Utredning

1 röster
5082 visningar
uppladdat: 2006-05-29
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Girighetens existens

Det har länge diskuterats i media, religion, ideologi och humanism, om en människa kan vara girig eller rent av ond? Humanister säger att det finns inget som är fel allt är rätt, en del kristna påstår att alla kommer till himlen ondska är bara något påfund av människan. Frågan kvarstår, biologer säger att det är rätt att vara girig, allt för att människan ska fortplanta sig och ha starka gener, men finns verkligen girighet, var kommer den ifrån och är den enbart ond?

Jag har använt 3 stycken artiklar, Girighet är en ständig källa till förakt, Metro den 16 april 1999 skribent: Åsa Erlandson, Biskopen ser allvarligt på dödssynder, Metro den 16 april 1999 skribent. Åsa Erlandson och Filmregissören ser girighet överallt, Metro den 16 april 1999 skribent: Åsa Erlandson, som jag har analyserat och systematiskt begrundat dessa för att använda till en gemensam nämnare. Jag har tagit del i fakta dels objektivt men också som för och mot argument, för att sedan bevisa men egen ståndpunkt.

Tullbergs åsikter angående frågan om var girighet kommer ifrån, menar hon att det är ett arv, enligt artikeln Girighet är en ständig källa till förakt. Tullberg påstår enligt tidskriften New Scientist, att människan är det enda djur som är girigt. Men hon hävdar också att vi väljer att utveckla vår girighet.

Ytterbergs åsikter i frågan om girighetens gift och dess verkan i artikeln Biskopen ser allvarligt på dödssynder, hävdar han att Svenska Kyrkan ser girighet som en dödssynd, men att man inte kan gå under endast av girighet. Ytterberg tillägger att han inte alls tror på att någon dödsynd kan skilja människan från Gud. De 7 dödssynderna nämns inte i Bibeln, utan kommer ifrån en gammal tradition av katolicismen. Ytterberg resonerar vidare att inte någon föds girig utan att man smittas genom avundsjuka, han påpekar också att man inte har rätt att hänga ut rika människor utan talar om vikten ”att hitta en rätt balans”, när det gäller rikedom vs girighet.

Hoberts åsikter i frågan om girigheten i artikeln Filmregissören ser girighet överallt menar han att allt håller på att falla samman t.ex. ideologier, vilket ger oss mindre tro och hopp på människor som har missbrukat sitt förtroende för oss.
Hobert säger på följande sätt att de 7 dödssynderna är ett slags bränsle för människor både på gott och ont. Hobert utrycker ”ta så mycket du kan medan du har möjlighet” och han yttrar sig om att girigheten är den mest växande av dödssynderna på 90-talet.

I dessa 3 artiklar anser alla tre att girighet finns och att den är ett problem, men i Hoberts och Tullbergs åsikter behöver girighet inte vara något ont bara ett sätt för att överleva.
Det ena utesluter inte det andra, det som är lite skrämmande är att Ytterberg resonemang är att en människa inte kan bara gå under av girighet, jag undrar om han har läst Hesikel där det talas om Satans fall från himlen där Satan var den mäktigaste ängeln och han ville bli som Gud. Det visar klart ett fall av girighet, men visst det heter ju ”högmod kommer alltid före fall”, men girighet är ju högmod i dess renaste form.
När det gäller Hoberts åsikter kan jag dementera klart att girighet inte är den mest framgångsrika av de 7 dödsynderna, enligt David Wilkersson en känd författare och pastor som talade för en tid sedan om Sveriges största dödssynd som är likgiltighet och det har varit så sedan 80-talet människor bryr sig inte om någon och den tragiska sanningen att apati istället för empati har ersatts kan ju dom flesta instämma i.
Att Tullberg anser att det är ett arv kan jag förstå men i reptilhjärnan finns det ingen indikation om girighet bara överlevnad för rasen.

Slutligen vill jag sammanfatta att denna komplexa fråga med att säga att girighet finns och den kan vara på både gott eller ont. Jag hävdar bestämt att inte bara arv kan göra en människa girig utan en kombination av arv och livserfarenhet.
Jag tror att för att bekämpa girighet måste vi först erkänna att girigheten finns och att den är ett faktum. Vi måste bekämpa den genom att...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Utredning

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-29]   Utredning
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6441 [2024-05-18]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×