Brasilien och USA, en jämförelse

24 röster
23934 visningar
uppladdat: 2006-05-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
USA är världens ledande stormakt, Brasilien skulle kunna vara det. Hur kommer det sig att två länder med liknande bakgrunder är så olika? Eller är dom inte det? Varför har utvecklingen gått längre i USA än Brasilien? Varför finns det fler fattiga i Brasilien än USA? Det är det jag ska ta reda på i min jämförelse mellan USA och Brasilien.

Karta, klimat och natur
USA är ett land med stora variationer när det gäller klimat och natur. Du kan besöka såväl tomma öknar, dramatiska bergskedjor, enorma städer och fantastiska stränder. Det varierande klimatet tror jag beror på att när det kommer in regnmoln över USA så ”krockar” dom med bergskedjorna, (Appalacherna i öster Klippiga bergen i väster) och släpper då allt sitt innehåll och sen finns inget regn kvar till låglandet. Att det då blir öken- och prärieområde i Arizona och New Mexico är inte så konstigt, får marken inget regn kan ingenting växa och solens strålar når då jordytan direkt och därför blir det hög temperatur, torrt och dålig växtlighet.

Brasilien har också ganska växlande klimat, men varmare eftersom det ligger precis vid ekvatorn. I norr och söder har Brasilien tropiskt klimat. I sydost är klimatet subtropiskt. I Brasilien finns världens största regnskog Amazonas. I regnskogen är luftfuktigheten hög eftersom det avdunstar mycket vatten från träden i det tropiska klimatet och dessutom finns den stora Amazonfloden med massa bifloder. Av det avdunstande vattnet bildas nya regnmoln och nytt regn, så det går ständigt runt, runt, runt i ett kretslopp.

Jordbruk
I Brasilien har jordbruket stor ekonomisk betydelse och Brasilien är också ett av världens största jordbruksnationer. Det är nästan 1/3 utav befolkningen som arbetar inom jordbruket. Det är väldigt, väldigt mycket människor och utav det förstår vi också att det inte används så mycket maskiner utan det är mycket jobb som utförs för hand eller med hjälp utav något djur. Trots jordbrukets storlek och betydelse är mindre än en tiondel av landytan uppodlad. De största exportvarorna är kaffe, sockerrör, tobak och sojabönor. Brasilien tillverkar också nästan 80 % utav världens apelsinjuice. Bomull och kakao är också viktiga exportvaror. Man bedriver jordbruket framför allt längs kusterna och omkring Amazonfloden.

Trots att jordbruket är en så viktig del i Brasilien är det hemskt orättvist. Av de miljontals människor som är beroende av jordbruk för sin försörjning tros 1/3 vara utan fast inkomst. Det tros också vara omkring en tjugondel av befolkningen som kontrollerar 95 procent av all jordbruksmark. Jordbruksmarken är ytterst ojämnt fördelad och trots försöken med att omfördela marken går det väldigt långsamt. Eftersom Brasilien har haft långa perioder av militärdiktatur är landet fattigt och har hög inflation. Det betyder ju att landet inte har så mycket pengar och då kan man inte satsa så mycket pengar på forskning vad det gäller förädling av djur- och växtsorter.



Skogsindustrin är Brasiliens mest betydande exportvara. Amazon, det tropiska skogsområdet, har nästan en tredjedel av världens växt- och djurliv. Den stora skogsavverkningen har i sin tur lett till jordförstörelse, uttorkning och artdöd. Problemen har uppmärksammats utav många stora organisationer. Trots att miljölagarna skärps hela tiden har avverkningstakten ökat eftersom det är svårt att kontrollera skogsbolagens verksamhet.

På ungefär hälften av USA: s landyta bedrivs det jordbruk. Ca: 20 procent av landets area är uppodlad och ca: 30 procent är betesmark. Många odlingar i USA är konstbevattnade som t.ex. grönsaksodlingarna i Kalifornien. Jordbruket sysselsätter 2-3 procent av dom som jobbar i USA. Vilket är mycket, mycket mindre än i Brasilien! Det är ungefär 3 miljoner jordbrukare på 2 miljoner gårdar. USA är världens främsta matproducent. En tredjedel av USA: s åkerjorden används för att producera mat åt Europa, Asien, Afrika och Latinamerika. Som världens ledande jordbruksland är det inte så konstigt att USA är världens klart största producent utav flera jordbruksprodukter t ex spannmål och majs. USA är tredje största veteproducenten. USA är också störst när det gäller produktion av kyckling samt nöt- och kalvkött och näst största producent av fläskkött.

Industriproduktion
Brasilien är det mest industrialiserade landet i Sydamerika. Det var den stora tillgången på råvaror från gruvorna och jordbruket som lade grunden till landets industrialisering. Nu får industrin allt större betydelse för Brasiliens ekonomi. Den viktigaste industrigrenen är bilindustrin. Brasilien tillverkar över en miljon fordon under ett år. Brasilien har enorma naturtillgångar som utgör basen för den oorganiska produktionen. Textilindustrin, kemisk industri och utländska fabrikat är också viktiga industrigrenar. Arbetskraften i Brasilien är mycket billig, därför har många stora utländska företag tillverkning i landet. Dom många stora industrierna i landet har förorenat luften hårt, luften är speciellt förorenad i de trafiktäta industristäderna, som São Paulo-området. São Paulo kallas ibland för "dödens dal" därför att luften är så förorenad och får många människor att drabbats utav sjukdomar. Dricksvattnet är också hotat av gifter. Miljökraven har skärpts men många småföretag säger att dom inte har råd med ökat miljöskydd.

USA:s viktigaste industri produkter är bil och stål. I början dominerade Europa industrin men i början utav 1900- talet tog USA över rollen som världsledande industrination. Idag är USA: s industri ”motorn” i hela världsekonomin. Bilindustrin, som idag är ett utav USA: s viktigaste industri, går så bra att det tillverkas både inhemska och utländska bilmodeller. För bilindustrin behövs plåt och USA har enorma mineraltillgångar i form av bl.a. järnmalm och bauxit som man utvinner aluminium ur. USA producerar också koppar, guld och silver, och är tredje största bly producenten och femte största zinkproducenten. Skogen är också en viktig källa för industrin. I USA dominerar sågverksmassindustrin i barrskogsområdet samt massa- och pappersindustrin i lövskogsområdet. USA är världens näst största pappersproducent.

Teknisk utveckling och utrustning
USA ligger väldigt långt framme i den tekniska utvecklingen. USA är ledande inom forskning och utvecklingen går mycket snabbt fram. Efter andra världskriget då USA och Sovjetunionen hade en ”tävling” om vem som låg längst fram i forskning om rymden, gick det så otroligt fort fram och det gjorde att USA fick en bra start till forskning. I USA finns det 938 tv-apparater per tuseninvånare, det är nästan en tv per person! Det är nästan 660 datorer på tusen invånare, vilket också är väldigt högt, så det syns väldigt tydligt att levnadsstandaren i USA är en av dom högsta i världen. Ekonomin spelar stor roll för den tekniska utvecklingen. Om landet inte har råd att satsa på forskning så kan dom inte tillverka produkter som går att exportera till andra länder. Att importera blir dyrt i längden.

Brasiliens tekniska utveckling ligger väldigt mycket efter USA. Antalet TV-apparater per 1000 invånare är 349, vilket är nästan en tredjedel utav vad USA har, och antalet persondatorer är så långt som 75 stycken per invånare. Varför Brasilien ännu inte riktigt har kommit igång med sin forskning är för att det fortfarande finns mycket viktigare problem att satsa på, som den hela tiden försämrade miljön, slaveriet (som blev förbjudet 1888) men som fortfarande förkommer och dom stora klyftorna mellan människorna. Landet är det näst ojämlikaste landet i världen. Det var heller inte så länge sen som landet var helt isolerat från resten utav världen, men öppningen blev verkligen ett lyft för Brasiliens ekonomi, då man började kunna handla med andra länder.

Energi och miljö
För USA har koltillgångarna betytt mycket i industrins barndom. Sedan har olje- och gasfyndigheter spelat en stor roll. I vattenkraften har USA fortfarande outnyttjade reserver. Vattenkraften i USA står bara för 9 % av all energi produktionen. USA var tidigt med att använda kärnkraft som ger 20 % av den totala elenergiebehovet. USA: s energiproduktion ger 1 666 miljarder kg oljeekvivalenter. Eftersom USA är ett mycket tekniskt högt utvecklat land går det åt mycket energi. Konsumtionen är 8000 kg oljeekvavilenter per invånare.

I Brasilien han man nästan bara vattenkraft som energikälla. Amazonas är ju världens största flodområde och det ger mycket energi. Paraguay och Brasilien har samarbetat och byggt världens största vattenkraftverk, Itaipu, i floden Parana, som följer gränsen mellan länderna. Brasilien har också oljetillgångar och är störste producenten i Latinamerika. Att Brasilien har så stor andel energi från vattenkraft är ju inte konstigt. Man har ju stora resurser här och dessutom så behövs det mycket kunskap för att bygga kärnkraftverk, sköta dem och ha högutbildad personal. Till detta behövs mycket pengar och det är något som Brasilien inte har. Brasiliens energiproduktion är 162 miljarder kg oljeekvivalent. Konsumtionen i Brasilien var 1100 kg oljeekvivalenter per invånare.

Befolkning
USA har en befolkning på 297 miljoner invånare och befolkningstätheten ligger på 31 invånare per kvadratkilometer. I USA har man länge haft demokrati. Befolkningen är koncentrerad till östra USA och Kalifornienområdet. Västra USA är otillgängligt och bergigt, men större delen av mineraltillgångarna finns här. Antagligen är det så att det utvinns och transporteras till industrierna i öst, där energi har funnits för tillverkning. Samtidigt är landskapet väldigt ogästvänligt och torrt i väster (inte Kalifornien) och i industrins början användes mest kol som energi och kolen fanns i Appalacherna. I öst är det bättre avseende vattenförsörjning också. Därför har alltså befolkningen koncentrerat sig till öst. USA tar emot väldigt mycket invandrare från andra länder, speciellt asiater och sydamerikaner. Vid sidan av det pågår en stor illegal invandring framför allt från Mexiko. Flera hundra tusen illegala immigranter anländer årligen och den totala siffran uppskattas ha ökat till över 10 miljoner 2004.
Brasiliens befolkning ligger på 181 miljoner invånare, och den siffran ökar varje år med 1,2 %. I Brasilien är befolkningstätheten 21 invånare per kvadratkilometer. I Brasilien bor huvuddelen av befolkningen i kustregionerna, framför allt i söder. Detta beror mycket på att det stora Amazonområdet är svårtillgängligt med regnskog och man måste också kunna försörja sig där man bor. Industrin och lantbruk finns i det östra och södra delarna. Brasilien är egentligen ett rikt land men långa perioder av militärdiktatur har gjort att många människor lever under existensnivå. Att så är fallet beror också på den hyperinflation man har i landet. Ena dagen kan t ex mjölken sju kronor, och två veckor senare så kostar den fjorton kronor. Idag har man äntligen fått en demokratiskt vald regering. Många som jobbar på landet med jordbruk kan inte längre klara sig så dom flyttar in till storstäder och bosätter sig i slumområdena där det absolut inte är bättre. Droger, mord, prostitution och kriminalitet är vardagsmat.

Avslutning
Skillnaderna mellan Brasilien och USA är inte så stora på utsidan, det är två stora länder med stor befolkning och mycket naturtillg...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Brasilien och USA, en jämförelse

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-05-25

    Grymmt tråkigt att läsa! Det ä

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-22]   Brasilien och USA, en jämförelse
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6229 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×