Homovigsel

9079 visningar
uppladdat: 2006-05-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Homovigsel


1.1 Fakta om vigsel
1.2 Biblisk fakta
1.3 Vigsel enligt tradition
1.4 Homosexualitet enligt Bibeln
1.5 Vad är rätt – orätt?
1.6 Vad är gott – vad är ont?
1.7 Argumentation
1.8 Lösning
1.9 Källhänvisning

1.1
Fakta om vigsel
Augustinus (354-430 e.Kr) levde i ett konkubinat ett samboförhållande.
Kyrkan var inte helt förtjust i dessa ”samboförhållanden”, den ville att människor skulle gifta sig borgerligt -kyrklig vigsel förekom ännu inte.

1.2
Biblisk fakta
1 Mos 2:24 ”Därför skall en man överge sin fader och moder och hålla sig till sin hustru och de skall bli ett kött. ”

1 Mos 24:67 ”… Isak förde henne (Rebecka) till sig, och hon blev hans hustru…”

1 Kor 6:16 ” Vet ni inte att den som förenar sig med en sköka blir till en enda kropp med henne? Det heter ju: De två skall bli ett. ”

1.3
Vigsel enligt tradition
Vigsel enligt gammal tradition är just själva samlaget mellan en man och kvinna. Kvinnan är oskuld och när mannan tränger in bryts mödomshinnan, blod utgjutes och det är tecknet på att man är gift. ”De två blir ett” syftar på vigsel = samlag, inget samlag = ingen vigsel.
Om ett par har gift sig och sedan inte har sex, så har inte den vigseln laglig kraft och kan annulleras och förklaras ogiltig rättsligt.

1.4
Homosexualitet enligt Bibeln
3 Mos 20:13 ”Om en man ligger hos en annan man som man ligger hos en kvinna så gör de en styggelse. De skall straffas med döden…”

Rom 1:24-27 Talar om att män och kvinnor bytte ut det naturliga mot det onaturliga, de fick begär till varandra. Det onaturliga innebär att biologiskt kan inte ett homosexuellt par få barn, men det kan ett heterosexuellt par.



1.5
Vad är rätt – orätt?
Det är inte rätt att döda någon för att den är annorlunda beroende på sexuell läggning. Vilket som tur praktiseras inte längre dödstraff mot homosexuella i demokratiska länder.
Orätt, hypotetiskt sett om alla är homosexuella t ex 2000 f.Kr så skulle det släktet/stammen dö ut !?
Nu lever vi inte i den tiden man kan adoptera, konstgjordbefruktning m.m.
Men talar inte det om att homosexualitet är en modern lyx som gäller bara vår tid?
Det orätta är att om jag är kär i någon och den jag älskar måste ligga med någon annan för att få barn, så är det för mig svårt att acceptera, det skulle ju vara otrohet!

1.6
Vad är gott - vad är ont?
Så länge du inte gör dig eller någon annan medvetet illa så finns det inget som är ont.
I det här fallet handlar det om kärlek mellan två stycken människor, det finns inget ont i det.
Det onda är just att folk inte kan acceptera detta.


1.7
Argumentation
Enligt dom tre etikreglerna, så hittar jag stöd för ett ja till homovigslar i alla tre om man utesluter tro/kyrka. (Visst älskar Gud alla människor, Joh 3:16 men inte alla våra handlingar)

Konsekvensetik: konsekvenserna av ens handling avgör vad som är rätt/fel. Konsekvensen blir rätt när två personer älskar varandra och blir ihop. Men om man tar konsekvensetiken bokstavligen så blir det fel, biologiskt (om nu paret vill få barn) kan inte homosexuella få barn genom samlag, men genom adoption, inseminering m.m. kan handlingen bli rätt.

Pliktetik/regeletik: handlingen är rätt om den tillhör gruppens rätta handlingar i ett givet system. Om vi tar det statliga systemet så blir det rätt, alla ska ha rätten att viga sig. Men tar vi den kyrkliga så blir det fel, samlaget är just vigseln. Men om vi tar ateistens regeletik så finns det inga hinder eftersom att älska någon inte är något fel oavsett om man är hetero, bi, homo och transexuell. Det är en gåva som baseras på frihet, givetvis kan det finnas fördomar men det bevisar bara att det blir en slags korsfästning mot just homosexuella.

Sinnelagsetik: är avsikten/handlingen i sig rätt/god, ett par som älskar varandra på lika/ärliga villkor är helt rätt oavsett sexuell läggning, för sinnelagsetiken säger ”att en handling är rätt om den utförs med gott uppsåt”.

Jag är för homovigslar, men inte i kyrkan.
Jag anser att man kan återgå till att alla måste gifta sig borgerligt. Kom ihåg att borgerliga vigslar kom före kyrkliga vigslar, vilket visar att kyrkan inte har någon som helst patent på vigsel.
Varför kyrkan inte viger homosexuella är just att det är emot naturens ordning och kyrkan drar på sig en dom/förbannelse och det vill ingen präst offra. Guds straff smäller högre en människors straff resonerar teologer och det anser även jag som är troende.



1.8
Lösning
Ja, det finns en lösning som pastorer och präster diskuterar och det är just att släppa vigselrätten i kyrkan (det har katoliker och ortodoxa redan gjort dom har två bröllop)
Så om kyrkan ber homosexuella om förlåtelse och släpper vigselrätten så har alla parter vunnit. Vill någon gifta sig kyrkligt kan man ansöka om det via staten och sedan få en välsignelseakt i kyrkan. Vi betalar skatt till staten, varför inte gifta sig statligt. Det går inte emot någon part, Jesus säger ”ge till kejsaren vad kejsaren ska ha och...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Homovigsel

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-29]   Homovigsel
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6439 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×