Filmrecension: Alkemisten av Paulo Coelho

3 röster
13418 visningar
uppladdat: 2006-05-30
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Reflektioner kring "Alkemisten"

Den magiska historien om den andalusiske herdepojken Santiagos äventyr mot sitt livs skatt har fascinerat 25 miljoner människor. I varje fall har Paulo Coelhos bok utgivits i så många exemplar. Frågan är bara varför just denna bok har trollbundit så många? Novellens budskap är ganska lockande; att följa sitt hjärta, tolka livets alla tecken och i synnerhet att följa sina drömmar. Alkemisten handlar alltså om att våga – att våga prova något nytt. Detta är förmodligen den främsta anledningen till varför den utgivits i så stor upplaga.
Paulo skriver dessutom att då man verkligen vill att någonting ska inträffa kommer hela universum att jobba för att önskan ska gå i uppfyllelse. Är vi bara tillräckligt motiverade och bestämda kommer vi att nå vårt slutliga mål, om det nu är en skatt eller liknande (skatten är förmodligen bara en symbol för lycka och framförallt slutmålet). Denna tro genomsyrar hela boken.

Människor avgudar boken som om det vore en bibel för att de läser om det de vill höra, eller den får snarare människor att inse att det de trodde var omöjligt faktiskt är möjligt.

Ordet alkemi betyder ungefär strävan efter att omvandla metaller som t.ex. bly till guld, men enligt denna bok kan det likaså vara strävan efter en själslig förändring. Engelsmannen i boken ville framställa guld genom att läsa en drös med böcker och genom att experimentera, han ville alltså framställa guld rent fysiskt medan Santiago fann sitt guld då hans själ förädlades. Han fann sitt guld där hjärtat fanns genom att följa sin dröm. Boken visar att skatter inte alltid ser ut som vi tror och att de inte alltid finns där vi förväntat oss, de kanske rentav finns på tröskeln intill huset.

Coelho påstår att de som inte har mage att följa sitt ”rätta inre” eller ”levnadsödet” är dömda till ett liv i ensamhet och elände. Rädslan för att misslyckas är det största hindret för att verkligen uppnå målet, dvs. att finna sin skatt. Kristallhandlaren är ett bra exempel på detta. Denne man var rädd för att misslyckas och därför fortsatte han att drömma. Denne man kunde alltså komma fram till sitt mål men var feg och valde att inte göra något. Vad hände? Jo, livet fortsatte som vanligt, det var alltså alldeles ömkligt och trist. Det är således vi själva som skapar alla hinder, i varje fall om man ska tolka Coelhos budskap.

Alkemisten tilltalar många för att vi kan alla identifiera oss med Santiago. Vi har drömmar och vill för allt annat i världen uppnå dem, men ofta förekommer de vissa hinder och vi avstår. Vi kan bara titta på Idol, ett Tv-program som handlar om att bli en artist. Tiotusentals människor världen över ställer sig med skakande lemmar framför den hårdhjärtade juryn och sjunger för att visa vad de går för. De gör det för att uppfylla sin dröm, finna sin skatt eller sitt mål om att bli en artist.

Historien är kort och gott inspirerande, nostalgisk, lättläst, uppmuntrande och med lite krydda av vackra mening...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Filmrecension: Alkemisten av Paulo Coelho

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-05-31

    Notera att detta INTE är en fi

  • Inactive member 2008-03-15

    hon har väl råkat skriva det a

  • Inactive member 2018-03-15

    Fantastiskt

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-30]   Filmrecension: Alkemisten av Paulo Coelho
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6460 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×