Phil Collins

3 röster
7211 visningar
uppladdat: 2006-05-27
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning,
Detta arbete handlar om Phil Collins. Jag är uppväxt med Phil Collins musik och den har betytt mycket för mig genom åren. Han har en speciell röst och gör en personlig musik, som inte liknar någon annan. Hans låtar uttrycker främst kärlek och känslor. Det känns som om han vill få ut ett värdefullt budskap ur varje låt, eftersom han har en oerhörd inlevelse och verkligen verkar mena det han sjunger, vilket gör låtarna och musiken extra viktiga, och det är därför jag har valt att skriva om honom. Personligen vet jag redan en hel del om Phil, men det finns många detaljer och händelser jag ändå skulle vilja ta reda på. När började han spela trummor, vad har han själv har för intressen (förutom bara musiken)? Jag skulle också vilja veta lite om hans familj och om de CD-skivor han släppt, och jag är mycket intresserad av hur hans karriär började, vilket jag bara vet något svagt om. Jag ser mycket fram emot detta arbete eftersom jag gillar Phil Collins så starkt.

Biografi,
Phil Collins, Philip David Charles Collins, föddes den 30 januari 1951 (55 år gammal idag) i Chiswick, London, Storbritannien. Men sen 10 år tillbaka är Storbritannien inte hans hemland längre. Just nu är han bosatt i den lilla byn Begnins I Schweiz mellan vingårdana vid Genévesjön. Han skiljde sig nyligen från sin thailändsk-schweiziska hustru Orianne, som han fick sonen Nicolas med. Han har även en 15 årig dotter vid namn Lilly från tidigare äktenskap.
Phil Collins är en brittisk kompositör, muskier och sångare. Han började sin karriär som underhållare, bl.a. som barnskådespelare för en amatörteater, och därefter som modell. När Phil var 12 år gammal fick han sitt första trumset, och han spelade till allt han kunde, till TV:n eller radion eller vad som helst. Han älskade det och spelade gärna med vem som helst. Tiden gick och Phil startade sitt första egna band som han kom att kalla “The Real Thing”. Då började han med sina första spelningar. År 1970 blev Phil medlem i det framgångsrika bandet Genesis och blev trummis. 1975 slutade Peter Gabriel som sångare i bandet. De sökte länge efter någon som kunde ta Peters plats. Till slut fick det bli Phil Collins.
Phil hade under 1970-talet också flera spelningar med fusionjazzbandet Brand X, och tio år senare (1980) arbetade han tillsammans med kändisar som George Harrison, Paul McCartney, Eric Clapton och Mike Oldfield. Ibland sjöng han även solo.

Genesis var en brittisk rockgrupp som bildades 1967 på en av Englands internatskolor. Bandet bestod av Tony Banks (klaviaturer) och Mike Rutherford (bas och gitarr), båda födda 1950. Bandet gav ut flera album, bl.a. “Foxtrot” (1972) och “Selling England by the Pound” (1973). Folk tolkade musiken som mystisk och symfonisk. Phil Collins tog över efter dubbel-LP-n och scenshowen “The Lamb Lies Down on Broadway”, men lämnade gruppen 1996. Under 1900- talet var främst albumet “We Can’t Dance” (1991) den mest lyckade CD-skivan av Genesis. De låtar de gjorde innehöll synkoper (rytmförskjutningar) och texterna var oftast inspirerade av ”Sagan om ringen” och ”Alice i underlandet”. Ibland förekom grekisk mytologi (grekisk gudalära), olika legender och olika religiösa motiv i låttexterna.

Musiken,
Phil Collins fick år 1999 i uppgift att göra musiken till Disneyfilmen ”Tarzan”. Låten ”You’ll be in my heart” fick en Oscar och blev mycket populär. När Disney senare gjorde filmen ”Björnbröder” fick Phil åter uppdraget att göra musiken, han skrev då 6 låtar till den. I den svenska versionen är det Björn Skifs och Gladys del Pilar som framför Collins låtar. Filmen blev nominerad till Academy Award''''s Oscar för bästa animerade långfilm, den blev även nominerad till en Golden Globe för bästa animerade långfilm.

Phil skriver inte noter i vanliga fall, utan tecknar sitt eget system för sina låtar. Låtarna uttrycker oftast kärlek och känslor, men det är olika. Många är fästa vid hans underbara och speciella röst. Han har gjort väldigt många omtyckta låtar, t.ex. ”You can’t hurry love”, ”One more night”, ”Two hearts ”, ”Rain”. Hans mest kända låt är ”Another day in paradise”. Låtarna är oftast lugna, och har en skön klang.

Collins musik sägs vara urtypen för musikegenren adult contemporary (”vuxenpop”). Han första soloplatta hette ”Face Value” och blev en storsäljare. Skivan gavs ut 1981 och såldes i över 100 miljontals exemplar. Samma år sålde Genesis fler än 150 miljoner album. Phil Collins fick en Oscar, en Golden Globe och sju Grammys. Under detta år fick Collins även en hel del hits. Låtar som ” In the air tonight”, ”Sussudio” och ”You can’t hurry love”. Exempel på låtar som Phil tyckte folk gick miste om är ”Everyday”. ”Can’t turn back the years”, ”I’ve forgotten everything” och ”Please come out tonight”.

Analys
Jag är nu klar med mitt arbete om Phil Collins. Det har varit mycket intressant och lärorikt, eftersom han är en av mina stora idoler. Hans musik är väldigt känslosam och allt han sjunger verkar alltid komma från hjärtat. Vad kan man då säga om hans musik? I många lägen tror jag att han kan lyckas hjälpa folk i svåra situationer att inte ge upp och att det finns hopp, eftersom han har en så pass stark vilja när han sjunger. Det är nästan som när en deprimerad person lyssnar på en av hans låtar och börjar tänka på livet och varför lever jag? varför finns jag? Jag vill ju inte ha det så här längre. Man ändrar livssyn och börjar tänka på den kärlek han utsänder i många av sina underbara kärlekslåtar. Liksom “You Can’t Hurry Love”. Har man haft en tragisk uppväxt och inte fått den kärlek man behövt och kanske gett upp hoppet totalt? Man kanske börjar fundera nu. Du kan inte påskynda kärleken. Den kanske kommer senare i livet? Folk kanske tänker: “Lite hopp finns det ju kvar för att jag ska orka leva, jag kommer säkert få kärlek av någon jag gillar senare i livet”. Åtminstone tror jag att hans musik betyder oerhört för många av hans fans, och att den alltid kommer göra det framöver. Har aldrig sett någon annan artist med den inlevelse han har. Phils musik är väldigt symfonisk och nästan alla låtar har en skön rytm. Detta blir också ett personligt mönster i hans musik. Det finns nog inga låtar som jag inte gillar eller tycker är dåliga. Men vad har jag då egentligen kommit fram till under mitt arbete? Jag har fått svar på precis de frågor jag ställde i inledningen, bl.a. om när hans karriär började, när han fick sitt första trumset och lite allmänna fakta, vilket har varit jättekul. Phil Collins konserter liknar oftast varandra. Han börjar med några lugna ballader, men drar senare igång med något av den lite rockigare typen som får publiken att gunga med. För mig kommer hans musik alltid att ha en stor plats i mitt hjärta. Den är helt enkelt fantastisk.
Detta arbete har varit jättekul, verkligen. Jag har lärt mig mycket om vad för slags musik Phil egentligen sjunger och den musikgenre han är grundaren till. En del fakta har varit svåra att få tag på. Den mesta har stått på engelska (på hans hemsida) och en del meningar har varit svåra att översätta. Men jag tycker jag hittade de fakta jag behövde. Jag är nöjd med mitt arbete, framförallt tycker jag det är snyggt att kunna sätta in lite bilder här och var så att texten på så sätt blir lättare att läsa. Jag hade gärna velat få en liknande uppgift framöver eftersom att jag själv fick välja vad jag ville skriva om, vilket gör att uppgiften blir mycket roligare och lättare att arbeta med. I övrigt har...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Phil Collins

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-27]   Phil Collins
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6413 [2024-04-30]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×