Droglegalisering

6360 visningar
uppladdat: 2006-08-01
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
LEGALISERING UTAV DROGER?
Vill vi att våra barnbarn ska bli beroende och att narkotikahandeln ska växa och kräva ännu fler offer?

Hur vill vi ha vårt land? Ska tidningarnas löpsedlar smyckas med att ännu en överdos skett, utan att vi ens blir förvånade? Ska vi vänja oss vid att se barn stå och tjuvröka hasch, så som de idag står och tjuvröker cigaretter? Är det så vi vill ha det, egentligen?

En fråga som gång på gång dyker upp i vårt samhälle är den angående huruvida Sverige ska ställa sig i drogdebatten, en legalisering – eller inte? Som sagt diskuteras denna eventuella legalisering ganska ofta i Sverige, och även på många andra ställen in världen, i dagsläget ligger frågan på is. Landets opinions ledare har alla gått över på samma kant, de är alla emot förslaget om legalisering och all dess innebörd – men tro det eller ej, det finns rörelser som tycker det motsatta. Och att tillägga är att dessa inte är narkomaner, utan ”normala” människor.

De flesta argument för legalisering byggs upp på narkomanerna. Man anser att det är bra för deras egen hälsa, att de med drogernas hjälp ska slippa baksmällor, ångest och tankarna kring varför de drogs in i drogträsket ifrån början. Men på vilket sätt ska det förbättra deras hälsa? Skadorna har i och för sig redan påverkat många narkomaner enormt, men det är ingenting som säger att de inte kan bli värre. Varför ska man då legalisera drogerna? Är det inte bättre att ordna avvärjningsprogram som passar alla, och försöka bli av drogimperiet en gång för alla?

Att legalisera drogerna som idag är en av världens största svarta marknader, skulle innebära att den istället tog del av den vita marknaden. Den skulle fortfarande vara en av de största marknaderna och säkerligen även växa sig ännu större. Dock skulle investeringarna antagligen sjunka en del, eftersom olagligt smugglande av säkerhetsskäll kostar en del. Drogförsäljningen skulle dock bidra med fler jobb, mer pengar och fler skattebetalare. Detta skulle kunna påverka skatten positivt, och kanske även långsiktigt bidra till inflation och en skattesänkning. Men oavsett hur stor denna marknad kan tänkas bli, hur mycket skulle den kunna sänka den evigt höjande skatten?
Om denna legalisering skulle genomföras skulle drogerna bli renare, billigare och givetvis mycket mer lättillgängliga. Dessvärre inte bara för narkomaner. Ungdomar och nyfikna skulle hur enkelt som helst kunna få tag på det. Det spelar nog ingen större roll om man sätter en relativ åldersgräns. Lagen säger att du måste vara 20 för att i dagens samhälle få köpa alkohol, jag som ung vet hur lätt det är för oss unga att få tag på det ändå. Vad är det som säger att det inte kommer bli lika lätt att få tag på droger?
Dagens drogförbud gör att konsumenterna egentligen inte har någon större aning om vad det är de får, vad de är de egentligen missbrukar. Eftersom narkotikan är illegal, finns det ingen lag som säger att lurendrejerier inte får äga rum. Så alla dessa ”kontakter” kan lura sina narkomaner i stort sätt hur de vill.


Drogmonopolet skulle liksom vårt matmonopol idag kunna pressa ner priserna ordentligt, genom konkurrens. Som sagt är droger en av de hetaste varorna på marknaden, trots att det råkar vara den svarta marknaden. Att legalisera detta skulle göra att fler människor skulle få pengavittring och etablera sig i det hela. Företag skulle kanske komma att bildas, och givetvis vill alla vara de mest framgångsrika, de vill alla vara de som tjänar bäst och flest, och har det bästa ryktet. Att erbjuda kunderna så låga priser som möjligt för att locka de till sig är de mycket medvetna om. Precis som banker och mobiloperatörer gör idag. Företagen skulle då pressa ner varandras priser. Detta är en faktor som bara skulle vara positiv för narkomanerna. För vad skulle vi andra dra för nytta utav det?

Den olagliga narkotikahandeln omsätter ungefär 500 miljarder dollar per år, vilket är ca: 3700 miljarder svenska kronor. Och det finns omkring 210 miljoner missbrukare utav droger i hela världen. Är det värt att fler människor ska drabbas utav det, bli beroende och dö av ex. överdoser, samt all kriminellverksamhet som drogerna för med sig? Är en legalisering värt det? Dessutom kostar narkomanerna samhället redan enormt mycket pengar. Varför bidra till att de blir fler? Givetvis är det ingenting som säger att det kommer bli fler narkomaner bara för att vi i sådana fall genomför en legalisering, men oddsen är ganska höga.
Och om en ökning skulle ske, lär den dessvärre inte ske högre upp i åldrarna då majoritetens missbrukares ålder idag ligger på 30 år, snarare lär det gå ner i åldrarna.

I och med en legalisering kanske folk skulle tro att droger är ofarligt. För varför skulle man annars legalisera det? Om man dessutom skulle godkänna förslaget om en legalisering skulle det vara mycket svårt att ångra det beslutet sen. Folk skulle göra uppror, och kalabalik skulle kunna ta form. Givetvis är det bara spekulationer, men risken är relativt stor.

Finns det någon positiv faktor för denna legalisering, som hela landet kan ta det av?
Även om det kan bli mindre kriminalitet så är det svårt att...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Droglegalisering

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Liknande arbeten

Källhänvisning

Inactive member [2006-08-01]   Droglegalisering
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6653 [2024-04-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×