Livets ord (med analys)

13 röster
11412 visningar
uppladdat: 2006-05-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Livets ord

Många olika saker sägs om sekten Livets Ord, vissa berättar om frälsning och att de funnit en plats där de kan finna en fristad, avhoppare talar om en extrem manipulativ taktik från föreläsare och ledning som snärjt dem in i en falsk verklighet med gud som slagord. I detta arbete kommer jag behandla samfundet ur ett mycket kritiskt aspekter och ta upp flera olika personers berättelser om vad som hänt dem.

Kort fakta: Den 24e maj 1983 grundar en man vid namn Ulf Ekman en rörelse kallad Livets ord, en rörelse med sitt säte i Uppsala med över 20 000 medlemmar i Sverige (2002). Församlingen är en stiftelse, alltså behöver inte det ekonomiska redovisas och insynen i rörelsen blir mycket begränsad för utomstående. Styrelsemedlemmarna är självutvalda på livstid och kan inte rubbas från sina poster.

Livets ord enligt dem själva
Livet på jorden är allt skapat av gud, som också älskar alla människor lika mycket. Därav blir alla jämnlika, förutom homusexuella som bär på en grav psykisk sjukdom som enbart kan botas genom att lämna över sig till gud och ständigt deltagande i andakter osv. Alla är vi onda från födseln då vi från första början har med oss en bit ondska, som sedan förvandlas till något gott genom frälsning. Ondskan i sig är personifierad av djävulen, som som är en fallen ängel och inspirerar människan att utföra onda handlingar. Det är inte tack vare oss själva utan djävulen som det finns krig och sjukdommar.

Gud – Pengakällan
I nya testamentet får vi läsa om hur Jesus hjälpte personer i sin omgivning och undervisade om att vi ska vara barmhärtiga mot varandra, försöka hjälpa och förlåta varandra. En bild av gud som ger till oss människor för att han hyter stor kärlek till oss. Som ett bevis för detta dog Jesus på korset, i en grov sammanfattning kan man säga att det handlar om att tro på Jesus och älska varandra.

I livets ords predikningar (trosrörelsen) är inte Gud densamme utan han ger oss rikedom om vi ger våra peningar till kyrkan. I stora drag handlar trosrörelsen om att bli rik och frisk och en avsevärt mindre del om att visa medkänsla och kärlek till dina medmänniskor. Här välsignar inte Gud för att han är just Gud utan för att det framgår så enligt bibeln, det menas att man kan tvinga Gud att hålla vad han lovar. Där det i bibeln står om hur pengar skall ges till fattiga (enligt den kristna läran) syftas det på att dessa pengar ska gå till ”Guds verk” (i detta fall Livets ord och de projekt som församlingen tar sig för).
De som inte blir friska och rika har då alltså misslyckats och har då inte gett tillräckligt med pengar till församlingen (Guds verk) även fast de lämnat både jobb,vänner och ett tryggt liv bakom sig för att bosätta sig i Uppsala i tron om att ”Gud ska förse dig med allt du behöver”.
Ledarskap – En del av kuvandet
Högst upp i hirarkin sitter Ulf Ekman som orubblig ledare som en talesman för gud. I och med att hans ord är guds ord kan han inte sägas emot. De som dock gör det blir antingen uteslutna ur församlingen eller hårt kritiserade och sägs då vara besatta av onda andar och behöver därför mer hjälp från sina nära i församlingen.

Personliga berättelser och reflektioner
Du har nu fått en kort och hårddragen sammanfattning av Livets ord. Men det är inte det faktamässiga som är intressant eftersom ansiktet utåt är minimal då det skulle vara sårbart för ”attacker”. Det som förvånar,förbryllar och får en att häpnas är vad som sker på insidan. Nedan följer vi Per Kornhall, en avhoppare från LO vars liv drabbats hårt. Detta följs sedan av egna tankar.

I ett öppet brev skriver Per Kornhall (fd medlem i LO) såhär (utdrag) (http://hem.fyristorg.com/kornhall/brevtillulf.html);
”Jag och min fru drog som så många andra iväg till Uppsala i tron att Gud skulle fylla alla våra behov bara vi var lydiga det vi trodde han ville. Han gjorde inte det. Tvärtom blev vi skuldsatta och fick en kroniskt dålig ekonomi. Detta trots att vi gav pengar till dig och din församling som du sade att vi skulle göra. Ni var god jord, som du sade, och om man sår i god jord får man skörd av Gud, sade du. Detta hände inte.
Nu har jag vaknat upp. En av anledningarna till mitt uppvaknande är att om jag tittar på de människor som finns runtom mig, de vänner vi har och ser på deras ekonomiska situation så är det likadant bland dem: Familjen XXXXX lämnade ett hus och en skuld på 800 000, de drog iväg och Gud skulle förse dem med allt de behövde. De har levt utfattiga i många år. Nu får banken betala deras skulder via skuldsanering. Familjen YYYYY flyttade tillbaka till sin hemstad efter ett år på bibelskolan med skulder de fortfarande betalar av. Familjen ZZZZZ levde i många år i ett ekonomiskt moras innan de nu slutligen nu börjat få det bättre. Mamman i familjen noterade att de nu när de lämnat trosövertygelsen lite så började de äntligen få det ekonomiskt bättre! De fick under tiden inte hjälp av Gud utan av socialtjänsten. Likaså har vi överlevt på grund av våra föräldrar snällhet och sannerligen inte på grund av dig eller dina löften. Alla vi har lockats iväg av lockropet "Gud kommer att ge dig allt du behöver, bara du avsätter ett år på bibelskolan". Gud har inte gjort det. Något är fel. Var det vi som drog iväg som gjorde fel, trodde vi fel, Ulf? ”
”Isoloation - Ett klassiskt kännetecken på en sekt är att man blir isolerad från sin släkt och sina gamla vänner. Dessa mekanismer finns inom din trosrörelse. I början var det dramatiskt så. Man uppmanades att passa sig för det negativa inflytande som en vistelse i hemmet skulle kunna innebära för ens tro och "vandring med Gud". Numera är det lite mer normaliserat men det är ju fortfarande så att det när det kommer till kritan är det bara LO som duger. De flesta är som du vet inflyttade, det är inte så många som kommer till tro på Jesus i din församling. De flesta har flyttat från sina gamla församlingar och vänner för att "uppleva mer av Gud" i Uppsala. De flyttar till en stad där de vänner de får praktiskt taget alla är med i församlingen. I församlingen uppmanas de att sätta dina barn på kristna skolan. Av praktiska skäl flyttar de sedan närmare skolan för att få kortare resvägar. Nu har de bara medlemmar som grannar o.s.v. De uppmanas att gå på möte på söndagar och onsdagar förutom cellgruppen på måndagar. De har inte tid att träffa några andra. I denna isolerade miljö tappar många kontakten med det omgivande samhället. Det omgivande samhället definieras dessutom som ont och kristendomsfientligt från din predikstol. Människorna därute skall älskas eftersom de skall bli kristna. Men de skall inte älskas för sin egen natur. De har ju "djävulens natur" innan de kommer till tro, eller hur Ulf Ekman?”

Egna tankar
Alla människor har behov, många gemensamma som att äta, sova, motionera osv för att vi ska må bra. Fysiska behov, som ger oss en sund kropp, men ett sunt sinne kommer från så mycket mer, vi behöver bli älskade, känna tillhörighet, vara uppskattade, ha ett emetionelt utbyte och någon form av tro.

För vart ska vi vända oss när allting annat svikit? Vem ska hålla våran hand när våra käraste ligger på dödsbädden, hostandes det som kan vara de sista andetagen? Många vänder sig till sin religion, till ett högre stående väsen som hör deras böner och hjälper dem ur den svåra krisen. Men för vissa är religionen mer än bara ett besök i kyrkan varje vecka eller en aftonbön, det kan vara hela deras liv och allting kretsar kring det. För där kan de få bekräftelse på sig själva, finna en gemenskap och "ett känslomässigt hem".

Tänk om någon sa till dig, "Gör som jag säger och tro på gud så ger dig denne allt du behöver.". Hur skulle du känna?Skulle du bara skaka på huvudet och gå åt andra hållet, eller skulle du fundera på saken?



Per som du läst om ovan har som många andra sökt efter en trygghet, en trygghet som de fann hos gud.Därför trodde Per som du läst om ovan på dessa ord och fann sin väg till livets ord, ett samfund som i mångas ögon anses som en sekt, det talas om att gud ska vägleda dig och hur deras överhuvud Ulf Ekman är guds talesman. Denne man predikar guds ord och ger dig ditt liv, han ska frälsa dig, men du måste också vara beredd att offra, därför ger du en stor del av din inkomst och andra bidrag till honom för att han ska kunna karva ditt luftslott.

Kort och hårt, men också något som framträder om man ser det ur ett tekniskt perspektiv. Ulf Ekman har egentligen skapat den perfekta inkomstkällan, alla betalar honom, de som säger emot honom har blivit besatta av djävulen och måste botas (övriga medlemmar sluter sig runt dem socialt) och de stannar kvar. Barnen sätts i deras egna skola och det blir ett helt slutet hem runt omkring personerna i sekten. Ett genialt drag ur en ekonomisk synvinkel, kanske är det mer än bara ekonomi för denne "guds talesman", ett socialt experiment?

Många går nästan vilse i sig själva och hittar inte ut, religonen kan bli blindande, de riktigt utsatta, me...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Livets ord (med analys)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-05-22

    Du verkar inte alltid riktigt

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-18]   Livets ord (med analys)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6253 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×