Världen under 1400-1700- talet

6 röster
17833 visningar
uppladdat: 2006-06-05
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
1500-1700-talet

På slutet av 1400-talet begav sig en man vid namn Christofer Columbus och hans män ut på en resa mot sitt mål Indien. De seglade ut över atlanten från sitt hemland Spanien för att ta sig runt havet och slutligen nå Indien.
När Christofer och hans mannar äntligen kom fram så visade det sig att de hade hamnat i Amerika i stället. De plundrade och tog mark av de stackars indianer som levde i olika områden. Men de kolonier som blev till nu hade inte så stor betydelse ännu för Europa.
Fler båtar från andra länder började sedan intressera sig och upptäcka nya delar av den stora kontinenten Amerika. Varför så många gav sig ut på så farofyllda resor var nog därför att få sina teorier bekräftade eller så var det rent utav nyfikenhet.
Av Christofers misstag och upptäckten av den nya kontinenten bidrog till att man fick en helt ny världsbild.
Nya möjligheter och handelsvägar kom. Nu var det inte längre de länderna runt Medelhavet som var centrum utan istället var det länderna längs Atlanten var intressanta. De som hade makten till sjöss var framförallt Storbritannien och Frankrike.
Varor som guld och silver var viktiga varor från Amerika. Men även tobak, majs och potatis exporterades till Europa. De som ville ha en vara måste ligga ute med pengarna ett bra tag, därför måste man ha bra tillgång till pengar för att klara sig.
Behovet av att kunna förstå världen ökade när nya handelsvägar framförallt till havs började komma. Naturforskare började fundera runt en ny världsbild. De kom fram till att den gamla teorin om att jorden var centrum och att allt kretsade runt oss inte riktigt stämde utan kom på att den heliocentriska världsbilden med solen som centrum. Det ansåg naturforskarna att det måste vara den sanna.

Reformationen grundades 1517 av en man som hette Martin Luther. Denna man hade en annorlunda syn på tron än den katolska kyrkan. Luther ansåg att bibeln var den enda vägen till sanning och han vände sig därför mot den katolska kyrkan som ägnade sig mer åt tradition och försäljning av avlatsbrev. Av Luthers åsikter och hans syn på tron så bildades sedan en stadskyrka.
Under reformationen fick vi en ny kung i Sverige vid namn Gustav Vasa.
Gustav Vasa kom till Sverige 1520 och valdes sedan till hövding i Dalarna. Några år senare vid 27 års ålder valdes han till Sveriges konung. Alla pengar som tex. Skatter betalades direkt till kungen.
Som de flesta andra kungar ville Vasa ha makten och stärkte den genom att bygga ett flertal slott runt om i Sverige. Även skatterna höjdes och både bönderna och kyrkorna fick det ännu sämre. Kungen hade nu både makten över kyrkorna, landet och folket. Bönderna blev mer och mer missnöjda över Gustav Vasas upptåg. Kyrkklockor och andra saker av värde skulle beslagtas och smältas ner ansåg Vasa. Det ledde till att bönderna tillslut fick nog. Bönderna gick i uppror mot kungen men deras trupper krossades tillslut och ett flertal avrättades eller avvisades från landet.
När Gustav Vasa slutligen dog vid 64 års ålder hade de ett enormt begravningståg och hans son Erik XIV fick makten.

Under reformationen fick staten en enorm makt. Skatterna höjdes, kontrollen över kyrkan skärptes och man fick en effektivare byråkrati.
Prästerna var statens så kallade ”informatörer”. Allt man ville ha sagt till folket gick genom prästerna. De placerades även ut av i landet för att få ännu mer kontroll och makt.
Under den här tiden så kom även centraliseringen. Det betyder att makten ska samlas i huvudstäderna.
1661 dog den franske Ludvig XIV far. Ludvig var då endast 5 år så han tog makten över Frankrike först vid 23 års ålder. Ludvig avskaffade den Franska riksdagen och lät borgare köpa adelstjänster och chefstjänster. Hans makt fick han genom att stärka sin armé han avskaffade även religionsfriheten. Ludvigs tjänstemän passade upp honom och han blev serverad allt han ville ha. Han lät bygga et förtjusande slott i Versallies som blev centrum över hans maktställning. Adeln fick sköta de politiska uppgifterna i slottet. Adeln placerades även där för att Ludvig ville ha kontroll över dem.
Versallies är ett utsmyckat och ett väldigt påkostat slott som är känt över hela världen än idag.
Ludvig ville öka sin makt och rikedom ytterligare. Han ville att pengarna skulle strömma in.
Tanken var att de skulle exportera mer än vad de importerade. Detta tänkande kallas för merkantilismen. Om alla skulle tänka så, så skulle hela handeln stanna.
Ludvig försökte sedan vidga sitt rike i tre riktningar mot Spanien, Nederländerna och Tyskland.
Han lyckades, men i följd av detta bröt ett krig ut mot Frankrike. Fred slöts efter 13 år men i följd av detta så försvagades Frankrikes makt i Europa men även till sjöss.

Under 1700-talet fick områdena runt Europa en allt större betydelse. De ledande handelsländerna var nu Storbritannien och Frankrike. Fler handelsstationer lades nu ut i Amerika, Afrika och Asien.
Amerika var den kontinent som betydde mest för Europas handel. Afrikanska slavar tvingades att arbeta på stora plantager med socker, tobak, kaffe och kakao.
Miljontals svarta slavar fördes från deras hem till Amerika. Det var fruktansvärt för Afrika. Flera regioner dog nästan ut eller blev mer eller mindre glesbefolkade.
När folk från olika länder och kulturer blandas så är det lätt att det blir mycket smittor och sjukdomar. Det var precis vad det började göra under den här tiden. Nya sjukdomar som syfilis, gula febern, mässling och malaria var smittor som härjade och flera urgamla indianstammar dog ut på grund av detta.
Även Asien hade ett och annat att erbjuda till Européerna. På den Indiska halvön fanns dyrbarheter som kryddor, siden, bomullstyger, indigo, som Européerna köpte för både guld och silver. I Kina fanns det också något som handelsmännen ville ha. Mot silver så fick de köpa både porslin och te. Man hittade även en intressant vara, opium som kom till Europa först på slutet av 1700-talet.
För att båtarna inte skulle gå tomma på varor så kom den så kallade triangelhandeln. Triangeln hade sina hörn i Västeuropa, Afrika och Västindien.
Kampen om makten och pengar bidrog till att krig slutligen bröts ut mellan de olika kolonierna.
Kriget var mellan britterna och fransmännen slutade med att britterna tog hem segern. Fransmännens handelstationer på den indiska halvön beslagtogs och de fick nu nöja sig med några ynka kolonier i Västindien.

Under upplysningstiden började allt fler fundera över nyttan ”utilismen” och man var övertygad om att folk som hade kunskap och förnuft skulle styra samhället. Man fick nu information i olika tidskrifter om vad som var nyttigt. Olikheten mellan människor skulle minska genom att sprida kunskap ansåg upplysningstänkarna.

Att läsa från 1500 — till 1700-talet fick mig att börja förstå världen och dess framväxt bättre.
Tidigare hade jag inte riktigt haft klart för mig var allting hade sin början och hur det låg till.
Många saker som har hänt under dom hä...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Världen under 1400-1700- talet

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

  • Inactive member 2006-12-19

    riktigt bra sammanfattning av

Källhänvisning

Inactive member [2006-06-05]   Världen under 1400-1700- talet
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6541 [2024-05-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×