Bokrecension: Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige av Selma Lagerlöf

40 röster
55795 visningar
uppladdat: 2006-05-24
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Jag har läst Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Den är skriven av Selma Lagerlöf, som är en av Sveriges största författare. Hon har under sitt liv skrivit allt som allt 31 böcker, och den mest kända är nog Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Det tog mig fyra veckor att läsa ut boken.
Nils Holgerson är en 14 år gammal, lat och självupptagen pojke. Han bor med sin mamma och pappa på en gård i västra Vemmenhögs socknen i södra Skåne. En söndag går hans föräldrar till kyrkan, och denne gång slipper Nils följa med. Men istället måste han läsa hela predikan på 14 ½ sida. Nils somnar och när han vaknar upp träffar han en tomte. Nils fångar honom med en håv, tomten erbjuder honom en silverpeng om Nils skulle släppa honom. Efter en lång stund släpper han tomten, men försöker fånga honom igen. Men denna gång får han en örfil som gör att han svimmar. När Nils vaknar upp igen är han förvandlad till en liten pyssling, och förstår vad alla djur säger. När en gåskarl bestämmer sig för att följa med en grupp vildgäss som flyger förbi, försöker Nils stoppa honom. Men istället för att stanna tar gåsen med Nils på ryggen. Så börjar det långa äventyret.
Nils och Mårten flyger med gåsflocken genom hela Sverige, gässens ledarfågel heter Akka. Under resan utvecklas Nils, han blir mindre självisk, och börjar hjälpa djuren som han möter under sin resa. Tillslut är han känd som den gode lilla pojken som kan tala med djur och som hjälper dem. Han hjälper även gässen från den elaka räven Smirre som förföljer dem nästan hela vägen genom Sverige. De flyger igenom bland annat Skåne, Gotland och sist Lappland innan Nils flyger hem igen. Det visar sig sedan när Nils kommer hem att allt bara varit en dröm och att han somnat vid bordet. Men när han vaknar upp ur drömmen tänker hans far slakta Mårten gås, och Nils försöker då hindra fadern att döda honom.
Nils är en pojke på fjorton år, lång, ranglig och har långt mellanblont hår. På sig hade han träskor, skjorta, väst och ett par byxor med lappar på knäna. Han duger inte till så mycket. Han är lat, självisk vill bara sova och äta, och älskar att hitta på rackartyg. Nils är också elak med de djur som bor på gården t.ex. drar han katten i svansen och jagar runt gässen på gården. Att han blir förminskad är en läxa för att han varit så elak med djuren. Det lyckas. Under äventyrets gång växer Nils, han blir mindre och mindre självisk och börjar hjälpa dom om kring honom.
Historien utspelar sig på 1800 talet och är skriven som en saga. Miljön i boken är Sveriges landskap, allt ifrån de gröna ängarna i Skåne till den bittra vinterkylan i Lappland. Hela handlingen utspelar sig i naturen. Början av berättelsen utspelar sig i mars, då våren är i full gång. Så här beskrevs det i boken; ”Det var inte grönt än, men det var friskt och knoppande. Det fanns vatten i alla diken, och hästhovsörten stod i blom på dikeskanten. Allt det krattet som växte på stengärdsgården, hade blivit brunt och blankt. Bokskogen långt borta stod liksom och svällde och blev tätare för varje ögonblick”. Jag valde att ta just det utdraget ur boken för att det är ett bra exempel på hur bra Selma beskriver omgivningen och på det sättet hon skriver. För hon var väldigt bra på att beskriva miljöerna detaljerat och målande. Det är även ett bra exempel på att språket är lite gammeldags i boken.
Epoken är nittiotalismen i Sverige, tiotalism. För boken skildrar en realistisk skildring av de olika miljöerna, i det här fallet Sveriges landskap. Nittiotalismen handlade mycket om fantasi och sagor, vilket boken är om. För boken innehåller många saker som gör att den blir saga: Den börjar med det var en gång, handlar om förvandlingar, trolldom. Nils kan prata med djuren, han är på ett äventyr och det visar sig i slutet att allt bara var en dröm. Man kan säga att han kom till en fantasy värld genom sömnen, det var dörren. Men samtidigt innehåller boken väldigt mycket fakta om naturen, Sveriges landskap, djuren, växterna och där beskrivs miljöerna realistiskt som möjligt.

Boken är skriven som en saga, med många berättelser och sägner. Den innehåller mycket fakta om våra landskap och naturer, som är inbakat i själva historien. Nils pratar t.ex. med en staty som berättar om en stads historia, han pratar även med en gubbe som berättar hur landskapet kom till.
Det är ett väldigt gammeldags språk i boken t.ex. ack och ve, denne pojke m.m. Den skrevs år 1907 så det är förståeligt. Den var från början menad som en grundskolebok om Sveriges geografi. Själva handlingen i boken är att Nils, en vanlig pojke, blir förvandlad till en pyssling, och blir med dragen på ett äventyr runt hela Sverige. Nils hjälper efter vägen djur som har hamnat i trubbel. Temat är Sveriges landskap, för under resan beskrivs landskapens miljöer och dess historia väldigt grundligt.
Sveriges allmänna folskolelärarförening ville skriva en lärobok om Sveriges geografi. Det var då Selma blev tillfrågad om hon ville åta sig den uppgiften, och hon tackade ja. Hon skulle använda pengarna för att köpa tillbaka sitt föräldrahem, men även för att hon såg uppgiften som en stor utmaning. Selma bestämde sig direkt för att inte skriva ett kapitel för varje landskap utan ville väva samman allt till en berättelse med en röd tråd. Hon ville att boken skulle bli pedagogisk och rolig. Det var då hon kom på pojken som skulle resa genom Sveriges landskap, hon döpte honom efter sin foster son Nils Holgersson. Hon ville även lära ut moral, hur man skulle uppföra sig. Därför blev Nils en stygg pojke som skulle få lära sig en läxa.
Boken släpptes 1907 och den första upplagan bestod av 10 000 böcker. Boken fick stor efterfrågan och förlaget fick genast trycka fler. Alla skolor ville ha den som lärobok. Idag är Selma en av Sveriges mest känna författare, även utomlands. Nils Holgerssons underbara resa är översatt till ca 60 språk. Idag läser både vuxna och barn hennes böcker över hela världen, vilket gör att andra lär sig väldigt mycket om Sveriges historia och geografi. Selma är än idag väldigt berömd över hela världen, men det var först efter hennes död 1949 hon blev världskänd.
Jag har, innan jag läste boken, sett Nils Holgersson som tecknad film ett antal gånger. Det var en av mina favoritfilmer när jag var mindre. En av orsakerna varför jag ville läsa boken var för att jämföra hur lika dom varandra dom var. Det visade sig att den tecknade film jag sett på var ganska lik...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Bokrecension: Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige av Selma Lagerlöf

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-11-07

    Hej!Det är en bra recension,

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-24]   Bokrecension: Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige av Selma Lagerlöf
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6380 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×