Karate

6488 visningar
uppladdat: 2006-09-18
Inactive member

Inactive member

Nedanstående innehåll är skapat av Mimers Brunns besökare. Kommentera arbete

Allmänt
Karate do är en japansk kampsport (självförsvarssport) som betyder ”den tomma handens väg”. Do betyder väg vilket visar att karate inte enbart handlar om sporten som motionsform utan ofta används som en hel livsstil.

Karaten är bra både för den fysiska och psykiska hälsan. Karaten är bra då den har allsidighet. Både styrka, smidighet, snabbhet, koordination och viss kondition tränas. För den psykiska hälsan tränas självförtroende, självdisciplin, koncentration och självklart självförsvar.

Historik
Karaten har uppkommit främst ur kinesiska kampsporter som exempelvis kung-fu Det var när munken Bodhidharma från Indien kom till Kina på 300-talet för att undervisa Buddhismen som karaten kom till. Det var när Bodhidharma tröttnade på att de kinesiska munkarna somnade under meditationerna på de kinesiska templen som han lärde dem fysiska armövningar med muskel- och andningskontroll. Efter många upprepningar fick munkarna väldigt lätt för att kontrollera kroppens alla muskler. Av de 24 övningar som lärdes ut användes 18 av dem av munkarna i försvar mot rövare. Det är dessa 18 tekniker som är ursprunget till dagens karate.

Efter många hundra år hade de 18 teknikerna utvecklats vidare till 72 stycken, främst med hjälp av Cheub Yuan. Han åkte till templet där allt började och utvecklade där ett system med 170 tekniker. Dessa tekniker delades upp i fem olika stilar som kallades draken, tigern, tranan, leoparden och ormen. De är de som sägs vara mest lika katorna som utövas idag.

Från templet fördes karaten vidare till den japanska ön Okinawa där sporten utvecklades av öns invånare för att användas som försvar mot samurajerna.

karaten fick sitt ”genombrott” runt om i hela världen runt år 1921. Det var då som karatemästaren Gichin Funakoshi åkte till Japan för att demonstrera ”sin” sport då han skapat stilen Shotokan. Eftersom att sporten fick mycket uppmärksamhet stannade Funakoshi kvar i Japan där han grundade sin första karateorganisation. Från Japan spreds Karaten med andra världskriget till USA som i sin tur spred sporten vidare till Europa på 1950 talet.

Till Sverige kom karaten först på 1960-talet. Idag finns här ca 25 olika karatestilar. De största heter: Shotokan, Shito-ryo. Gojo-ryo, Wado- ryo, och Kyukushinkai. Av de 17000 karateutövare som vi har i Sverige idag utövar de flesta Shotkan karate


Träna och tävla karate
Tävlingskarate innebär de två tekniker i karaten som man främst använder. Dessa är Kumite s.k. ”fri fight” och Kata som är förutbestämda mönster av tekniker. Katan utförs oftast i tremanna lag eller enskilt och bedöms med samma princip som gymnastik. Kumiten handlar om kontroll och markering av tekniker. Okontrollerade sparkar eller slag ger avdragspoäng eller diskvalificering. VM för alla typer av karate hålls vartannat år medan EM och SM hålls varje år.

Karaten tränas i vit dräkt som kallas Gi. För att visa vilken kunskapsnivå inom karaten man uppnått, är man märkt med ett bälte. Färgen på bältet visar nivån. Bältena börjar med vitt för nybörjare och går gradvis till svartbälte.(vit, gult, grönt, blått, brunt respektive svart bälte) Man kan också få s.k. Dan. Dan är nivåskalan på det svarta bältet. Det finns upp till 10 Dan i vissa karateformer. Efter en viss grad av Dan kallas man Sensei som betyder mästare.

Karate kan tränas med ”tillbehör” så som svärd och stavar men det är relativt ovanligt . I karaten ingår främst slag, sparkar och blockar, alltså används främst kroppen i sig själv som vapen.


Källor:

...läs fortsättningen genom att logga in dig.

Medlemskap krävs

För att komma åt allt innehåll på Mimers Brunn måste du vara medlem och inloggad.
Kontot skapar du endast via facebook.

Källor för arbetet

Saknas

Kommentera arbetet: Karate

 
Tack för din kommentar! Ladda om sidan för att se den. ×
Det verkar som att du glömde skriva något ×
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. ×
Något verkar ha gått fel med din kommentar, försök igen! ×

Kommentarer på arbetet

Inga kommentarer än :(

Källhänvisning

Inactive member [2006-09-18]   Karate
Mimers Brunn [Online]. https://mimersbrunn.se/article?id=6762 [2024-04-20]

Rapportera det här arbetet

Är det något du ogillar med arbetet? Rapportera
Vad är problemet?



Mimers Brunns personal granskar flaggade arbeten kontinuerligt för att upptäcka om något strider mot riktlinjerna för webbplatsen. Arbeten som inte följer riktlinjerna tas bort och upprepade överträdelser kan leda till att användarens konto avslutas.
Din rapportering har mottagits, tack så mycket. ×
Du måste vara inloggad för att kunna rapportera arbeten. ×
Något verkar ha gått fel med din rapportering, försök igen. ×
Det verkar som om du har glömt något att specificera ×
Du har redan rapporterat det här arbetet. Vi gör vårt bästa för att så snabbt som möjligt granska arbetet. ×