Buddhismen

8 röster
15016 visningar
uppladdat: 2007-02-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Så här uppkom religionen.
”Rötter”

Buddhismen och hinduismen är väldigt lika och det är just för att buddhismen har uppstått ur hinduismen, men dom skiljer sig ändå åt i vissa grejer. Buddhismens tankar hänger mycket på Buddhas liv.

Den man som man kallar Buddha hette egentligen Siddharta Gavatama. Siddharta föddes som prins, troligen i nordöstra Indien omkring år 560 före västerländsk tidräkning. När prinsen hade fötts spåddes han av landets visaste män och dom sa att han antingen skulle bli en stor kung eller en upplyst (en Buddha). Det finns olika historier kring Buddhas födelse och liv, det är förstås svårt att veta vilken som är närmast sanningen.

Hans far ville att han skulle bli kung som han själv och därför så skyddade han honom från att se allt elände som fanns i världen. När prinsen växte upp så bestämde han sig i alla fall att han skulle resa ut i världen. Ute i världen såg han lidande, död och många sjuka människor. Då förstod han att alla människor inte hade det lika bra som han, att många faktiskt dog varje dag för att dom inte har någon mat eller medicin. Många barn fick arbeta och inte gå i skolan. Därför bestämde han sig för att han skulle bli munk och söka sanning och frid. Fast prinsen hade en vacker prinsessa och en son så bestämde han sig ändå för att bli munk. Den natten han skulle smyga i väg kysste han sin fru och barnet farväl. Prinsen studerade hinduiska läran och kämpade mot de mänskliga drifterna. Efter ett tag insåg han att detta inte fungerade och då började han att meditera och det gjorde han i 7 år, sittande under ett fikonträd. Då förstod han meningen med liv och död och blev upplyst. Nu var Buddha 35 år och började att undervisa i sin lära och det viktigaste i hans undervisning var de ”fyra sanningarna”, han fick många lärjungar och då spreds hans lära ut över världen.

Buddhismen är ganska utspridd runt om i världen. Den finns framförallt i Kina, Korea, Japan, Tibet, Nepal och på Sri Lanka samt i länderna i Sydostasien. De buddhister som bor i Sverige är flest kineser som har flyttat från Vietnamn.

Vilka är de viktigaste levnadsreglerna?

De viktigaste reglerna som alla ska följa är:

 Att inte döda
 Att inte stjäla
 Att inte leva sexuellt lösaktigt ( menas att endast gifta par får ha sex)
 Att inte ljuga
 Att inte använda berusningsmedel som alkohol och droger.


Dessa regler får barnen höra varje morgon av sina föräldrar och dagligen i skolan. Om man håller dom här fem reglerna och gör goda gärningar så bättrar man på sin karma och därigenom skaffar man sig en god återfödelse.

Man ska även hålla dessa bud:

Den åttafaldiga vägen.

För att bli befriad ska man följa den åttafaldiga vägen sa Buddha. Och hjulet som buddhisten har som symbol har åtta ekrar som motsvarar de åtta punkterna.

1. Rätt kunskap är att förstå de fyra ädla sanningarna.

2. Rätt sinnelag betyder att vara fri från begär och onda tankar.

3.Rätt tal innebär att man undviker lögn, hårda ord och tomt prat.

4.Rätt handlande är främst att inte döda, inte stjäla och inte leva okyskt.

5. Rätt liv lever den som förtjänar sitt uppehälle utan att skada andra liv, som t.ex. fiskaren och jägaren gör.

6. Rätt strävan är att bekämpa det onda och sträva efter att ständigt göra det rätta.

7. Rätt vaksamhet är att ge akt på kroppen, sinnena, känslorna och tankarna.

8. Rätt meditation innebär en komplicerad metod att försänka sig själv i allt djupare koncentration i strävan mot fullständig ro och upphöjd klarsyn. Det är genom meditation människan kan nå den slutliga upplysningen.
Den här punkten är väldigt svår för vanliga Buddhister att klara av, för man måste dra sig undan från arbete och familjen och därför är det oftast bara munkarna som kan klara av det.

Dom här åtta punkterna sa Buddha var vägen till befrielse från lidande.

Munkar och nunnor har även fem andra regler än dom fem som alla ska följa, dessa är:

Jag avstår från…
 Att inte äta föda efter lunchtid.
 Världsliga nöjen.
 Att smycka ut mig.
 Att sova bekvämt.
 Att använda pengar, guld och silver.

Vad är det religiösa målet?

Det religiösa målet i buddhismen är att nå nirvana och när man når det föds man inte på nytt mer, samma mål är det i hinduismen. Att finna och nå nirvana kan man bara göra själv inte med hjälp av några gudomliga krafter. När man når nirvana är man helt fri och slipper allt lidande som är på jorden. Buddha uppnådde inte nirvana förrän han dog.

Gudar och förebilder.

I Buddhismen tror man inte på en allsmäktig gud. I ”sutrorna” kan man läsa om solens och månens gud men de har mer en beskyddande funktion. Buddha trodde att gudar bara var ett påhitt men han trodde på andar och små gudomliga väsen. Han trodde inte på att gudar har så stor kraft att de ska kunna hjälpa människan. Därför tyckte Buddha att man inte behövde be till dom för man skulle ju ändå inte få någon hjälp. Istället skulle man meditera för att hitta ro i sig själv och försöka att lösa sina egna problem.

Religiösa platser och tempel
Symboler

Buddhistens symbol är hjulet. För buddhister tror att livet går runt, att man föds om på nytt och därför har dom ett hjul som går runt .

Viktiga helgdagar
Traditioner- giftemål etc.

Högtiderna i Buddhismen har mycket att göra med Buddhas liv. De andra högtiderna som inte har med hans liv att göra firas vid olika årstidsväxlingar. Buddhisterna har en kalender med 12 månader och varje månad 29 eller 30 dagar och ibland blir dom tvungna att sätta in en skottmånad så att högtiderna hamnar rätt.

Nyår.
Nyåret för Buddhister är olika för att nyåret infaller inte samtidigt överallt i världen. Vissa går i tempel och ber om att det som var ont och felaktigt inte följer med till det nya året, andra firar med att ha fester och ceremonier.

Vesak- Buddhas dag.
Den här dagen är allra viktigaste högtiden för buddhisterna. För det är Buddhas födelsedag och då firar man Buddhas liv och hans död. Den brukar infalla någon gång i april eller maj och det infaller vid fullmåne. På Buddhas dag brukar man hälsa på sjuka och ge dom fattiga mat och så vattnar man alla fikonträd som finns i närheten. På natten går man runt med facklor och rökelser. Det sägs att det finns flera helgonlämningar efter Buddha (t.ex. tänder, hår mm)

Dom vanliga högtiderna som bröllop, födsel och begravning är lite annorlunda än här i Sverige.

Födsel.
När ett barn föds så tar man det till ett tempel för att välsignas. Sen tänder man ett vigt vaxljus och låter vaxet rinna ner i en skål med vatten, för det symboliserar de fyra elementen jord, vatten, luft och eld.

Bröllop.
När några gifter sig så lindar man en bomullstråd runt en Buddhastaty och sedan runt alla som är där förutom brudparet. Sen läser munkarna välsignelsen och så klipper dom av bomullstråden och binder en bit på brudparets handled och det ska dom bära tills det ramlar av, av sig själv.

Begravning.
Munkarna kommer hem till den som har dött och sjunger de heliga skrifterna och sen så bränns den döde och kremeras medan munkarna sjunger. Det är viktigt att alla närvarande tänker på den döde.


Mina frågor och funderingar var:

Jag funderar hur man kan komma på en sådan här religion, hur det kommer från första början? Om det bara är påhittat eller om det faktiskt är sant. För det är ju så att det på många ställen är berättat på olika sätt och olika hur det har hänt och uppkommit. Buddha kanske bara är påhittad och alla andra gudar som vi tror på i världen. Om nu gud skulle finnas kan man ju undra varför han låter så många dö i svält och krig varje dag. Alla översvämningar och vulkanutbrott borde han ju kunna stoppa och låta alla vara lyckliga och ha det bra. Jag förstår inte alla som ...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Buddhismen

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2007-02-18]   Buddhismen
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6545 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×