Vad är basket?

7 röster
18848 visningar
uppladdat: 2006-09-16
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete
Innehållsförteckning:

1.1 Syfte:
1.2 Inledning:
1.3 Former av basketboll har spelats i urminnes tider:
1.4 Idag är basketen en av världens största och populäraste sporter:
1.5 Basketen kom till Sverige från de baltiska staterna:
1.6 Vad är basket?
1.7 Källor och metod:

1.1 Syfte: Jag vill ta reda på var basketen kommer ifrån och de gällande reglerna för att jag tycker att det är intressant och vill göra andra uppmärksamma om basketspelandet.

1.2 Inledning: Jag har tänkt skriva ett arbete om basket, hur den kom till Sverige, vem som egentligen ”uppfann” basketen och främst hur man verkligen spelar basket. Det har jag tänkt skriva för att jag efter att jag pratat med människor märkt att många har helt fel uppfattning om basket och vet inte riktigt de nuvarande reglerna.
De tror t.ex. att det typ bara går ut på att sätta bollen i korgen utan någon kroppskontakt och många tror även att man får gå tre steg med bollen utan att studsa, vilket är helt fel då det endast är två steg som gäller.

1.3 Former av basketboll har spelats i urminnes tider:
I Mexico har man hittat spår ända från 1100 f.kr. att man spelade ett basketliknande spel där, det kallades för ”pok-ta-pok”. Spelet gick ut på att man skulle få i ett bollliknade föremål i en korg som satt flera meter upp. Matcher spelades ofta mellan olika grupper, och de kunde hålla på i flera veckor.

Nutidens basketboll grundades dock inte förens år 1891 då James Naismith, idrottslärare på YMCA (Young Men Christian Association) collage fick i uppdrag att komma på något att underhålla studenterna med mellan uppehållet av den amerikanska fotbolls- och baseboll säsongen.
Det sägs att Naismith när han satt på sitt kontor och funderade som bäst, skrev ner sina idéer på papper som han sedan knölade ihop och kastade i papperskorgen. När han sedan skulle gå ut ur rummet såg han att vissa papperstussar hade gått i papperskorgen och andra hade hamnat utanför. Det var då som han fick idén om att man kunde skjuta en boll mot en korg som var uppsatt i luften. Sagt och gjort, ganska snart var idén en färdig produkt. Sporten som ganska naturligt kom att kallas basketboll (basket- korg på engelska). Den första basketmatchen med publik spelades redan året efter, 1892 på universitetet i Springfield, det var en match mellan lärare och elever på skolan.
1985 spelades den första matchen mellan två collage, det var en match mellan Hamline St Paul och Minnesota.

Sedan dess har basketen utvecklas mycket, när Naismith uppfann basketen stiftade han 13 grundregler. Dessa regler har ändrats, utökats och formats om genom åren. Alla dessa regeländringar som har gjorts och fortfarande görs tillkommer bara för att man vill försöka föra sporten framåt och följa dess utveckling. Även om Naismiths regler i stort sätt har försvunnit så lever hans grundidé fortfarande kvar vid dagens basketbollspel, det går fortfarande ut på att skjuta en boll i en korg uppsatt i luften.
James Naismith kom på basketen och så här såg dåtidens korgar ut, utan nät men fortfarande uppsatta i luften såklart



1.4 Idag är basketbollen en av världens största och populäraste sporter:
Med sitt huvudcentrum i Amerika är basketboll en av världens största sporter, det finns över 300 miljoner utövare som är medlemmar i klubbar och säkert minst lika många som bara spelar för skojs skull. Det är 201 länder som är medlemmar i FIBA- det internationella basketbollförbundet. I Amerika har basketbollen en väldigt stor betydelse för hela landet, det finns många som har basketbollen som ett sätt att leva. I t.ex. ghettona har basketbollen blivit en väldigt stor och betydelsefull sport. Där är basketbollen inte bara en sport, där handlar basketbollen om rivalitet och respekt. Basketbollen har blivit ett annat sätt än pistolen att hävda sig.

1.5 Basketbollen kom till Sverige från de baltiska staterna:
På 1900- talet kom basketbollen till Sverige genom invandrare från de baltiska staterna, där är basketbollen även idag en betydligt större sport än i Sverige. Det var på 1930-talet som basketbollen på allvar började få fäste i Sverige, det var efter intryck från de baltiska staterna. Folk började då ta till sig sporten och lira lite ute på gatorna. C:a 10 år senare år 1948 startades det Svenska Basketbollförbundet som en sektion i Svenska Handbollsförbundet, de blev 1952 ett eget förbund. Under perioden 30-50 talet invandrande många människor från de baltiska staterna, det visade sig i att man startade en basketliga i Sverige som togs hem av klubben SK Riga.

Under 1970 talet blev det istället en stor amerikansk prägel på den svenska basketbollen med många amerikanska stjärnor som lyfte elitlagen. 1970-talets storlag var Alvik, Stockholm som hade ekonomin att köpa de dyra amerikanska stjärnorna. Även idag kan man se att den amerikanska basketbollen har stort inflytande på oss i Sverige, vi rättar oss efter deras beslut och det är inte alls ovanligt med amerikanska coacher i de svenska klubbarna.
Själv anser jag att den amerikanska prägeln har varit ett måste för att föra den svenska basketkulturen framåt. Idag ser vi att basketbollen får allt större spridning bland ungdomar i Sverige, det är fler och fler som utövar sporten aktivt. Men fortfarande så har basketbollen en lång väg att gå för att kunna jämföras med t.ex. fotboll.
Ett lyft för den svenska basketbollen var att det 2003 spelades EM i basket här.

1.6 Vad är basketboll?
Om man frågar folk vad basketboll är så skulle man nog i de allra flesta fall få ett svar som liknade detta: Ja, man dribblar en boll, passar och man får poäng om man sätter bollen i motståndarens korg. Det är ingen kroppskontakt och man får ta tre steg med bollen utan att studsa.
Det är ungefär vad 4/5 av vår befolkning vet, de vet att basketboll är en sport, en sport som man utövar väldigt flitigt i Amerika. Om man har tur kanske någon känner till Michael Jordan också (basketsportens allra största legender), men mer än så vet de inte.
Men de som utövar basketbollen vet att basketboll är så mycket mer än bara en sport, visst är det hur härligt som helst att köra sitt eget spel och lura motståndarna totalt, det är då basketbollen är som roligast. Men ändå basketboll är så mycket mer än spelet, basketboll är enligt många ett sätt att leva.
Har man en gång provat på så blir man fast, det är så oerhört kul att spela.

För att kunna spela basketboll är det inte mycket man behöver, ett par skor och en boll är väl i stort sätt vad som behövs förutom själva planen och några att spela med.
När man kör basketboll så använder man sig av en plan som är 28*15 m, på kortsidorna sitter två plankor med runda horisontella korgar, de har en diameter på 45 cm och de ska sitta 305 cm över planen. Varje lag har fem spelare på planen och får max åka till match med 12 spelare, man har fria byten vilket det gör att alla spelare oftast får i alla fall någon spelminut per match.

De flesta matcher spelas i 4*10 min med effektiv speltid. I matchens början är det bortalaget som väljer sida, lagen byter sedan sida när det är dags för den andra halvleken, alltså när man har spelat 2*10 min. Innan andra halvleken brukar det även vara en paus på c:a 10 min. Matchen startas genom att två spelare, en från varje lag har uppkast i mitten. Det är ända gången på hela matchen som man har uppkast, förr i tiden blev det alltid uppkast när man inte kunde döma vems boll det var. Nu har man istället en pil i sekretariatet som visar domaren vems boll det blir, om ett lag vinner uppkastet så är det andra lagets boll, första gången det blir en sådan situation, sedan vänder man på pilen så att det nästa gång blir andra lagets boll.

När spelet är igång har spelaren tre olika alternativ, antigen passa, skjuta eller dribbla bollen. Bollen får passas, studsas och rullas i vilken riktning som helst till andra spelare.
Om det blir mål så får andra laget ta in bollen från sidan utan att man behöver överlämna bollen till domaren först. Vid ett misslyckat mål försök fortsätter spelet som vanligt.
Laget får två poäng om ett vanligt mål görs innanför trepoängs linjen, om bollen skjuts utanför trepoängs linjen får man tre poäng och vid straffkast belönas laget med en poäng.
Ett bra begrepp att kunna är lay-up (tvåstegare) vilket betyder att man går mot korgen, tar två steg och lägger i bollen i korgen, antigen från vänster eller höger sida. Lay-up är något som man övar väldigt flitigt på träningar, kan man göra en bra lay-up har man kommit en bra bit på vägen i sitt basketspelande.

Det finns två olika regelbrott som man kan begå i basket, överträdelse och foul:

Överträdelse eller teknik fel som det också kallas får man när man:
a) Hoppar med bollen utan att släppa den
b) Rör sig med bollen utan att dribbla
c) Tar bollen med båda händerna, dribblar och tar upp bollen med händerna igen. S.k. dubbelfattning.
d) Tar bollen när en annan spelare skjutit den mot korgen
Överträdelser bestraffas med att det andra laget får ta in bollen från sidan

Det finns två olika sorters foul, man kan få antingen teknisk foul eller personlig foul.
Teknisk foul döms när spelaren säger är gör något fult eller dumt till domaren eller annan spelare.
Personlig foul döms när man spelar fult, d.v.s. när man knuffas, håller fast eller blockerar med kroppskontakt spelaren från att skjuta eller inta önskad position.

Får man en foul inom tresekundersområdet (området under korgen) blir det oftast två straffkast till motståndar laget. Annars blir det oftast boll vid sidan för motståndarlaget när man foular. Domaren håller koll på hur många foul man får och v...

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Vad är basket?

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-09-16]   Vad är basket?
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6754 [2024-04-29]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×