Blattesvenskan en inblick i diskussionen samt egna åsikter

1 röster
6936 visningar
uppladdat: 2006-05-31
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Ett specialarbete i läs och skrivutveckling där vi fick läsa två artiklar för att sedan skriva sammanfattning + egna åsikter!

Blattesvenskan, en inblick i diskussionen samt egna åsikter

Debatten om blattesvenskan, eller snällt kallat miljonprogramssvenskan, handlar om att SLAO har valt att inkludera ordet ”guss” i ordboken. ”Guss” är förortsslang för tjej, och används främst av invandrare i vissa förorter.

Debatten har nu blossat upp om detta var bra gjort eller inte, är blattesvenskan en dialekt eller är det bara dum slang? Bör den vara med i SLAO? En av de största aktörerna för att blattesvenskan ska vara en del av det svenska språket är tidningen Gringo. Gringos motståndare är mest enskilda debattörer så som tex, Ebba Witt-Brattström.

Gringos viktigaste argument för att blattesvenskan bör accepteras är för att många talar den, och att det skulle hjälpa med integrationen. Om orden som invandrarsvenskar använder sig av finns med i tex SLAO så kan man lättare komma in i samhället och mindre segregation uppstår.

Motståndarargumenten låter tillexempel såhär DN 06-05-08 Ebba Witt-Brattström: ”Regeringen signalerar till våra nya svenskar att det räcker om de lär sig lite lagom blattesvenska så att de kan slå upp ett stånd och sälja bananer i Rosengård. Jag kritiserar alltså regeringen för att inta en rasistisk hållning när man inte satsar på förstärkt svenskundervisning (utan istället för ökad hemspråksundervisning), en åtgärd som kan tolkas som att man inte vill att de nya svenskarna ska kunna konkurrera med svensksvenska ungdomar på en hårdnande arbetsmarknad. Ett vi och dom tänkande alltså, ovärdigt en demokrati”

Kort så kan man säga att motståndarsida säger att om man tillåter blattesvenska så blir det bara ett slags halvsvenska, och halvsvenskan kommer inte accepteras på arbetsmarkanden och därför föds ytterligare utanförskap. Andra argument till varför blattesvenskan inte bör accepteras är för att den är mycket sexistisk och diskriminerande.

Själv tycker jag inte att blattesvenskan är språkglädje, snarare glädje för rasisterna. Rasisterna måste älska tidningen Gringo som försöker få invandrare att vara som de alltid har varit, var turkar och förvandlas inte till äckliga Svennson svennar. Detta kommer verkligen att ge rasisterna fördel då invandrare inte anpassar sig, om man inte anpassar sig eller tar seden dit man kommer så utvecklas utanförskap och mer segregation. Mer fördomar och mera våld, en dröm för Sveriges rasister!

Lyckas Gringo med sitt försök att införa blattesvenskan i alla våra hem så har även tillbakasträvare och anti-demokrater en vinst av det. Man vinner på att hedersmorden kommer till Sverige. Man vinner på att tortyr och anti-jämställdhet sakta söker sig tillbaka in i Sverige, genom invandrare som vägrar att anpassa sig. En tillbakasträvare kan tänka ”Oj, vad härligt om vi inför stening så som de har i Saudiarabien”. Detta vill inte jag, jag vill behålla Sverige så som det är idag och jag vill inte ha utländska lagar och kulturer. Jag anser att stening och jämställdhet är något som Sverige bör kämpa för och att man inte ska låta Gringo förstöra för alla som försöker leva ett gott svenskt liv.

Jag tycker att debatten är sjuk, att en tidning ska kunna föda ett sådant hat mot invandrare och andra folkgrupper. Att en tidning vill öka segregationen och förstöra för sina läsare? Jag tycker alla borde bannlysa tidningen Gringo eller i alla fall sluta att läsa den. Tidningen förstör för folket som man vill representera.

Jag har läst Gringos senaste artiklar (www.gringo.se) där man bland annat uppmanar till skadegörelse. Man hävdar dessutom att vår stadsminister är den ”fetaste svennen i landet” samt att han har misshandlat deras reporter. Dessutom har man en omröstning om vad man ska döpa om ”mulatt” till, bland de tre alternativen finns ”Kaffe latte” och ”Choko-Choko”.

Hur kan en tidning som sprider sådana lögner få finnas i Sverige, hur kan en tidning anklaga vår stadsminister för att vara den mest överviktiga personen i landet samt att han misshandlade deras reporter? Jag förstår inte, varför dessa lögner, varför denna tidning?

Dessutom undrar jag hur invandrare som läser tidningen tänker, vill de att de bli kallade ”Choko-Choko” eller varför tillåter de tidningen a...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Blattesvenskan en inblick i diskussionen samt egna åsikter

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-07-29

    blir inte riktigt klok på ditt

  • Inactive member 2006-08-01

    jag är kritisk mot invandrarsv

  • Inactive member 2006-11-03

    Invandrarsvenskan har inte med

  • Inactive member 2007-09-28

    bra arbete, jag ska inte göra

  • Inactive member 2007-09-28

    arbetet* och sista meningen va

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-05-31]   Blattesvenskan en inblick i diskussionen samt egna åsikter
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6483 [2024-05-05]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×