att se de sju kristna dödssynderna som tabu, så tillåter LaVey dessa med nöje i sin religion.
Konstigt nog så kämpade han också för att få sina anhängare att följa hans regler ordentligt. Förmodligen för att det finns vissa som kallar sig satanister som t.ex. en anonym kille jag har läst om som säger ungefär såhär:
”Jag är satanist för att jag har en besatthet, eller mer ett beroende av att skada folk. I mina satanistiska umgängeskretsar utför de olika riter och vissa återstår gravt sinnesjuka”. Detta kan tyda på brist på kärlek. De rår inte för det, säger han. Jag ser det som att det är ondskan själv som träder fram från en självskapad autism och sorgsenhet. Detta är kanske en typ av satanism, men de följer inte LaVeys koncept helt, men söker fortfarande frihet och lycka genom egoismen.
Vissa väljer satanismen för att kristendomen tycks vara meningslös och att ingenting fungerar utan att folk egentligen gör illa sig själva p.g.a. alla regler och lagar. Några av dessa var äldre män på 1700-talet som hade sexorgier och experimenterade med droger på s.k.



Satanismen – Är Satan, Djävulen och Lucifer samma person?



Hell-fire klubbar. Dessa kallade sig för satanister utan anledning, och var uppenbart inte seriösa. De mer seriösa satanisterna grundade organisationer när de fick höra om detta senare just för att bevisa vad riktiga satanister var och egentligen stod för.

Min teori om varför folk blandar ihop Satan, Djävulen och Lucifer, och varför satanisterna använder Satan som symbol.

Till att börja med så var Djävulen Guds motståndare, förstöraren medan Gud var skaparen, alltså inte Satan eller Lucifer. Satan var Guds son och hade misshagat Gud och därför kastad till Djävulens rike. Lucifer (ljusbringaren) var en av Guds fyra ärkeänglar och blev en fallen ängel efter att ha fallit för Djävulen. Varför?
De gamla kristna ville inte tro på att Guds ljusbringare hade valt Helvetet framför Himmelen. Detta kunde ju betyda att ljuset och allt det goda skulle försvinna!? Därför förbannade de gamla kristna Lucifer genom att kalla honom för Satan, som då blivit symbolen för ondskan. Kanske är detta varför folk så lätt blandar ihop Satan och Lucifer, för att som jag har läst så ska Lucifer ha blivit ersatt med Satan, fast utan anledning vilket jag inte tror på.
Föregående kan också berätta för oss varför satanisterna valde att använda Satan som deras symbol för egoismen och individens frihet. Satan är ju alltså enligt kristna samma person Guds f.d. ljusbringare Lucifer. Livets ljusbringare. Det moderna satanister vill, är att ta fram det goda i livet och använde då ljusbringaren som symbol (satan). De vill ju ta fram det goda...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Satanismen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-06-05

    MYCKET BRA

  • Inactive member 2008-03-21

    Skit bar skrivet från alla vin

  • Agnes Löjdkvist 2021-05-18

    Mycket intressant och mycket bra punkter du har tagit upp! Uppskattar detta inlägg väldigt mycket, tack för all information!

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-13]   Satanismen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6154 [2024-04-25]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×