Filmrecension: Sommardåd av baserad på boken som är skriven av Stephen King

4133 visningar
uppladdat: 2006-05-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Handling
I ett typiskt amerikanskt villaområde bor familjen Bowden. Deras enda barn, sextonåriga Todd, är en mycket talangfull och begåvad elev. I skolan läser de om andra världskriget vilket intresserar Todd väldigt mycket. Allra mest intresserad blir han över de fotografier av den fruktade nazisten Kurt Dussander som är skrämmande lik Todds granne, pensionären Arthur Denker. Todd åker hem till sin granne och avslöjar honom. Men istället för att gå till polisen med den nazistiske koncentrationslägersofficeren börjar Todd istället utpressa Dussander på information om hur det egentligen var, hur det kändes att leva på den tiden. Som Todd säger i filmen “I want to hear stories. I want to know everything they won´t tell us in School. I want to know what it felt like...” Men någonstans går det fel, det hela förvandlas till en mardröm...


Anslag
Filmen startar i ett klassrum. Man får se en väldigt duktig elev, Todd, få tillbaka flera prov med högsta betyg och en lärare som ger honom beröm att han är duktigast “som vanligt”. Vi får också se att de läser om andra världskriget. (Under det anslaget hittills som varat i kanske en, två minuter) Det spelas lugnare lite gammal och klassisk musik. Men den går sen vidare till lite mer oroligare och melodisk när vi får se Todd i biblioteket begravd av en massa gamla böcker och gamla fotografier från andra världs kriget. Ju oroligare musiken blir desto fler foton får man se på en tysk soldat. Av det som vi hittills fått se så börjar man som åskådare att bli nyfiken av varför Todd har en massa foton på en gammal tysk soldat. Varför är han viktigt? Och framför allt, vem är han?


Presentation och fördjupning

Vi har nu lämnat biblioteket och befinner oss i en buss en sen, regnig kväll. Todd håller fortfarande fotografierna i sin hand och det enda som hörs är vindrutetorkarnas dån. Bussen stannar och då kliver en gammal man på, klädd i en mörk regnrock, hatt och ett paraply under armen. Ljudet från vindrutetorkarna tycks låta bara högre och högre. Todd blir nyfiken på mannen. Hans stora rock, hans sätt att gå och paraplyt under armen påminner om någonting. Todd ser ner på fotona i sin hand och inser att han hade rätt, den ökände nazisten Kurt Dussander klev just på bussen utan att någon visste om det, förutom Todd då.

Vi får en närmare blick på Dussander för nästa dag åker Todd hem till honom och berättar allt. Han berättar att han vet vem han är, vad han har gjort, han vet att Dussander är efterlyst och att Todd har säkra bevis som han kan lämna in till polisen. Det är nu Todd börjar med en lömsk utpressning, han vill att Dussander ska berätta precis allt för honom om hur det var under kriget.


Den drivande karaktären
Kurt Dussander är den som gör att det händer saker i filmen. Det är han som driver på Todd så att han förändras. Själv förändras inte Dussander, han är ond och kall vilket han har varit de senaste sextio åren. Han har bara inte visat alla sina sidor för alla. Dussander finns med i hela filmen. Man kan säga att det är han som står som segraren och förloraren i konfliktlösningen i slutet av filmen. Trots att han blir avslöjad och begår självmord (som en äkta trogen nazist) i en sjukhussäng så lever han på något sätt vidare i Todd. Han gör så att Todd blir ond och kall, till och med en mördare. Så på ett sätt slutar han som en segrare, fast kanske inte på ett typiskt “filmhjälte-segrare-som-i-alla-andra-filmer”-sätt.

Antagonisten
Jag tyckte att det var svårt att se vem som var antagonisten. Men Mr French, Todds studievägledare, var den som passade bäst in i den rollen. Han står mot den drivande karaktären, Dussander, och de vill också motsatta saker. Fast egentligen vet de själva inte om att de har en konflikt. Men båda vill komma åt Todd, båda vill förändra honom. Mr French vill honom bara väl, hjälpa honom och finnas där för honom medan Dussander skrämmer skiter ur Todd och får det hela att likna Hitlerjugend (Hitlerjugend var en ungdomsförening i Tyskland under andra världskriget där man lärde ut nazistiska läror och utbildade barnsoldater). Mr French utvecklas inte heller under filmens gång. Kampen mellan Mr French och Dussander slutar med att den sistnämnde vinner. Mr French lyckas inte få Todd tillbaka utan blir istället sviken, lurad och hotad av Todd.

Huvudkaraktären
Todd är den som genomgår den största och enda utvecklingen av alla karaktärer. I filmens början befinner han sig långt ifrån sitt mål. Han börjar med endast några foton och anteckningar och har inte en aning om vad som kommer att hända. I början är han den typiske duktige eleven som är populär bland alla lärare, kompisar och sina föräldrar. Fast han följer inte den vanliga utvecklingen från ingenting till någonting, 0-100. Todd går istället från 100, livet som en trevlig och ärlig elev till 0, en kall och lögnaktig kille med ett mord på sitt samvete. Todd tar ett stort kliv i filmen och som åskådare tror man inte i början att någon kan gå igenom en sån stor utveckling. Steg för steg i filmen omvandlas han till en att mer kallare person som inte visar några känslor. Men det är bara få som får se dessa sidor av Todd .

Skuggroller och kontrastroller
Todds bästa kompis Joey är Todds närmaste relation och även likaren i den här filmen. I början står de varandra nära men ju mer Todd förändras ju längre bort kommer de ifrån varandra. Han hjälper till att visa hur Todd är som person och hur han tänker. Men längre in i filmen börjar han mer och mer likna som en likare. Han reagerar på samma sätt som de flesta av oss åskådare skulle gjort om vi var i samma roll. Han kommer med invändningar när Todd kommer med sina överdrivna kommentarer eller handlar konstigt. Joey reagerar på ett sätt som gör att man kan se hur Todd har förändrats som person.


Konfliktupptrappning

Filmen består av flera steg där det blir spännande om man känner att man måste sitta kvar för att se vad som händer. Jag har gjort en lista där jag har fått med flera händelser som trappar upp handlingen.

1. Todd hittar bilderna på Dussander. Han åker hem till honom och berättar allt. Dussander är nu tvungen att gå med på Todds regler annars ringer han polisen.

2. Dussander berättar historier och Todd börjar att må dåligt och få mardrömmar.

3. Dssander får en soldatuniform av Todd som nu börjar visa förändringar i sin personlighet, han blivit allt mer besatt och maktutövande.


4. Nu börjar Dussanders gamla egenskaper visa sig. Han blir mer manisk och försöker grilla en katt i sin ugn och visar tecken på en viss psykopati.


5. Todd presterar dåligt i skolan och hans studievägledare vill tala med hans föräldrar. Då klär Dussander ut sig till farfar Bowden och kommer överens med Mr French att Todd ska jobba upp sina betyg på tre veckor.

6. Todd jobbar på hårt och får till slut sin examen och allt och alla är lyckliga... Dussander ringer hem till Todd och behöver hjälp. Han har slagit “ihjäl” en uteliggare och har nu fått en hjärtinfarkt. Todd drar dit men uteliggaren reser på sig och Todd avslutar jobbet med en spade och gräver ner kroppen i Dussanders källare.


7. Dussander hamnar på sjukhuset men vet inte om att hans rumskamrat är jude och att hans familj blev mördad under andra världskriget av just Dussander.


Konfliktförlösning

Dussander hamnar som sagt på sjukhus och där hamnar han i samma rum som en tysk jude. Denna jude blir nyfiken på Dussander för han hörde att han bröt på tyska och tar en titt på honom. Dussander blir avslöjad och både amerikansk och israelisk polis kallas in. Todd förhörs också men spelar oskyldig. Han kan ju inte säga att han vet vem den s k Arthur Denker egentligen är, eftersom Dussander är efterlyst över hela världen. Det startas flera upplopp utanför sjukhuset mellan demonstranter och nazister och Dussander utför sin sista handling i livet som en sann nazist, han begår självmord precis innan han ska bli förflyttad till Israel. Todd fortsätter att leva på som vanligt, han behöver inte Dussander mer nu.


Avtoning

Efter Dussanders död flyter det mesta på som det brukar men en dag kommer Mr French hem till Todd för att han vill prata med hans föräldrar. Mr French misstänker att något står på fel, mannen som visas på tv-nyheterna hela tiden var ju Todds farfar, eller var han inte det?. Men Mr French träffar inte paret Bowden, han träffar istället Todd.
Todd berättar för Mr French att han har inte en aning om vad han är kapabel till att göra. Todd förvränger Mr French sätt att hjälpa hon...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Filmrecension: Sommardåd av baserad på boken som är skriven av Stephen King

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-02-01

    mycket bra

  • Inactive member 2010-05-10

    Riktigt bra rencension!

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-17]   Filmrecension: Sommardåd av baserad på boken som är skriven av Stephen King
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6237 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×