Margaret Atwood: Kattöga

1 röster
6900 visningar
uppladdat: 2006-05-21
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1. Inledning
Jag valde romanen Kattöga av Margaret Atwood, efter att ha läst ett spännande utdrag i en antologi med 1900-talsförfattare. Av utdraget verkade romanen väldigt bra och författarinnan verkade också ganska intressant eftersom hon är världskänd och därför att många ser henne som en blivande nobelpristagare.

Syfte
Mitt syfte med det här arbetet är att göra en sammanställning i text och i form av en informativ hemsida om hur samhället såg ut i Kanada under den tid då boken utspelar sig. Jag vill också ta upp det som har påverkat författaren i hennes skrivande; hur boken är utformad och vilken stil som författaren använder.

Bakgrund
Boken utspelar sig i ett liknande samhälle som det som författaren växte upp i. Livs- förhållandena tyder på att kriget har drabbat Kanada, och de som haft tur får leva i en lättare framtid än andra. På grund av olika folkslag i landet, urinvånare och kolonibefolkningar som hamnat i vissa kulturkrockar och bråk, så har inte Kanada fått någon egen enhetlig kultur. Men invånarna försöker att bygga upp ett starkt och enat Kanada efter kriget. Kvinnosynen i Kanada samstämmer väl med den samtida europiska synen, att hon har sitt att göra hemma och inte så mycket annat att säga till om, förtryckt enligt dagens normer.

Metod och material
Hemsidan har jag byggt med hjälp av dataprogrammet anteckningar, det är också den enda programvaran förutom ett bildredigeringsprogram, där jag har beskärt lite bilder, som har behövts. För att göra sidan lättillgänglig och flexibel har jag använt mig av css för att designa sidan, och skriptspråket php för att få den lite dynamisk och lättare att redigera. Bland annat har jag fått med en lite rolig funktion som visar ett slumpvalt citat av Atwood.
Jag hade inga problem att lära mig den php:n som behövdes. Det fanns bra information i dokumentationen för php (http//:www.php.net) så det var ganska lätt att lära sig, och mina tidigare programmeringskunskaper hjälpte nog lite. Som sagt behövdes det inget mer program för att göra hemsidan men jag har lagt ut den på en server med php-stöd för att kunna visa den.
Faktan till projektet har jag fått genom att läsa romanen, där det fanns en del bra fakta om författaren. Och har sedan genom fakta från olika Internetsidor och andra böcker sammanställt informationen till den här rapporten och hemsidan.

2. Resultat
Författaren
Margaret Atwood, en av samtidens största författare, har genom böcker som Tjänarinnans berättelse, Rövarbruden, Den blinde mördaren och Alias Grace vunnit i stort sett alla litterära priser som en författare kan ta emot, utom nobelpriset. Hon debuterade med romanen Den ätbara kvinnan 1969 och har sedan dess gett ut tiotalet romaner men också ett antal diktsamlingar, barnböcker och andra berättelser. Det är alltså ingen tvekan om att hennes författarskap är väldigt brett och det är också därför som hon ofta omnämns som en blivande nobelpristagare.
Margaret Atwood föddes 1939 i Ottawa och gick i skolan i Toronto, där hon idag också bor med sin man Graeme Gibson som också är författare. Hennes uppväxt är troligen det som gett henne det stora intresset för miljöfrågor, för hon har inte bott i storstaden Toronto hela sitt liv. När hon var liten så flyttade hennes familj nämligen runt mycket i norra Amerikas vildmarker och hon bodde aldrig tillräckligt länge på ett och samma ställe för att få någon riktig skolgång. Hennes intresse för böcker fick hon nog tack vare att hennes morföräldrar hade massvis med tidskrifter. Intresset gjorde att hon redan i tonåren hade bestämt sig för att bli författare.
Som liten tjej efter andra världskriget matades Atwood med kvinnobilden att det var omöjligt att ha både en karriär och en familj. Att ge sig in på bådadera var ingenting som man vanligtvis klarade utan några uppoffringar. En av hennes stora förebilder var hennes mamma, en stark kvinna som alltid gjort som hon själv velat. Det kanske är tack vare henne som Atwood lyckades trots vad samhällets normer sa henne. Att kämpa mot just normer och orättvisor utgör en stor del av hennes författarskap och hon är väldigt medveten om kulturella skillnader. Hon är bland annat medlem i Amnesty International och skriver alltid om kvinnorollens medföljande självdestruktiva offerposition, som hon själv kallar det, i alla sina romaner. Det märks att hon verkligen skriver om något som berör henne. Att hon vill förändra någonting.

Samhället och tidsepoken
Genombrottet som författare kom för Atwood väldigt lägligt. Tidigare hade det knappt funnits någon kanadensisk litteratur över huvud taget. På universitetet där hon studerade fanns det exempelvis inte en enda inhemsk roman. Och det var mycket som skulle hända i Kanada på bara några årtionden. De kulturellt intresserade började efterlysa och kämpa för kanadensisk litteratur, flera små bokförlag startades och ett författarförbund grundades. För Kanada, ett land som tidigare bara sett upp till USA, var det något väldigt stort att det började hända något i det egna landet, och i spetsen av den nya kulturvågen var Margaret Atwood. Enligt Rosemary Sullivan, en annan kanadensisk författarinna, är Atwood den författarinna som betytt mest för litteraturen i Kanada.
Trots att Kanada är världens till ytan näst största land så rymmer det bara 30 miljoner människor och är således ganska glest befolkat, speciellt i de nordliga regionerna där det främst bor urinvånare. Invånarna kommer huvudsakligen från två kulturer, indianer och västlänningar, som inte alltid kommit så bra överens. Den här klyftan som upp uppstått genom kultur- och språkskillnader i landet har intresserat Atwood som gärna skriver om olika delningar. Skillnaden mellan vildmark och storstadsliv är ett bra exempel eftersom det tas upp mycket bra i Kattöga.
Kanada har monarki och drottningen som styr är Elisabeth II. Men hur landet styrs kan också liknas vid EU, mångfaldigt och med provinser som har stor egenmakt. Det gör Kanada till det minst centraliserade I-landet i världen. Nu på senare tid har Kanada blivit mer erkänt och fler invånare har börjat kalla sig själva för kanadensare. De som bor där börjar känna att de har något gemensamt.

Stil
Som ganska ensam författarinna i Kanada har Margaret Atwood skapat sitt eget skrivande. Det finns flera drag som förekommer i flera av hennes romaner. Hon beskriver ofta sina egna upplevelser. I Kattöga, som är den bok som påminner mest om hennes egna liv, får man följa Elaine, som också är uppvuxen på landet, i ett Kanada som fortfarande präglas av matransoneringar. Cordelia får i romanen ta rollen som den elake som också alltid finns gestaltad i Atwoods romaner och precis som i Den blinde mördaren berättas historien av en huvudperson som idag är äldre men ser tillbaka på sitt liv som ung.
Den kvinnliga rollen i samhället är något som hon alltid har med. I sin debutroman Den ätbara kvinnan handlar berättelsen om Marian som utan att veta om det styrs av sin idealiske make Peter. Margaret Atwoods verk präglas ofta av entusiasm för ämnet som tas upp, även om de samhällsrelaterade frågorna ofta maskeras som science fiction, och man märker att det är något som engagerar henne och att hon vill påverka människor.
Atwood har också fått mycket beröm för att vara väldigt duktig på att återberätta om Kanada på 30-talet. Troligtvis är hon så duktig på det eftersom hennes mamma berättat mycket för henne om hur 30-talet var, och 40-talet som Atwood själv växte upp på var samtidigt mycket likt 30-talet.

3. Diskussion/Kommentar
Margaret Atwood tycker jag känns som en kvinna med båda fötterna på jorden, klipsk, väldigt saklig och hon förstår andra människor. Jag tycker det märks vad det är som påverkat henne och vad hon själv har för åsikter om saker. Jag visste ingenting om hennes skrivande innan jag läste Kattöga och efter det första kapitlet så gillade jag inte alls hennes skrivande. Men efter hand så blev den bara bättre och bättre. Kapitlet där Elaine får äran att testa kojgropen, som de andra flickorna grävt, först men sedan blir instängd i det trånga utrymmet och med ens förstår att det inte all var någon lek, känns väldigt äkta. Och tankar som går genom Elaines huvud är sådana som jag enkelt känner igen själv. Fler bra liknelser om olika saker och händelser förekommer och trots att den inte liknar något annat som jag brukar läsa så var det väldigt trevlig läsning.
Hennes romaner tar upp centrala frågor om mänskligheten och drar frågor till sin spets, därför tror jag många gillar hennes böcker. Hon är alltså väldigt duktig på att beskriva verkligheten. Som den är, eller snarare som hon anser att den är.
Framgången hon har fått tror jag har med envetet arbete, men också med lite tur, att göra. Att lyckas följa med när det också gick bra för andra personer i Kanada. Flera storsäljare har hon författat och vissa viktiga ämnen för henne, som kvinnorollen är en centralpunkt i mer än en av dem. Är det ett sådant viktigt ämne för henne att hon vill skriva två böcker om det? Eller är det bara för att tjäna pengar? Min instinktiva känsla om henne säger mig att hon vill nå ut till så många människor som möjligt med ett viktigt budskap. Men självklart är det inkomsterna som tillåter en författare att skriva på heltid.

4. Sammanfattning
Margaret Atwood, en av våra främsta författare, är uppväxt i det mångkulturella Kanadas vildmarker, något som har påverkat hennes intressen och skrivande. Hon blir, samtidigt som Kanadas litterära erkännande och hemmaf...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Margaret Atwood: Kattöga

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-21]   Margaret Atwood: Kattöga
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6274 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×