Fågelspindeln

1 röster
11518 visningar
uppladdat: 2001-05-17
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning:
Det har varit mycket svårt att hitta rätt fakta, som passat till uppgiften. De flesta fakta, både i böcker och på Internet, handlar om hobbyverksamheten som tyvärr kringsusar detta eftertraktade husdjur. Hoppas att de flesta frågorna ändå blivit besvarade, det viktiga är väl att jag förstått dess innebörd.

Miljö:
Fågelspindeln lever i varma länder, nästan enbart i länder söder om ekvatorn, som kartan nedan visar. En del arter lever i träd, men flertalet lever på marken. Deras hålor, som de gräver med käkarna, återfinns runt kaktusar, under stenar i bergig terräng eller liknande. Fågelspindeln tycker om att leva i relativt torra områden med sparsam vegetation.

Födosök:
Fågelspindeln jagar oftast på natten, antagligen för att undvika att bli uppäten av andra djur, samt att lätt överraska och bemästra sina offer. Dess bytesdjur är vanligen andra spindeldjur, insekter (syrsor, skalbaggar) och groddjur. Ibland slinker det även ner små kräldjur, smågnagare och småfåglar. Spindeln fångar bytet med käkarna, vilka också används för att hålla offret på plats medan huggtänderna förs in. Ut ur fågelspindelns huggtänderna kommer sedan ett potent gift, som paralyserar dess offer. Sedan tar munnen över arbetet, den suger ut insidan av bytet. Fågelspindeln är extremt farlig på grund av dess gift, varav vi människor, även om det inte är livsfarligt, bör visa respekt för djuret.

Fortplantning:
Fågelspindlar blir könsmogna efter 2-10 år, beroende på arten.

Kamouflage:
Dess kamouflage består mestadels av sin färg, brunsvart. Dess extrema hårighet "suddar" dessutom ut de avslöjande konturerna. Vissa fågelspindlar har en viss röd ton. Den mörka färgen beror på att de endast behöver visa sig på natten, då de är ute och söker föda. På dagen bor de i sina grottor.

Kropp och sinnen:
Fågelspindeln är relativt stor, mellan en och tio centimeter, med en benspann på upp till 25 cm. Dess chelicerer (Det främsta paret extremiteter. Tvåledade, den yttre leden är formad som en klo, i vilken kanalen från en giftkörtel mynnar.) är mer eller mindre framåtriktade, och rörs parallellt med varandra. Fågelspindeln är påfallande håriga, till fördel för kamouflage, och det växlande klimatet mellan dag och natt (nära ekvatorn blir det extremt kyligt på natten, men lika varmt på dagen!). Många amerikanska arter har på bakkroppens rygg speciella små hår, vilka har en avskräckande verkan på angripare. Vissa arter kan skava av dessa hår med bakbenen. Håren har taggiga utskott och kan när de träffar slemhinnor i nos eller ögon hos t.ex. smågnagare orsaka irritationer och t.o.m. inflammationer. Fågelspindeln har hela åtta ögon, men till nästan ingen nytta alls, då deras syn ändå inte är tillräckligt bra varför fågelspindlarna beror mer på känsel än på syn. Spindeln har fyra benpar/åtta ben, med varsin infällbar klo i änden, som på en katt. Klorna ger både bättre grepp, speciellt för de få fågelspindlar som bor i träd. Fågelspindeln kan spinna en silkestråd, till vad vet jag inte, men troligen bara för att hänga i, kanske för att klättra ned från träd med.

Fågelspindelns luktsinne vet jag ej något om, ej heller deras hörsel.

Beteende – etologi:
Fågelspindeln försöker inte likna något annat farligt djur (sk. mimicry), då det dels skulle vara mycket svårt med dennes kropsform, och då fågelspindeln själv är mycket avskräckande, med dess gift. Inte heller har fågelspindeln antagit någon särskilt avskräckande färg, det lönar sig mer för den att kamouflera sig, då den lever på marken.

Social struktur:
Jag tror att hanarna, som i alla andra spindlars fall, har makten över hanarna, och kanske som i många andra spindlars fall, kan äta upp hanen efter parningen.

Livscykel:
Hanar lägre livslängd än honor (som kan bli upp till 20 år).

Systematisk ställning:
Tillhör gruppen djurätare, insäkter/spindeldjur, och dess familj, bestående av ca 800 arter, heter på latin Therapho ´sidae.

Plats i ekosystemet:
Fågelspindeln lever troligen mycket ostört, den borde inte vara ett eftertraktat byte med tanke på dess gift – både i hår och huggtänder.

Funderingar kring ANPASSNING:
Fågelspindeln har verkligen inte lämnat något åt slumpen. Den är rustad för allt, förutom människan. Till skillnad från nästan alla andra insäkter och spindeldjur blir fågelspindeln mycket sällan mat för andra djur i ekosystemet den lever i. Detta beror troligen på att den för det första inte rör sig ute på dagen särskilt ofta, och gör det då med ett ytterst väl utvecklat kamouflage. För det andra är den giftig, och tvekar troligen inte på att använda dess gift mot en angripare.

Källor:
Biologi (högstadium)
Biologi A (gymn)
Insekter som hobby

Internet: här är alla, tror jag (i bokstavsordning):
http://diogenes.sedl.org/scimath...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Fågelspindeln

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2001-05-17]   Fågelspindeln
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=657 [2024-05-01]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×