Polyvinylklorid (PVC)

8059 visningar
uppladdat: 2006-08-22
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Polyvinylklorid (PVC)

PVC är en termoplast och framsälls i grunden som de andra plasterna. Byggstenarna i alla plaster kallas monomerer och består av petroleum. Genom polymerisation sätts de samman till långa kedjor av molekyler och bildar polymerer. Beroende på vilka molekyler en plast innehåller så får den olika egenskaper. Typiskt för alla plaster är att de innehåller kol- och väteatomer eftersom plast är ett organiskt material.

PVC består av plastråvaran polyvinylklorid och tillsatser. Tillsatserna är ämnen som gör materialet mjukt, stabilt mot värme, färgat, slagtåligt eller som helt enkelt förstärker plasten. Råvaran till vinylplasten är 50 % koksalt och 50 % olja som sedan blandas med olika tillsatser och bildar PVC-produkter. När man tillverkar PVC kan det bildas saltsyra som är starkt frätande. Man tillverkar det genom att addera klor till eten.

PVC har ett stort användningsområde eftersom det är lätt att få det mjukt också. Dtn är också mycket lätt att forma och är slitstarkt. Ännu en fördel med det är att det är mycket lätt att tillsätta färgämnen som ger klara, starka färger. Det är just tåligheten, styrkan och motståndskraften mot de flesta kemikalier som gör PVC till ett av världens mest använda plaster. Användningen har dock minskat sedan man upptäckte att vinylklorid kan ge upphov till levercancer om den inandas. (Man vet inte varför den gör det.)
Av den hårda PVC-plasten görs golv, yttertak, stuprör, elektriska ledningar, läskbackar, vattenflaskor, läkemedelsförpackningar, skyddshandskar, inredningsdetaljer och mycket mer. När man tillsätter speciella mjukningsmedel i polymerisationen blir plasten mjuk och flexibel. Den mjuka plasten används i tex. golvmattor, folier, isolering, kablar, slangar , regnkläder, väskor, bilklädslar, skor och mycket mer.

Tyvärr är PVC inte bara positivt. När varan sedan är förbrukad ska den ju på något sätt brytas ner och det är här de ”positiva” egenskaperna blir negativa. För när det ska brytas ner är det ju inte bra att det är motståndskraftigt. Det försvårar ju processen. Vid återvinning blir det dessutom kloravfall. Dessutom finns det tillsatsämnen i som är miljöfarliga. Om man väljer att bränna PVC i sopförbränningscentraler kommer de klororganiska utsläppen förmodligen hålla sig innanför ramarna för vad som är tillåtet. Fast det skulle inte vara särskilt effektivt. PVC har lägre energiinnehåll än andra sorters plast.

Det kan vara svårt att säga o...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Polyvinylklorid (PVC)

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-08-22]   Polyvinylklorid (PVC)
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6708 [2024-03-28]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×