Mobbning

2 röster
14299 visningar
uppladdat: 2006-05-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning

Det här är ett mycket vanligt folkhälsoproblem mobbning. Många är drabbade utav denna form av trakasseri och dom drabbade mår mycket dåligt av det.
Det är viktigt att man börjar ta lite mer ansvar om mobbning och inte bara låter det finnas där och att det är så många som mår dåligt av det kanske inte bara fysikiskt det är även psykiskt av glop ord eller andra former av trakasserier.
Ni kanske kommer att få lite mer förståelse om mobbing genom att ta ansvar för vad som händer runt om kring oss i samhället.


När upptäcktes ordet mobbning?

Det var etologen Konrad Lorenz (1903-1989) som använde det först när han beskrev hur djur attackerade i flock.
Ordet mobbning kom till Sverige runt 60-talet när en svensk läkare beskrev barnens beteende på skolgården. Men det har funnits i tidigare begrepp som t.ex. Lek, bus eller harmlöst retande. På 80-talet upptäckte man att det även förekom på arbetsplatserna. Det var framförallt då man började jobba mot mobbningen.
Ordet mobbning verkar vara ett skandinaviskt begrepp det används inte på med samma innebörd i andra språkområden.


Vad är mobbning?

Det är inte bara barn som är mobbade det är lika vanligt med mobbing bland vuxna på arbete.
På skolan är det inte bara eleverna som mobbar utan lärare bidrar också till en stor del av trakasserierna på skolan. Själva mobbningen är både psykisk och fysikisk, lite exempel på psykisk mobbning sexuella trakasserier, främlingsfientlighet, rasism, etnisk diskriminering, homofobi och könsrelaterad mobbning det är några former psykisk mobbing. Fysikisk mobbing är oftast slag, ”flipper” som är när man blir puttad som en flipperkula mellan några personer, sparkar och putar är några former av fysikisk mobbning.
Mobbning handlar om ett upprepande aggressivt beteende med ojämn maktbalans mot ett
offer som har svårt att försvara sig i vissa lägen men dom kan också försvara sig bara för att dom vill så gärna vara med i den grupp som mobbar.
Orsakerna till mobbning kan man hitta på skolan som t.ex. miljön på skolan, klimat och attityder som finns bland elever och lärare.


Vem mobbar?

Den största delen av mobbare och mobbade är pojkar i den yngre gruppen elever. Men det förekommer även bland tjejer men oftast inte i samma form som hos killarna utan det är oftast oskyldigt skvaller eller fniss men det räknas oftast inte som mobbning.
Den lilla men oskyldiga gränsen mellan mobbing och icke mobbing gör det svårt att avgöra om det är mobbning eller inte.
Mobbarna brukar delas in i två grupper beroende på hur de trakasserar den mobbade, den anonyma gruppen, den lojalt samarbetande gruppen och den hårt sammansvetsade gruppen. Den förstnämnda gruppen består av gäng som mobbar någon och där mobbingen pågår på grund av att alla trissar upp varandra att säga eller göra ännu värre hemskheter. I denna mobbing är det framför allt grupptrycket som styr om man ska mobba eller inte.
I den andra gruppen påverkas också mycket utav grupptryck men denna gång är det mobboffret som gör något för att mobbarna tycker det. Exempelvis köper offret nya kläder och slänger dom gamla han/hon blev mobbad för i hopp om att trakasserierna ska sluta.
Det brukar oftast inte hjälpa med att köpa nya kläder eller försöka byta stil, mobbarna hittar nämligen nästan alltid nya saker dom kan mobba för. Vanligen är mobbaren omedveten om att han/hon faktiskt är en mobbare. Mobbare är oftast mer aggressiva, har svårare att kontrollera sin ilska och är fysiskt starkare än dess offer. Mobbarna verkar ytligt självsäkra och populära men oftast är de, under den självsäkra ytan, osäkra och söker trygghet. Det är vanligt att mobbaren har följeslagare som är med och stödjer och hejar på men själva inte mobbar. Även om dom inte själva är med och trakasserar så stödjer de ledaren genom att inte protestera eller säga stopp. Troligtvis vet de också att mobbning är fel, vilket gör att följeslagarna är lika ansvariga till mobbningen som ledaren.



Vad säger lagen om mobbningen?

Att lagen säger en sak, men att personer handlar annorlunda är viktigt att veta när det handlar om mobbning. Våld, trakasserier, olaga hot och ofredande är alla brott som kan lagföras. Men om ingen anmäler brotten, hur ska då mobbarna eller skolan kunna fällas?
Sedan 1994 är det lag på att alla skolor ska ha en handlingsplan mot mobbning och i grundskolan är det rektorn som är ansvarig för att den följs.

Juridiskt kan mobbning fastställas som misshandel, olaga hot och/eller ofredande. Det förstnämnda brotten kan ge fängelse upp till två år, det andra kan ge fängelse upp till ett år.
Straffet mobbaren kan få är olika beroende på dennes ålder. Mobbaren måste vara straffmyndig, det vill säga 15 år eller äldre, för att kunna åtalas och eventuellt fällas. Ju närmare man är 18 år blir det vanligare att man väcker åtal.
Är man mellan 15 och 18 år kan domstolen välja att istället för kriminalvård överlämna den unge till vård inom socialtjänsten.
Det är ganska nytt med att gå till domstolen med mål som mobbning. Det gör att domstolarna inte vet hur de ska döma. Deras tvivel leder ofta till att mobbaren går helt fri, vilket kan kännas förnedrande för offret. Men det kan också leda till att mobbaren slutar mobba. Ibland räcker det med att ”bara” anmäla mobbningen för att få mobbaren att sluta trakassera.


Hur kan vi motarbeta mobbning?

Mobbning är ett samhälls- och folkhälsoproblem som måste försvinna för att utvecklingen till en mer enad värld ska kunna gå framåt. Men hur ska vi lösa det?
Kanske ska man ha hårdare lagar om mobbning så man kanske börjar förstå att man inte ska hålla på med att trakassera en eller flera personer eller så kan det få flera fall utav mobbing.


Det är nog viktigt att man börjar i tidig på dagis och uppåt under hela grundskolan att informera om mobbingen att förekommer lika väl hos ungdomar som hos vuxna, börja be Friends (www.friends.se), Barnens Rätt I Samhället (www.bris.se),
Barn och Ungdoms Psykiatrin (www.bup.se) och Unga Örnar (www.ungaornar.se). som några av våra största föreningar som jobbar för barnens rätt i dagens samhälle det är väldigt viktigt att som visar sina ansikten ut i våra skolor.

Är man mobbad måste man våga ta det steg som inte många vågar göra. Man ska anmäla den trakasseri som man får kämpa med, den kommer att finnas kvar hela livet om man inte vågar göra något åt det. Vill man inte anmäla det kan man ju alltid ”anmäla” det så kanske dom slutar men fortsätter det får man ta upp det igen till polisen. Polisen och domstolarna behöver lära sig mer om sådana fall dom kommer ju inte bara att försvinna eftersom det inte finns någon fred över jorden och kommer aldrig att göra det heller om det skulle bli det en gång kommer det alltid tillbaka för att det är alltid någon som vill visa vem som är störst här på jorden eller på skolan/arbetsplatsen.



Olika sätt att mobbas.

Ø Kroppsmobbning (fysisk mobbning). Att använda våld mot en annan persons kropp t.ex. slå, sparka, fälla, hålla fast osv.

Ø Ordmobbning (verbal mobbning). Att utsätta någon annan person för trakasserier med hjälp från ord eller att snacka skit bakom någon annans rygg och sprida rykten t.ex. hora, fetto, fy fan vad ful tröja osv.

Ø Text- och bildmobbning. Gör någon annan person illa med el...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Mobbning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2009-01-26

    VÄLDIGT BRA UPPSATS! ..

  • Inactive member 2009-01-26

    Olika sätt att mobbas. Ø Kroppsmobbning (fysisk mobbning). Att använda våld mot en annan persons kropp t.ex. slå, sparka, fälla, hålla fast osv. Ø Ordmobbning (verbal mobbning). Att utsätta någon annan person för trakasserier med hjälp från ord eller att snacka skit bakom någon annans rygg och sprida rykten t.ex. hora, fetto, fy fan vad ful tröja osv. Ø Text- och bildmobbning. Gör någon annan person illa med elaka klotter, sprida kränkande bilder och videofilmer eller så kan man skicka trakasserande brev, lappar, e-post, sms och mms. Ø Tyst mobbning (psykisk mobbning). Att man visar på olika sätt ”i det tysta” att en person inte är välkommen på en fest som alla andra är bjudna på, när man jämt tillbringar rasterna själv, när man alltid blir vald sist på gympan eller när ingen på skolan hälsar på en när man kommer till skolan. Oftast räcker det med en elak blick eller en suck när man kommer i närheten utav någon. Man kan känna sig ”osynlig”.

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-24]   Mobbning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6378 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×