Evert Taube

7121 visningar
uppladdat: 2006-06-09
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Axel Evert Taube; poet, kompositör, författare,trubadur och konstnär.

Barndom :

Evert Taube föddes den 12 mars 1890. Många tror att han föddes i Vinga, men det är inte sant. Han föddes i Göteborg i Keillerska huset vid Otterhällan. Han växte däremot upp i Vinga med sin tretton syskon, eftersom att hans far, Carl Gunnar Taube blev fyrmästare vid Vinga 1890-1905. När Evert blev 14 år gammal flyttade han till sina släktingar i Malmö för att få en bättre skolgång. Han sjöng visor för sina kamrater, han tecknade av Öresunds stränder och det skånska landskapet. Evert hade bra betyg i språk, geografi och litteratur, men han fick underkänt i matematik, hans far blev rasande och lät honom gå som lärling hos teatermålaren Andrésen vid Stora Teatern i Göteborg år 1905.

Ungdomstid :

1907 ville Evert försörja sig som konstnär och lånade pengar av en vän till familjen, och rymde till Stockholm. Första natten sov han på en bänk och senare sov han ibland under ekarna på Djurgården. Han publicerade teckningar i flera dagstidningar och blev god vän med målaren Olof Thunman, som senare undervisade Evert i arkitektur, konst och poesi. Evert sökte så småningom till Konstakademien och de lovade honom en plats inom ett år. Hans far tyckte inte om Konstakademien och ville att han istället skulle mönstra eller gå till sjöss. Evert gick till sjöss. Båten han mönstrade som jungman, gick till Sydafrika, Australien och Ceylon. På våren 1909 mönstrade han av i Hamburg. Samma år återvände Evert hem till Sverige och Stockholm för att leta upp sina gamla kontakter med konstnärskretsar, senare började han teckna och måla igen.

Hjälper Argentina :

I största delen av sin tid hjälpte Evert Taube Argentina med byggandet av kanaler och bevattningssystem. I Argentina lärde han sig också nya språk bland annat, spanska, italienska och franska. Han lärde sig också att spela gitarr. Han blev även argentinsk medborgare.

Sverige igen :

När första världskriget brutit ut, reste han återigen till Sverige för att göra värnplikt 1915. Han blev tilldelad plats vid rytteriet i Skövde.

Författare :

Efter värnplikten reste han till Stockholm. Han publicerade nu sin första berättelse i Albert Engströms tidskrift Strix. Evert var en mycket spännande och intressant man genom sin erfarenheter från Argentina och som sjöman. Evert blev en mycket god vän med Albert Engström och som blev hans mentor under några år. Evert Taube förlovade sig med Engströms dotter Malin. Albert Engström hjälpte Taube med att sälja hans verk under en tid.
Prosa
Prosa är som en text som igentligen inte har några regler. Ett exempel på prosa kan vara; romaner och noveller.

Viktiga år för Evert :

Redan i juli 1917 skrev Evert sin första publicerade visa, Resan till Spanien eller en sjömatros i blåa kläder. Hasse Z, betalde honom bra och tryckte den i sin tidskrift Söndags-Nisse. Folk började nu uppmärksamma Evert allt mer och mer. 1918 utkom debutboken Inte precis om kvinnorna. Novellerna och prosaskisserna i denna bok berättade bland annat om Taubes sjömansliv, från Argentina, Sydafrika och Bohuslän. Boken fick bra kritik men den gav inte mycket pengar. 1919 publicerades hans andra bok, Mina damer och herrar, som handlade om artistlivet i Köpenhamn. Inte heller denna bok blev någon succé. Målaren Kurt Jungstedt i Danmark och Evert framförde tillsammans visboken Sju sjömansvisor och Byssan Lull. Boken kom ut 1919 och blev en stor framgång i Skandinavien.

Kvinnan :

1920 träffar Evert Astri och de blev kära. Evert skrev en bok På böljan blå, i städer och på land. Där Astri förekommer som fröken Blåklint. 1925 gifte sig Astri och Evert.

Ut igen :

1922 seglade Taube ut till havs igen på kosterbåten Ellinor. Från Stockholms Ström till Kosterfjord skrev han och berättade på prosa. Boken hette så småningom På kryss med Ellinor, som utkom 1923.

Sista åren :

På 1950-talet framstod Taube som trubardurdiktare och skrev flera böcker och artikelserier i tidningen Vi. Evert blev med tiden folkkär och fick flera utmärkelser; Samfundet De Nios pris, Bellmanspriset och Frödingstipendiet. Evert Taube blev 86 år gammal. Han dog i januari 1976 och ligger begravd i stockholm. Under sin livstid gav Evert Taube ut drygt 20 prosaverk och drygt 30 samling...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Evert Taube

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-06-09]   Evert Taube
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6567 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×