Psykobiologisk reflektionsuppgift

5461 visningar
uppladdat: 2006-05-23
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Signaler, beteenden och känslor

1. Om man ser till hur hjärnan förmedlar information genom signalsubstanser och hur tillstånd eller sjukdomar som ångest, depressioner, lustupplevelser och aggressivitet kan påverkas av dessa substanser: Vilken betydelse anser du att vår biologi har för hur vi tänker och handlar?

Jag tror biologin har en stor påverkan på hur vi människor tänker och handlar. Fungerar inte alla element i vår kropp korrekt, eller om de får för mycket, respektive för lite, intern stimuli är det lätt hänt att vi agerar annorlunda än vad vi annars skulle göra. Felaktigt avsöndrande av signalsubstanser kan resultera i att människan inte kan få de ”rätta” känslorna situationen vill skapa.
En gammal ensamstående kvinna med magkatarr, höft- och ledvärk kanske inte är lika glad och positiv som en ung, frisk 20-åring kvinna. Utöver biologins slagkraft på människans tankesätt och förfaranden har mycket med livsinställning att göra. Men en obotlig sjukdom kan få den bekymmersfriaste människa att ändra sin inställning till omvärlden med ett snäpp.
Jag har en mer behavioristisk syn på människan och anser att extern stimuli formar människans tankar och driver den till sina handlingar. Men om man vet att individen har kommunikationssvårigheter gällande receptorer och signalsubstanser i kroppen tror jag att det kan ha störst effekt på personen.
Vissa gester m.m. tror jag kan vara ärftliga. T.ex. har jag lagt märke till att jag och min pappa, han som alltid har bott i Portugal, utför saker på samma vis. Vi använder oss av samma mimik och kroppsspråk. Även fast jag bott med mamma har jag utvecklat en personlighet som kan likna min pappas.

2. När man talar om psykiska sjukdomars uppkomst nämns ofta dilemmat: hönan eller ägget, d.v.s. är det sjukdomen i sig som orsakar en kroppslig (kemisk) förändring eller är det snarare en kroppslig (kemisk) förändring som orsakar sjukdomen. Vad är dina tankar om detta?

Detta är en svårbesvarad fråga i och med att alla fall är så individuella. Det finns inget uppenbart svar men om vi går efter mina tankar tror jag att de kemiska förändringarna orsakar sjukdomen. För att bota dessa patologiska beteenden är det ofta tal om att tillföra olika typer av hormon för att hålla sjukdomen under kontroll. Forskare som bedrivit studier och undersökningar där man bevisar att man måste arbeta med kroppens underskott eller överskott av hormoner kan det även betyda att just de är orsaken till sjukdomen. T.ex. så kan ju manodepressiv sjukdom uppkomma sent i livet p.g.a. exempelvis en traumatisk händelse eller efter flera depressioner. Här är det den kemiska förändringen i kroppen som orsakar sjukdomen och inte tvärtom.
Downs synd...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Psykobiologisk reflektionsuppgift

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-23]   Psykobiologisk reflektionsuppgift
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6361 [2024-04-27]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×