Islam

1 röster
5282 visningar
uppladdat: 2006-05-28
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Rachids historia om Islam

Hej jag heter Rachid och jag är 15 år. Jag bor i Teheran som är Irans huvudstad. . Där bor jag med min familj som består av min syster Sina, min pappa Murad och hans två fruar Dina och Lesia. Iran är ett muslimskt land. Vår religion heter Islam. Jag och min familj är liksom dom flesta sunnimuslimer. Den andra stora inriktningen heter Shia. Jag och min familj ber 5 gånger om dagen. När man ber måste man först tvätta händer och fötter, sen vänder man sig mot Mecka, när jag har gjort det rullar jag ut min bönematta och sätter mig på knä på den och säger vår trosbekännelse: det finns ingen gud utom gud. Muhammed är guds sändebud. Sedan ber vi en bön. För att hjälpa oss att komma ihåg när vi ska be finns det högtalare som ropar ut när vi ska börja be. Vi äter bara mat som har slaktats enligt Halla för det har profeten Muhammed bestämt. Han har också bestämt att man inte får äta griskött och skaldjur.

Varje fredag brukar jag och min pappa gå till moskén. Moskén är våran kyrka. Den ser ut som en kub med en stor kupol på, på ena sidan sitter det ett torn. Det tornet kallas Minaret. I Minaret sitter dem högtalare som ropar ut bönen. Innan man går in i mosken vättar man händer, fötter och ansikte. Inuti moskén är golvet täckt av mattor. Långt fram i moskén finns en predikstol. I predikstolen står imamen som är våran präst. Han är inte heligare än någon annan utan bara bättre på Koranen. Koranen är som kristendomens bibel. i koranen står gud riktiga ord. I moskén finns också en utbyggnad en Nisch som visar riktningen mot Mecka. Eftersom det är förbjudet att avbilda både gud eller Muhammed finns det inga bilder i moskén. Istället finns det citat från koranen i taket och på väggarna. Det vanligaste är att min syster och fruarna ber hemma men när dom är i moskén sitter får om inte sitta tillsammans med männen.

Religionen Islam bygger på dom fem pelarna, trosbekännelsen, bönen, Ramadan, Allmosan och vallfärden. Jag har redan berättat om bönen och trosbekännelsen. Ramadan är vår fastemånad. När man fastar varken äter man eller dricker från solens uppgång till nedgång. Man får heller inte ha något sexuellt umgänge under dagtid. Den första fastan är en viktig händelse i livet. Själv har jag fastat tre gånger. När fastan är slut firar man fastebrytandets fest. Då äter man god mat och ger godis och presenter till barnen. Min pappa ger en del av sin lön till den lokala moskén. Det kallas allmosa och det bör alla muslimer ge. Min familj planerar att vallfärda nästa år och det ska bli jättespännande. När man vallfärdar reser man till en av Islams heliga städer. Vi ska resa till Mecka som är det heligaste målet eftersom det var där Muhammed föddes.

Här i Iran styrs det mesta av Sharialagen. Sharialagen är en religiös lag som består av lagar från koranen och Sunna som är berättelser om Muhammeds liv. Sharialagen är jättehård om man tex. är otrogen blir man stenad till döds. Enligt lagen får man inte heller dricka, röka eller använda andra droger. När det är något i lagen som jag inte förstår brukar jag och pappa gå till en Mufti och fråga. Muftin är specialist på att tolka lagen.

Nu väntar jag på att Dina och Lesia ska komma tillbaka från torget efter att ha köpt mat till min systers bröllop. När dom är utanför hemmet måste dom ha slöja på sig för att dölja sina behag. Bröllopet har varit planerat i två år utan att min syster har träffat sin blivande man. Andledningen till att hon inte har sett mannen är för att bröllopet är arrangerat av min pappa. Det är det vanligaste sättet att...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Islam

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2008-02-01

    Väldiiigt inlevelserik arbete,

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-28]   Islam
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6418 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×