HIV/AIDS

9012 visningar
uppladdat: 2006-06-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Inledning
Jag har valt att arbeta med HIV/AIDS eftersom jag att jag är väldigt intresserad av sjukdomar och annat sådant. Att arbeta med HIV/AIDS passade ju därför bra till Kärlekstemat eftersom sjukdomen är sexuellt överförbar.
Jag skulle vilja veta bl.a. hur vanlig sjukdomen är och var den är vanligast. Jag ska även ta reda på när HIV/AIDS uppmärksammades. Den stora frågan är ju vad man gör åt det? Vilka behandlingar finns det? Och får alla tillgång till dessa?

HIV/AIDS
HIV är ett virus som skadar immunförsvaret dvs. förstör de vita blodkropparna i blodet. Detta gör då att man lättareblir smittad av bakterier och får infektioner och annat lättare än normalt. Det som är det stora problemet med HIV-infektionen är att den inte läker av sig själv eller med någon medicin, utan har man en gång blivit smittad så lever man med viruset livet ut.
Men HIV är inte detsamma som AIDS. Men däremot så är det många HIV-smittade som senare i livet får AIDS, en dödlig sjukdom.
Sjukdomen upptäcktes för snart 20 år sedan och sedan dess har 60 miljoner människor smittats, 20 miljoner har redan dött och 40 miljoner människor bär på smittan idag.

HIV – Human Immunodeficiency Virus

AIDS – Acquired Immune Deficiency Syndrome


Smittan
Viruset överförs oftast vid samlag, vid dessa tillfällen genom sädesvätska och slidsekret. Och även om man inte har några sår så kan smittan tränga igenom slemhinnorna i könsorgan, munnen och ändtarmen. Ca 70 % personer som är smittade av HIV smittades vid heterosexuella kontakter och endast 5-10 % vid homosexuella kontakter.
Men sjukdomen kan även smitta genom blodet t. ex. via stickskador eller användning av samma spruta som flera andra (10-20%), missbrukare drabbas ofta på detta sätt.
Ett tredje sätt man kan bli smittad genom är barn som smittas av sin mamma under graviditet, i samband med förlossning eller när kvinnan ammar sitt barn.
Något som är väldigt viktigt och veta är att som drabbad behöver man inte vara rädd att smitta sin omgivning, man smittar inte vid sociala kontakter. Men det är viktigt att man är noga med sin hygien och alltid har plåster på öppna sår och ruvor, hur små de än är. Blodfläckar på t.ex. golv måste den HIV-smittade vara noga med att torka bort.
En smittad måste följa förhållningsreglerna som den behandlande läkaren meddelar med stöd av smittskyddslagen. Detta finns för att undvika att andra smittas.

Förhållningsreglerna innebär att man:
• ska hålla regelbunden kontakt med sin
behandlade läkare och komma på återbesök
som han/hon bestämmer,

• före samlag eller annan sexuell aktivitet, som
innebär risk för smittspridning, är skyldig att
informera sin tilltänkta sexualpartner om sin
HIV-smitta,

• inte får ha samlag med icke HIV-smittad
utan att kondom används under hela samlaget,

• inte får ge blod, donera organ eller vävnad för
transplantation eller donera sperma,

• måste berätta om sin blodsmitta för läkare,
tandläkare, eller annan person som kan
komma i kontakt med blodet, om man ska
genomgå inre undersökning, opereras, ta
blodprov eller genomgå annat ingrepp med
risk för blödningar eller eljest blöder,

• inte får låna andras sprutor eller nålar – har
man egna injektionsverktyg får dessa inte
lånas ut eller användas av andra personer,

• inte får prostituera sig eller köpa tjänster av
prostituerade

• inte får låna eller låna ut rakhyvel eller andra
toalettartiklar.

Symtom
En del smittade märker sin sjukdom efter ca 1-8 veckor. Dessa tidiga symtom innebär feber, halsont svullna lymfkörtlar, diarré, värk i leder, sår på slemhinnor eller hudutslag. Detta är en s.k. premiär infektion som går över ganska snabbt igen, oftast handlar det bara om ett par veckor.
Men tyvärr så är det bara en minoritet av alla HIV-smittade som får dessa tidiga symtom. För de allra flesta HIV-infektioner sker utan symtom till en början och upptäcks kanske inte förrän flera år senare vid märkbara infektioner på grund av immunbrist eller i samband med ett blodprovstest för HIV.
När HIV-smittan är svår utvecklar man AIDS dvs. att immunförsvaret är väldigt försvagat och då kan man få infektioner som bältros, hudcancer, en väldigt svår form av lunginflammation och andra svåra infektioner.
Om man har misstankar om att ha blivit HIV-smittad så ska man göra ett HIV-test. Det är ett vanligt blodprov som oftast tas i armvecket.

Behandling/Läkemedel
Forskningen är i full gång men tyvärr så finns det idag ingen behandling som botar infektionen fullt ut och tar bort smittan ur kroppen. Men det finns något annat som kallas bromsmediciner. Detta läkemedel får sjukdomen att sluta utvecklas genom att minska viruset i kroppen.
Denna behandling fungerar mycket bra många av de som bli behandlade kan återgå till vardagen och återuppta sitt arbete m.m.
Men tyvärr så är det inte så lätt för alla patienter att göra en sådan behandling. Detta beror på att många av läkemedlen ger biverkningar. Men forskningen går framåt och behandlingsmetoderna förbättras ständigt.

Noaks Ark
Noaks Ark är en organisation som startades i Stockholm, men finns även på andra ställen runt om i Sverige. Ett av de ställena är i Malmö. Här arbetar man för att stödja de HIV-drabbade inte bara de som är smittade utan även omgivningen. Det är ungefär 450 personer i Skåne som är smittade av HIV varav 12 st är barn. Här på Noaks Ark arbetar man för att få ut information om HIV och även ge rådgivning. Det ordnas speciella kvällar i veckan då HIV-drabbade träffas för att umgås och kunna prata med varandra. Noaks Ark i Malmö har sin lokal i centrala Malmö på Södergatan 13. Här finns det kontor för de anställda, kök och allrum där det hålls föreläsningar och folket umgås. Denna lokal är öppen dagtid i veckorna och används då som en träffpunkt för HIV-drabbade. Det finns endast sex anställda på Noaks Ark i Malmö. Några av dessa är psykolog, lärare och ekonom. Men det finns många fler som är aktiva, dessa kallas volontärer. Volontärerna är frivilliga män och kvinnor som har fått gå en 10-gångers utbildning i form av kvällskurser för att lära sig om bl. a. smittskyddslagen och annat inom HIV. En av dessa volontärer har jag haft kontakt med och han arbetar egentligen som sjuksköterska. Han och en av psykologerna på Noaks Ark har startat en familjeverksamhet med hjälp av svenska kyrkan. Man riktar sig framförallt till barnen. Här träffas familjer som är HIV-drabbade olika helger på året och har olika aktiviteter t.ex. julgransplundring, halloweenkväll mm.
Pengarna som Noaks Ark får kommer från Region Skåne. Svenska regeringen har en viss summa pengar som ska gå till just HIV-behandlingar och annat liknande. Dessa pengar går sedan ut till i detta fall Region Skåne och sedan får Noaks Ark söka bidrag för att få en viss summa pengar. Men mycket av denna verksamhet går ut på de frivilliga volontärerna som gör detta helt utan att få ett för det. Det finns olika sorters volontärer bl.a. sådana som informerar, hjälper till att hålla lokalen i skick och de som är som en stödperson för någon drabbad.
Man arbetar efter en speciell ändamålsperagraf där det finns både informationsverksamhet och psykoverksamhet.


Avslutning
HIV/AIDS är verkligen en hemsk sjukdom och det är verkligen synd att det än idag inte finns något botemedel mot denna sexuellt överförbara sjukdom. Men forskningen går framåt och jag hoppas att det ska komma någon lösning så att man kan framkalla något som kan bota HIV-smittan.
Jag tycker att det har varit väldigt roligt att arbeta med HIV/AIDS. Jag har lärt mig oerhört mycket om sjukdomen, från att inte vetat något alls så vet jag det mesta om den nu. Det har varit intressant, givande, svårt och roligt på s...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: HIV/AIDS

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-06-22]   HIV/AIDS
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6601 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×