Kärlekshandboken

13976 visningar
uppladdat: 2006-05-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Pubertet
Hormoner är kemiska ämnen som bildas i olika körtlar, transporteras i blodet och påverkar andra delar i kroppen.
Puberteten startar med att hypofysen börjar bilda hormon som påverkar pojkarnas testiklar och flickornas äggstockar. Hypofysen är en liten del som sitter under hjärnan.
Testiklarna börjar tillverka spermier och könshormonet testosteron. I äggstockarna börjar äggceller att mogna och det bildas könshormonen östrogen och progesteron.

Förändringar under puberteten:

Flickor: Brösten växer, bredare höfter, rundare former, äggstocker, livmoder och slida växer, första menstruationen.

Pojkar: Struphuvudet växer, rösten mörknar, skäggväxt, bredare axlar, kraftigare muskler, penis, pung och teskliar växer, första sädesuttömningen.

Flickor & Pojkar: Längd och vikt ökar, fetare hud, finnar, hår under armarna, hår runt könsorganen, humörsvängningar.

Menstruationen
Menstruationen börjar i puberteten när flickan är 10-17 år. Den slutar i klimakteriet när kvinnan är 45-55 år. En gång/månad i 3-7 dagar.
Ägget mognar i en äggblåsa, follikel i äggstocken. Slemhinnan på livmoderns insida växer sig tjock.
Ägglossning – ett ägg lämnar äggstocken. Ägget beger sig genom äggledaren till livmodern. Livmoderslemhinnan är nu tjock och redo att ta emot det befruktade ägget.
Menstruation – livmoderslemhinnan som bryts ner och kommer ut som en blödning om ägget inte är befruktat.

Befruktningen
Vid samlag töms sperman i slidan. Därifrån simmar spermierna upp genom livmodern i äggledarna. Spermierna kan vänta på ägget i fem dygn. När spermien har trängt in i ägget är ägget befruktat och vandrar ner till livmodern där det sätter sig fast i livmoderslemhinnan.

Mannens könsorgan
Spermierna bildas i de båda testiklarna och överförs sedan till bitestiklarna där de lagras.
Testiklarna skyddas av pungen och pungen hjälper även till med temperaturregleringen.
Vid 37°C fungerar spermiernas utveckling som bäst. Mannen har två bitestiklar och från dessa går det en sädesledare vardera. I dessa färdas spermierna innan de kommer till sädesblåsorna och blåshaltskörteln (prostata) där spermierna blandas med sekret som avges från prostatan, under sädesuttömningen blandas dessa. Det är när spermierna blandas med sekretet som det kallas sperma/säde. Sekretet innehåller enzymer och näring som både skyddar spermierna och gör dem rörligare.
Det finns stora svällkroppar i penis som innehåller hålrum som vid sexuell upphetsning fylls med blod. Det är då penis styvnar och kan föras in i kvinnans slida. Det kallas kallas erektion eller stånd när penis styvnar.
Längst ut på penis sitter ollonet som är extra känsligt för sexuell stimulering. Ollonet har speciellt tunn hud och många känselkroppar. Förhuden täcker den största delen av ollonet, ett extra hudveck som kan föras tillbaka så att ollonet friläggs.

Kvinnans könsorgan
I de båda äggledarna bildas äggcellerna. En äggcell är lite mer än 3 cm långa och mandelformad.
Med hjälp av äggledarna så tas äggcellerna upp och transporteras vidare till livmodern. I äggledarna finns det små flimmerhår som hjälper till när äggcellerna förs där igenom.
Om ägget blir befruktat så är det här i livmodern som barnet bevaras och får näring från modern under graviditeten. Livmoderns vägg är tjock och består till mesta del av glatta muskler. Det finns något som kallas slemhinna som sitter på insidan av livmodern denna är rik på blodkärl och körtlar. pH-värdet i slidan är lågt. Det är väldigt bra eftersom att då håller sig bakterier och svampinfektioner borta.
Livmodershalsen är livmoderns nedre del och den är ansluten till slidan. Slidans och urinrörets mynning omges av ett yttre och ett inre par blygdläppar. Man är väldigt känslig på blygdläpparna.
Klitoris är ett litet tappformat organ som sitter framför urinrörets mynning. Klitoris är försett med många känselkroppar och det är ofta här kvinnor smeker sig vid onani. Kvinnans klitoris kan jämföras med mannens ollon.


Preventivmedel
Preventivmedel är medel som förhindrar oönskade graviditeter. Från och med puberteten kan man bli förälder och varje samlag kan leda till en graviditet. Eftersom människor vill ha samlag oftare än de vill ha barn är det nödvändigt att använda säkra preventivmedel. De vanligaste preventivmedlen bland ungdomar är kondom och p-piller.

Kondomer är lättillgängliga och lätta att använda. En kondom är som en tunn gummihätta som man trär på penis strax före samlaget. Kondomens fördel är att den både skyddar mot graviditet och sjukdomar, det gör inget annat preventivmedel. Något som även är bra med kondomer är att man kan köpa de nästan överallt. Finns i nästan alla matbutiker och bensinstationer. Nackdelen med kondom är att den kan spricka, även om risken är ganska liten. Ca 35% råkar ut för att kondomen spricker. Men detta händer oftast när man inte har använt den rätt eller haft rätt storlek.
P-piller är preventivmedel som hindrar ägglossningen och då kan det inte bli någon befruktning. De hindrar också spermierna från att ta sig in i livmodershalsen. Det första pillret tar man när man får sin mens och därefter tar man pillret varje dag. Det är viktigt att hålla tiderna och det får vanligtvis inte gå mer än 36 timmar mellan två tabbletter. Om man råkar missa ett piller måste man använda kondom den närmaste veckan för att undvika graviditet. Fördelarna med p-piller är att de är ett säkert skydd mot graviditet. Men även att de ofta ger minskade och mer regelbundna mensblödningar och mindre menssmärtor. Nackdelarna är att de inte skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar, att man kan få ökad aptit, illamående och bröstspänningar och att p-pillren kan orsaka mellanblödningar, nedstämdhet och minskad sexuell lust. De med anlag för blodproppar bör inte äta kombinerade p-piller.

Minipiller fungerar ungefär som p-piller men efter man har börjat ta tabbletterna tar det en vecka innan man kan ha sex och vara helt skyddad mot graviditet. När man äter minipiller är det ännu viktigare att man tar de vid rätt tidpunkt på dagen och det får inte gå mer än 30 timmar mellan pillren. Om detta skulle hända bör man använda något annat preventivmedel inom den närmaste veckan.
Fördelarna med minipillren är att de ger ett säkert skydd så länge man följer instruktionerna noggrant. Det är ett bra alternativ för de som inte kan äta kombinerade
p-piller som innehåller östrogen. Minipiller kan ätas även under amning, vilket kombinerade p-piller inte bör göras.
Minipiller ger mindre risk än p-piller för blodproppar.
Nackdelarna med minipillren är ju förstås att de inte skyddar mot könssjukdomar. Men även att mensen kan utebli och det kan komma mellanblödningar, de måste även tas med större regelbundenhet än p-piller och kan därför ses som lite mindre säkra.

P-stavar är små, mjuka silikonstavar som sätts in under huden på överarmens insida. P-staven gör som minipiller, alltså utsöndrar gulkroppshormon. Man kan få p-staven insatt på en gynekologmottagning eller kvinnoklinik. När den väl är insatt verkar den i mellan tre och fem år, beroende på vilken sort man väljer. Fördelarna med p-staven är att den är mycket effektiv, säker och varar länge. Dessutom behöver man inte oroa sig för att glömska ska påverka säkerheten. Nackdelar finns det dock också. P-staven skyddar inte mot sexuellt överförbara sjukdomar, den kan orsaka regelbundna mensblödningar eller att mensen uteblir. Man kan även få spänningar i brösten och humörsvängningar. Vissa kan må dåligt av gulkroppshormonerna som finns i p-staven och minipiller. Därför är att bra tips att prova äta minipiller först, för att kolla så att man inte mår dåligt.

Spiralen är ett litet T-format föremål som sätts in i livmodern för att hindra att befruktade äggceller får fäste i slemhinnan. Man sätter inte in spiralen själv utan detta görs av en läkare eller barnmorska. De modernaste spiralerna kan sitta i upp till 8 år. Men man kan ta ut spiralen när som helst, och en spiral kan även användas som akut preventivmedel. Det får inte ta mer än 5 dygn efter samlaget innan man sätter in spiralen. Fördelarna med en spiral är att den kan sitta i länge så att man är väl skyddad mot graviditet. Och även att den kan användas vid amning och inte medför humörsvängningar eller något i den stilen. Nackdelarna är att det ibland kan göra ont när man sätter in den, spiralen kan öka risken för sexuellt överförbara sjukdomar, man kan få rikliga och långa mensblödningar och det finns även en ökad risk för äggledarinflammation som i allvarliga fall kan göra det svårt att få barn.

Avbrutet samlag är en mycket osäker preventivmetod. Detta innebär att mannen drar ur sin penis från slidan precis innan orgasmen. Fördelarna med denna preventiva metod är att den inte ger några biverkningar och det behövs inga förberedelser. Men nackdelarna överväger. Det är väldigt osäkert eftersom att mannen måste veta precis när han ska dra ut den. Och trots att han gör det i rätt tid så kan några spermier ha kommit innan orgasmen som sedan letar sig fram till livmodern och då kan kvinnan bli gravid ändå. Ett avbrutet samlag skyddar inte heller för sexuellt överförbara sjukdomar.

”Säkra perioder” är också en mycket osäker preventivmetod. Denna metod går ut på att man har samlaget när kvinnan har en ”säker period” dvs. när man inte har ägglossning. Och inte heller 5 dygn innan dess eftersom att spermierna kan leva kvar i livmodern så länge för att vänta på ägget. Fördelarna med denna metod är att man inte får några biverkningar. Nackdelarna är att de ”säkra perioderna” inte alltid är så säkra och kan leda till ofrivillig graviditet. Rädslan för att bli gravid kan minska lusten. Denna preventiva metod skyddar inte mot sexuellt överförbara sjukdomar.

Sterilisering är en oåterkallelig preventivmetod som är mycket säker. Vid sterilisering blockerar man kvinnans äggledare respektive mannens sädesledare. Fördelarna med sterilisering är att det är en näst intill hundraprocentigt säker preventivmetod. Man slipper dessutom omständigheterna med preventivmedel och oönskad graviditet. Nackdelarna med sterilisering är att det inte skyddar mot sexuelltöverförbara sjukdomar och att man inte kan ångra sig.

”Dagen efter”-piller används som en nödlösning efter ett oskyddat samlag då man är rädd för att ha blivit gravid. Detta piller ska tas inom 72 timmar efter samlaget och därefter tas ännu ett piller inom 12-24 timmar. ”Dagen efter”-pillret försvårar befruktningen genom att försämra miljön i äggledarna och livmodern och även minska spermiernas rörelseförmåga. Fördelarna med denna preventiva metod är att många kvinnor slipper genomgå en abort. Nackdelarna är att den inte skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar och att om man använder de för ofta kan de ge blödningsbesvär och illamående.


Abort
I Sverige är det lagligt att göra en abort. Man låter kvinnan själv bestämma om hon vill ha barn eller inte.
Olika kvinnor/flickor gör abort av olika anledningar. Ofta beror det på att man inte känner sig redo för att bli förälder än, att man är för ung. Det finns även de som inte vill föda sitt barn på grund av familjeförhållanden som gör det svårt att ta hand om barnet på ett bra sätt.
Aborten måste utföras av en läkare och helst ska det göras innan den 12:e graviditetsveckan, då blir det inget större ingrepp utan fostret är så litet att det kan sugas eller skrapas bort från livmodern. Om man ska göra aborten senare, mellan 12:e och 18:e veckan så måste kvinnan få samtala med en kurator innan hon får aborten utförd eftersom den blir mer omfattande då. Vanligtvis så får man inte göra abort efter den 18:e graviditetsveckan men om detta av speciella skäl ska ske måste man ha ett tillstånd från Socialstyrelsen.
Det är väldigt sällan som aborter gjorda av läkare ger biverkningar eller följdsjukdomar men däremot kan kvinnan känna sig väldigt tom och ha skuldkänslor.
Det är då viktigt att man har någon att prata med.
I Sverige görs det ca 30 000 aborter om året.

Mina tankar om abort
Jag tycker att man ska få göra abort. Framförallt eftersom att man som kvinna bör ha rätt till sin egen kropp, man måste få bestämma själv om man vill bära på ett barn eller ej. Men visst kan jag förstå de som är emot abort som ser det som ett dödande. Men jag tycker väl egentligen inte att det bör ses som dödande, barnet lever ju aldrig. Men jag tycker absolut inte att kvinnorna ska använda aborten som ett preventivmedel utan endast i nödfall. Man måste tänka på de flickor i kanske 13-års ålder som blir gravida vid våldtäkter.
Vissa länder är emot abort och det kanske beror på att landet tycker att abort är detsamma som ett mord. Även kyrkan här i Sverige har den inställningen. Det är för att när man gör abort dör barnet och många tar det som att man mördar sitt eget barn och att mörda är förbjudet. Det är en het diskussions fråga om abort och det kan bero på att det handlar om ett liv som står på spel. Alla tycker ju olika och därför blir det en stor diskussion. Abortfrågan är en stor politisk fråga i USA. Jag tror det kan bero på att det finns så många som är emot abort men också många som tycker det är bra och därför blir det en stor politisk fråga.


Fosterutveckling
När ägget i kvinnans äggledare blir befruktat stannar det i livmodern för att utvecklas här under graviditeten. Efter 2-4 veckor börjar kvinnan oftast få aningar om att hon är gravid eftersom att mensen inte har kommit. Efter ungefär 5 veckor kan man göra ett graviditetstest för då har det börjat bildas nya hormoner som visar att man är gravid. Under början av graviditeten kan man även vara illamående och ha kräkningar.
De första 10 veckorna kallas det blivande barnet för embryo. När embryot är 1 månad gammalt är det endast 0,5 cm långt. Då finns det anlag till hjärna, öga, arm och även en liten svans.
Vid 2 månaders ålder är fostret drygt 3 cm långt. Redan då liknar fostret en människa. Nästan alla organ anläggs under de 2 första månaderna.
Efter 3 månaders ålder är fostret 8 cm långt och väger endast 25 g. Fostret blir nu mer och mer likt ett litet barn.
När det har gått ca 20 veckor kan modern känna fosterrörelser.
Efter 28 veckor är fostret så pass utvecklat att det kan överleva utanför moderns kropp om detta av speciella själ skulle behövas.
När det har gått 40 veckor efter mensens första dag eller ca 270 dagar efter befruktningen, blir muskulaturen i livmodersväggen alltmer aktiv. Kvinnan får sammandragningar i livmodern i perioder, sk värkar, som pressar fostret ner mot livmoderhalsen som tänjs ut.
Det är olika hur smärtsamma värkarna är. Till en början är värkarna oregelbundna men när de börjar bli mer regelbundna med ca 5-10 min mellanrum så vet man att det förlossningen närmar sig.
I början av förlossningen (ibland tidigare) ”går vattnet” dvs. fosterhinnorna brister så att fostervattnet rinner ut.
Det vanligaste är att huvudet kommer ut först, men självklart finns det undantag. Skallens benplattor är ännu inte sammanväxta och de är fortfarande mjuka. Detta gör att huvudet kan klämmas ihop en aning när det pressas ut genom den trånga öppningen.
För att fostervattnet ska rinna ut från munnen och svalget på den nyfödde så håller man barnet uppochner ett ögonblick.
Så snart lungorna fylls med luft kan barnet andas på egen hand, istället för att syret ska behöva komma genom moderns blod. Nu kan även navelsträngen klippas av samtidigt som pulsen i navelsträngens blodkärl upphör.
När det har gått ca en kvart efter att barnet har fötts får kvinnan nya värkar som leder till att efterbörden pressas ut. I efterbörden finns moderkakan, rester av navelsträngen och fosterhinnorna.
Kvinnan får själv bestämma om hon vill ha smärtstillande under förlossningen eller inte. Vanligast är det att man i så fall använder lustgas som lindrar den värsta smärtan under värkarna.
Ibland gör man inte en vanlig förlossning utan ett kejsarsnitt istället. Ett kejsarsnitt innebär att bukväggen och livmodern öppnas så att man kan lyfta ut barnet den vägen. Detta gör man av speciella skäl, t. ex. när kvinnans bäcken är alldeles för trångt för att släppa igenom barnets huvud.
Under ultraljudsundersökningar avslöjas det oftast om man väntar tvillingar. I Sverige är det lite mer än var hundrade förlossning som är en tvillingfödelse. Antingen blir det enäggstvillingar eller tvåäggstvillingar.
Enäggstvillingar blir till av samma ägg och samma spermie. Den befruktade äggcellen delar sig i två lika celler som sedan utvecklas till varsin människa. Dessa individer blir väldigt lika och är alltid av samma kön.
Om äggstockarna avger två ägg samtidigt kan det bli tvåäggstvillingar. Då härstammar de alltså ur två ägg som befruktats av olika spermier. Därför blir inte tvillingar av denna sort mer lika varandra än ”vanliga” syskon.


Sjukdomar
De sjukdomar som huvudsakligen sprids genom samlag eller andra sexuella kontakter kallas för sexuellt överförbara sjukdomar eller för könssjukdomar.
Smittskyddslagen gäller klamydia, gonorré, syfilis och säger att:
- Personer som tror sig vara smittade är skyldiga att söka läkare snarast.
- Den smittade är skyldig att uppge sina sexuella kontakter för läkare.
Man skyddar sig genom att:
- använda kondom vid samlag
- hålla sig till en sexualpartner
- låta undersöka sig så fort man misstänker smitta

Klamydia
En av de vanligaste könssjukdomarna är klamydia. Den är vanligast hos ungdomar mellan 15 och 24 år. Klamydia ger inte alltid symptom som man reagerar på och därför kan man ha det utan att märka det. Ofta har man bara lite sveda och flytningar kring urinröret, och ibland små blödningar vid samlag. För att skydda sig mot klamydia ska man använda kondom. Man botar klamydia enkelt med antibiotika. Om man får denna könssjukdom flera gånger utan att bli behandla så kan man i framtiden ha problem med att bli gravid.

Gonorré
Gonorré orsakas av en bakterie som heter gonock-bakterien. Ofta finns det inga symptom mer än lite sveda och flytningar kring urinröret. Man behandlar gonorré med pencillin men om det inte behandlas så kan man precis som när man har haft klamydia få problem med att skaffa barn. Man skyddar sig mot gonorré genom att använda kondom.

Syfilis
En ganska ovanlig könssjukdom är syfilis. Syfilis kan vara allvarlig om man inte behandlar det, men man botar det lätt med pencillin. Även mot denna könssjukdom skyddar man sig genom att använda kondom. De första symptomen får man efter 2-3 veckor efter att man blivit smittad. Då får man sår på könsorganen, kring ändtarmen eller på något annat ställe. Efter att man behandlats tar det lång tid för såren att läka men de försvinner igen. Man kan få allvarliga skador på hjärtat och hjärnan efter flera år om syfilis inte behandlas.

Trichomonas
Symptomen för trichomonas som märks hos tjejer är tunna skummande flytningar som är gulgröna till färgen. Tjejer kan även uppleva klåda och sveda vid samlag. Däremot så finns det knappt några symptom hos killar, därför kan man som kille bära på denna sjukdom utan att veta om det. Man behandlar trichomonas med antibiotika. För att skydda sig mot denna könssjukdom ska man använda kondom.

Kondylom
Kondylom är den vanligaste könssjukdomen. Det är små vitaktiga vårtor som sätter sig på eller omkring könsorganen. För att skydda sig mot kondylom ska man använda kondom. Det finns inga symptom men både hos män och kvinnor kan kondylom ge klåda, sveda, flytningar, småblödningar, sprickor och infektioner i underlivet. Vårtorna kommer ca 2-3 månader efter att man blivit smittad. Man kan behandla kondylom på olika sätt, man kan frysa bort dem, bränna bort dem eller göra en laserbehandling om de är ytliga. De kan även behandlas med en frätande vätska. Om inget av detta skulle hjälpa så kan man operera bort dem.

HIV/AIDS
HIV är en mycket farlig smitta eftersom att den förr eller senare utvecklas till AIDS. AIDS är en dödlig sjukdom
som försämrar kroppens immunförsvar. HIV smittar genom blod, sperma och slidsekret. Många av de som blir smittade får inga symptom på flera år. Men vissa får dock tecken på akut virusinfektion med feber efter ett par veckor, halsont, svår trötthet, lymfkörtelssvullnad och ibland hudutslag. Detta försvinner efter ett par veckor igen av sig själv. Men senare kan man få värre besvär som svullna lymfkörtlar, kraftig feber, diarré, bältros mm. Det kan ta flera år innan dessa besvär uppenbarar sig. När man misstänker att man är HIV-smittad ska man göra ett HIV-test. Man skyddar sig mot HIV genom att ha skyddat sex, alltså använda kondom. Det finns inget botemedel för HIV/AIDS men det finns sk. bromsmediciner som hämmar utvecklingen av sjukdomen. I de flesta fall så leder HIV-smittan till döden.

Herpes
Det finns två olika slag av herpes. HSV-1 är herpes som orsakar munsår, och HSV-2 är herpes som sätter sig på
könsorganen. Denna könssjukdom ger blåsor och ytliga sår. Några symptom kan vara att man får lite feber och ömma lymfkörtlar. Såren kommer inom ca 2 veckor efter smittan. Utan behandling så läker de igen efter 3 veckor. Det finns inget bra botemedel mot herpes, och har man en gång fått det så kan man räkna med att det återkommer. Det finns knappt några följdsjukdomar för herpes. Men något som kan hända är att en gravid kvinna som har herpes i underlivet kan överföra en livshotande till det nyfödda barnet vid förlossningen. Detta är dock mycket ovanligt. För att skydda sig mot HSV-2 ska man använda kondom.

Svamp
Tecken på att man har fått svampinfektion i underlivet är att man får sveda, mer flytningar än man vanligtvis får eller om det luktar och kliar i slidan.
För att minska klådan och återställa pH-värdet i slidan kan man lägga på ett antisvampmedel eller yoghurt i slidan. Om inte detta hjälper efter en vecka ska man söka upp läkare för att bli undersökt och behandlad.
För att inte bli smittad av svamp ska man använda kondom.

Mina tankar om homosexualitet
Jag tycker inte att det är någon skillnad på att vara bög och lesbisk men däremot så kan det säkert många ute i samhället som ser skillnader. Jag tror framförallt att bögar behandlas sämre än lesbiska. Jag förstår verkligen inte varför det är så. Men en teori är att tjejer har mer förståelse än killar och sen tror jag framförallt att man reagerar mer när två killar håller handen eller något sådant än när två tjejer gör det. Det är mer naturligt för tjejer liksom. Det är större skillnad mellan heterokille och bög än mellan heterotjej och lesbisk. Detta kan göra att bögar blir mer utsatta.
Det är tyvärr så att man använder bög som skällsord men lesbisk/flata används inte på samma sätt. Jag tror att detta handlar om samma sak. Lesbiska är mer accepterade än bögar i vårt samhälle.
När det gäller barn inom homosexualiteten så tycker jag att man ska få skaffa barn/adoptera. De borde ha precis samma rätt som alla andra att förgylla sit liv med ett litet barn. Det finns ingenting som säger att ett homosexuellt par är sämre föräldrar än något annat heterosexuellt par. Och för barnens del så tror jag inte att det blir några problem. Jag tror inte att barnen blir retade/mobbade i skolan av kompisar. Däremot så kan det säkert vara svårt att berätta för sina kompisar till en början men det går säkert bra sen. Det finns antagligen många som inte tycker som jag men det är ju faktiskt numera lagligt att prövas som homosexuell förälder att adoptera, och det är bra. Varför många inte tycker att det är rätt är väl just det med hur barnen kommer att må.
Om någon av mina bästa kompisar skulle berätta för mig att hon var homosexuell skulle jag bli väldigt chockad först och sedan fråga hur länge det pågått och om hon hade några känslor för mig, för det hade varit det värsta. Samtalsämnena o så hade ju blivit annorlunda man sitter ju inte och pratar om killar precis om tjejen man pratar med är lesbisk. Till en början tror jag att jag hade känt mig lite obekväm i hennes närvaro men jag tror att kompisrelationen sen hade blivit ungefär som innan, det hoppas jag i alla fall.
Det finns säkert många som inte vågar berätta för sin omgivning ex familj, arbetsplats och kompisar att de är homosexuella. Detta är fullt förståeligt, det finns nog de som är rädda för att bli illa behandlade eller att man blir utfryst. Men homosexualitet blir allt vanligare och därför tror jag att fler och fler väljer att berätta.
Det finns många förutfattade meningar om homosexualitet. Detta beror nog på att de som inte gillar homosexuella snackar mycket ”skit” och då kan det bli mycket förutfattade meningar. Förr så var det ju mer ett sjukligt beteende och detta kan säkert vara vissa anledningar. Generationsförändringar har också stor del i detta.
Bilden media ger är bättre och bättre. Homosexualitet blir allt mer accepterat i vårt samhälle. Detta kan nog bero på att några kändisar har erkänt sin homosexualitet, det var nog där som det ”slog igenom”. Några kändisar som gjort det är Mark och Jonas, Eva och Eva.


Analys av filmen Hip Hip Hora!
Detta är en mycket bra film tycker jag. Den är bra eftersom den är så realistisk och man får verkligen många tankar framförallt kring tonårslivet. Mycket av det i filmen kände man igen sig hos men det fanns även sådant som man är glad att man inte har råkat ut för.
Sofi som har den största rollen i filmen är en modig tjej som vet vad hon vill. Hon visar tydligt i början av filmen att hon vill ge ett gott intryck hos de andra på skolan, framförallt killarna.
Sofis bästa kompisar Amanda och Emma är båda två väldigt osäkra tjejer. Framförallt Amanda som illa kvickt ”gör över” till Beatrice när hon börjar varna Amanda för det horrykte som Sofi har fått. Emma vet inte riktigt var hon hör hemma och blir väldigt utstött utan Beatrice som är oerhört taskig mot henne. Emma är väldigt missnöjd med sitt utseende anser sig tjock m.m. Jag tycker personligen inte att några av dessa tjejer är några riktiga kompisar men jag förstår ju ändå att det inte är så lätt när man hamnar i sådana situationer.
Sebbe var ju även han osäker men en mycket snäll kille. Det som gjorde att man upplevde hon som osäker var ju för att han hängde ihop med några kompisar som han egentligen inte gillade. Men man kan förstå att det inte är så lätt att lämna sitt ”gäng” när man har hållit ihop så länge. Men han var väldigt snäll och hade nog lite problem med hur man skulle behandla tjejer, inte så erfaren.
Pappan var oerhört omtänksam och snäll men även klantig. Han ville verkligen att allt skulle bli bra med Sofi, han var orolig och brydde sig verkligen om henne. Men däremot när han blev arg på henne så var han väldigt klantig och slängde ur sig onödiga saker som sårade Sofi.
Jag hade tänkt skriva lite om några scener som berörde mig en del.
1. Scenen när Sofi är på festen och dricker alldeles för mycket. Plötsligt ligger hon på golvet medvetslös utav all alkohol samtidigt som de ”coolaste” killarna utnyttjar henne genom att fotografera m.m.
Jag tycker att det är rent absurt att omgivningen inte gör något åt detta, även fast att man kanske är rädd. Men om man tänker efter,. Vad kan ”mouse” göra? Absolut ingenting, inte som är värre än vad som håller på att hända i alla fall. I sådana situationer när den utsatta inte ens är medveten om vad som händer så måste man göra något. Hade jag varit på festen så hade jag absolut försökt stoppa det.
2. Scenen där killarna sitter och ser på fotona medan historien bara växer och växer.
Jo, det är precis som i filmen. Skitsnack sätter igång ständigt och rykte sprids fortare än kvickt och blir värre och värre.
3. Scenen där pappan och Sofi sitter och äter frukost samtidigt som pappan ger än kommentar till Sofi som handlar om hur hon klär sig. Han tycker att det är lite för utmanande att klä sig i kort kjol och urringat linne. Sofi blir hemskt arg på honom.
Jag tycker väl egentligen inte att föräldrarna har så mycket att säga till om hur man klär sig, men självklart har de ansvar och bör bry sig. Men visst kan en tjej ge ut andra signaler om hon är lättklädd än om hon har pösiga jeans och en ledig tröja på sig. Däremot tycker jag absolut inte att man kan säga ”Du hade utmanande kläder och var full, skyll dig själv att du blev våldtagen”. Sådana uttryck hör man ibland, inte för att det var det som hände i denna film.



Fördjupningsarbete - HIV/AIDS

Inledning
Jag har valt att arbeta med HIV/AIDS eftersom jag att jag är väldigt intresserad av sjukdomar och annat sådant. Att arbeta med HIV/AIDS passade ju därför bra till Kärlekstemat eftersom sjukdomen är sexuellt överförbar.
Jag skulle vilja veta bl.a. hur vanlig sjukdomen är och var den är vanligast. Jag ska även ta reda på när HIV/AIDS uppmärksammades. Den stora frågan är ju vad man gör åt det? Vilka behandlingar finns det? Och får alla tillgång till dessa?

HIV/AIDS
HIV är ett virus som skadar immunförsvaret dvs. förstör de vita blodkropparna i blodet. Detta gör då att man lättareblir smittad av bakterier och får infektioner och annat lättare än normalt. Det som är det stora problemet med HIV-infektionen är att den inte läker av sig själv eller med någon medicin, utan har man en gång blivit smittad så lever man med viruset livet ut.
Men HIV är inte detsamma som AIDS. Men däremot så är det många HIV-smittade som senare i livet får AIDS, en dödlig sjukdom.
Sjukdomen upptäcktes för snart 20 år sedan och sedan dess har 60 miljoner människor smittats, 20 miljoner har redan dött och 40 miljoner människor bär på smittan idag.

HIV – Human Immunodeficiency Virus

AIDS – Acquired Immune Deficiency Syndrome


Smittan
Viruset överförs oftast vid samlag, vid dessa tillfällen genom sädesvätska och slidsekret. Och även om man inte har några sår så kan smittan tränga igenom slemhinnorna i könsorgan, munnen och ändtarmen. Ca 70 % personer som är smittade av HIV smittades vid heterosexuella kontakter och endast 5-10 % vid homosexuella kontakter.
Men sjukdomen kan även smitta genom blodet t. ex. via stickskador eller användning av samma spruta som flera andra (10-20%), missbrukare drabbas ofta på detta sätt.
Ett tredje sätt man kan bli smittad genom är barn som smittas av sin mamma under graviditet, i samband med förlossning eller när kvinnan ammar sitt barn.
Något som är väldigt viktigt och veta är att som drabbad behöver man inte vara rädd att smitta sin omgivning, man smittar inte vid sociala kontakter. Men det är viktigt att man är noga med sin hygien och alltid har plåster på öppna sår och ruvor, hur små de än är. Blodfläckar på t.ex. golv måste den HIV-smittade vara noga med att torka bort.
En smittad måste följa förhållningsreglerna som den behandlande läkaren meddelar med stöd av smittskyddslagen. Detta finns för att undvika att andra smittas.

Förhållningsreglerna innebär att man:
• ska hålla regelbunden kontakt med sin
behandlade läkare och komma på återbesök
som han/hon bestämmer,

• före samlag eller annan sexuell aktivitet, som
innebär risk för smittspridning, är skyldig att
informera sin tilltänkta sexualpartner om sin
HIV-smitta,

• inte får ha samlag med icke HIV-smittad
utan att kondom används under hela samlaget,

• inte får ge blod, donera organ eller vävnad för
transplantation eller donera sperma,

• måste berätta om sin blodsmitta för läkare,
tandläkare, eller annan person som kan
komma i kontakt med blodet, om man ska
genomgå inre undersökning, opereras, ta
blodprov eller genomgå annat ingrepp med
risk för blödningar eller eljest blöder,

• inte får låna andras sprutor eller nålar – har
man egna injektionsverktyg får dessa inte
lånas ut eller användas av andra personer,

• inte får prostituera sig eller köpa tjänster av
prostituerade

• inte får låna eller låna ut rakhyvel eller andra
toalettartiklar.

Symtom
En del smittade märker sin sjukdom efter ca 1-8 veckor. Dessa tidiga symtom innebär feber, halsont svullna lymfkörtlar, diarré, värk i leder, sår på slemhinnor eller hudutslag. Detta är en s.k. premiär infektion som går över ganska snabbt igen, oftast handlar det bara om ett par veckor.
Men tyvärr så är det bara en minoritet av alla HIV-smittade som får dessa tidiga symtom. För de allra flesta HIV-infektioner sker utan symtom till en början och upptäcks kanske inte förrän flera år senare vid märkbara infektioner på grund av immunbrist eller i samband med ett blodprovstest för HIV.
När HIV-smittan är svår utvecklar man AIDS dvs. att immunförsvaret är väldigt försvagat och då kan man få infektioner som bältros, hudcancer, en väldigt svår form av lunginflammation och andra svåra infektioner.
Om man har misstankar om att ha blivit HIV-smittad så ska man göra ett HIV-test. Det är ett vanligt blodprov som oftast tas i armvecket.

Behandling/Läkemedel
Forskningen är i full gång men tyvärr så finns det idag ingen behandling som botar infektionen fullt ut och tar bort smittan ur kroppen. Men det finns något annat som kallas bromsmediciner. Detta läkemedel får sjukdomen att sluta utvecklas genom att minska viruset i kroppen.
Denna behandling fungerar mycket bra många av de som bli behandlade kan återgå till vardagen och återuppta sitt arbete m.m.
Men tyvärr så är det inte så lä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Kärlekshandboken

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-18]   Kärlekshandboken
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6256 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×