Filmrecension: 10 orsaker att hata dig av -

1 röster
10600 visningar
uppladdat: 2006-06-04
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Genre: Romantisk komedi

Huvudroller: Kat Stratford (Julia Stiles), Bianca Stratford (Larisa Oleynik), Patrick Verona (Heath Ledger), Cameron James (Joseph Gordon-Levitt)

Fabel: Redan första dagen i skolan faller den nya killen för skolan mest svåråtkomliga tjej. Hon får nämligen inte gå ut med killar så länge som hennes griniga och hopplösa syster inte gör det. Den nya killen gör allt som står i hans makt för att kunna lösa problemet. Han ska såklart hitta den perfekta killen för hennes syster. Men det hela blir mycket svårare än han kunnat ana.

Intrig: Filmen handlar om systrarna Kat och Bianca Stratford som har väldigt olika roller i skolan. Bianca är skolans populäraste tjej medan Kat hatar nästan allt och alla och gör precis som hon själv vill. Deras mamma lämnade familjen sedan några år tillbaka och de bor nu hemma tillsammans med deras pappa som är en väldigt överbeskyddande person. Bianca får inte alls gå ut med killar om inte hennes syster gör det. Detta är en regel som deras pappa kommit på enbart för att han vet att Kat inte alls är intresserad av att gå ut.

Detta ställer till det för den nya killen Cameron som faller pladask för Bianca under första dagen i skolan. Trots att Camerons vän Michael avråder honom från att ens försöka, så tar han ett steg närmre Bianca och börjar i hennes franskagrupp utan några som helst tidigare erfarenheter. Det tar därför inte lång tid för Cameron att lära känna Bianca och snart inser han att hon är precis vad han vill ha.

Nu återstår bara problemet med hennes syster. Michael och Cameron kommer överens om att de måste hitta en matchande kille som Kat kan finna intressant och tillslut hittar de den rätte. En utav skolans skummaste personer, Patrick Verona blir deras offer, deras räddning! Men de kan ju inte bara övertala honom att gå ut med en främmande person. Deras tankar svävar omkring pengar och snart har de kommit på en lysande plan. En av skolans mest korkade och bortskämda killar, Joey, vill också åt Bianca och därför utnyttjar Cameron det på bästa möjliga sätt. Vad han inte vet är att Joey vill åt henne pga. helt andra skäl än kärlek. Efter att ha förklarat deras plan, med en del undantag förstås, så nappar han och de har en överenskommelse. Joey ska alltså betala Verona för att gå ut med Kat så att han själv ska kunna gå ut med Bianca. Vad han dock inte vet är att Cameron ska hinna till Bianca först.

Verona ser lätt på saken och tror att det ska bli en enkel match. Vad han senare upptäcker är att det inte alls kommer bli så lätt som han trott. Kat är en svårflörtad typ men Verona ger inte upp i första taget. Efter ett tag mjuknar Kat och börjar sakta men säkert att bli förälskad i honom. Detta gör Verona osäker och han vet inte riktigt hur han ska hantera det. Allt blir fel men tillslut lyckas han rädda deras relation. Efter den lilla incidenten tycker Verona att det är nog och vill avsluta avtalet. Dessvärre så får han inte det. Inte innan skolbalen är över! Han tar motvilligt emot pengarna men allt är inte som vanligt längre. Nu håller Verona på att bli förälskad i Kat. Angående balen så gäller det bara att få med Kat och efter lite övertalning går hon med på det. Cameron blir överlycklig och bjuder genast med Bianca. Skolbalen börjar bra, men när Joey ska hämta upp Bianca och hon inte är där förstår han vad som pågår. Han åker till balen och avslöjar allt om avtalet vilket Kat får höra. Det blir ett fasligt liv och det slutar med att Kat ilsket springer därifrån.

Stämningen blir iskall de kommande dagarna och Kat och Verona pratar inte alls med varandra. Under en poesilektion som de har tillsammans så läser Kat upp dikten som hon skrivit. Den är ägnad till Verona och i slutet springer hon därifrån gråtandes. När skoldagen är över vill hon bara åka hem. Men när hon kommer fram till bilen ser hon att hennes drömgitarr ligger i framsätet. Hon blir såklart alldeles till sig och vet inte vad hon ska tänka. Plötsligt så dyker Verona upp bakom henne och säger; ”Jag hade lite pengar över. Det var någon idiot som betalade mig för att gå ut med en underbar tjej.”

Karaktärer:
Katharina Stratford – Kat, eller Katharina som hon heter, är en mycket arg människa från början som man nästan kan kalla för bitch. Under filmens gång så får man veta att hon var precis lika populär som hennes syster Bianca innan hon blev en arg person. Det berodde kort och gott på att hon gjorde saker för att alla andra gjorde det. Sen bestämde hon sig för att aldrig mera göra något bara för att någon annan gör det. Hennes roll är att vara den där hållhaken och det där lilla redskapet som man måsta använda för att uppnå andra mål i filmen. Trots det är hon och Verona de största karaktärerna.
Hon är en dynamisk karaktär. Från iskall till en mer normal person.

Bianca Stratford – Bianca är Katharinas syster och skolans populäraste tjej. Hon är en rätt korkad person till en början och vill bara kunna göra som hon vill. Hon är lite bimboaktig, en typisk lillasyster också. Hon är egentligen kärnkaraktären som allt kretsar kring. Hon är den som killarna slåss om och som startar upp hela handlingen.
Hon är väl en dynamisk karaktär. Hon förändras inte jättemycket som person, men hon blir smartare och tänker annorlunda när det gäller nära och kära.

Patric Verona – Patrick är egentligen ingen märkvädrig person på skolan. Han är bara en skum typ med en del rykten. Han är en rätt lugn person som inte alls känner någon av huvudkaraktärerna i början. Han är precis som Kat ett litet redskap som behövs för att uppnå andra mål i filmen. Han är en dynamisk karaktär. Från en lugn värsting till en trevlig kille som man vågar prata med.

Cameron James – Cameron är en blyg och osäker karaktär ända tills på slutet då han äntligen tar tag i det. Han försöker göra till sig ibland bara för att passa in. Men han märker att han inte behöver det senare. Han är en dynamisk karaktär. Från en blyg och osäker kille till en mer självsäker och pratglad.
Miljö: Filmen är inspirerad av Shakespeares ”Så tuktas en argbigga”.
Filmen utspelar sig kring 1999 i USA till största delen på en skola. Den är väldigt realistisk om man tänker på hur ungdomar i USA lever normalt sett. Och miljön på skolan och i filmen för övrigt verkar relativt normal. Det är inte allt för överdrivet. Fast ett lyckligt slut är ingen överraskning när det gäller filmer. Så bortser man från det så är det inte mycket som är överdrivet.

Stil: Det som gör mig intresserad av filmen är att de har fångat sån fin miljö. Det är t.ex. alltid fint väder i filmen vilket gör att det blir en glad stämning hela tiden. Även om det händer något sorgset så är det ändå fint väder. Det är också fin kvallite på filmen om man nu tänker på att den är gjord 1999.

Den här filmen är inte som alla andra filmer heller. Oftast blandar man olika kulturer med i ungdomsfilmer vilket den här filmen inte gör, inte på samma sätt som de nyare filmerna! (t.ex. hip-hopare som går i gäng eller mörkhyade som är emot vita osv.)
Två saker gällande kameravinkeln som man kommer ihåg är fågelperspektivet när man ”flyger” fram över staden i början av filmen och hamnat i Kats bil och när man ”flyger” över skolan i slutet när dom spelar uppe på taket. Då känner man sig ganska mäktig och kontrollerande på något sätt. En till grej som man kan komma ihåg efteråt är grodperspektivet då de filmar pappan underifrån när han ska sätta reglerna. Det får honom att se starkare ut, fast han i själva verket är en mycket liten man.

En typisk grej med Bianca är att hela hon alltid lyser, vilket ger ett intryck av att hon är en god och snäll själ. Och något jag verkligen lagt märket till är hur Verona förändras. I början när han är en skum värsting så ser han mycket mörkare ut än vad han gör i slutet av filmen då han är den där snälla pratglada typen.

Intertextualitet: En sak som man kan upptäcka väldigt snabbt är att Kat blir väldigt upprörd när det handlar om hennes mamma. Hon säger aldrig något om att hon saknar henne eller så i filmen, utan hon reagerar bara konstigt när hon kommer på tal. Hon blir arg eller är redan arg varje gång hon nämns.

Eftersom att den här filmen är inspirerad av Shakespeares ”Så tuktas en argbigga” så borde ju de ju ha en koppling till varandra. Den här filmen skapar sina egna citat men har också tagit av Shakespeares citat. Jag vet bara inte vilka. Annars är filmen väldigt egen och jag kan inte säga att den skulle anspela på någon annan film. Givetvis liknar den väl några filmer till viss del. Den kanske har samma tema som någon annan ungdomsfilm eller så.

Tema: Kärleken övervinner allt.
Man kan inte köpa lycka för pengar.
Det goda mot det onda.

Filmen har som sagt flera teman. Huvudtemat är ”Kärleken övervinner allt”. Detta märker man tydligt under de sista scenerna som jag tidigare nämnde. När Kat läser upp dikten som hon skrivit så förstår man att hon fortfarande älskar Verona, trots ”dealen” som han och Joey hade. Sen när hon står där ute vid bilen och han dyker upp så förstår man direkt att de kommer få varandra. Det finns fler scener i filmen som har liknande syfte och alla hänvisar till att man ska följa sitt hjärta.

Ett annat tema är ”Man kan inte köpa kärlek för pengar” vilket säger...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Filmrecension: 10 orsaker att hata dig av -

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-06-04]   Filmrecension: 10 orsaker att hata dig av -
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6531 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×